Niestety jestem zbyt małym browarkiem, żeby zaspokoić pragnienie wszystkich - ale na Zlot przewidziane jest parę butelczyn tej warki jak również zamierzam uwarzyć coś specjalnie na Zlot - nazwa - oczywiście "Piwo Zlotowe"
Zapomniany ekstrakt WES został odgruzowany, zalany 7 litrami wody. Do tego odrobinka ekstraktu barwiącego, 30 g jakiegoś chmielu a właściwie okruchów z szyszek + 20 dkg jagód. Zadane to to będzie drożdżami pozostałymi po warce Upalnej
P.S. A propos "Upalnego" to minęło 6 dni od zabutelkowania, a z 45 butelek ostało się 32 Tzn. parę poza tym chłodzi się w lodówce, ale dziś przyjeżdża Krzysiu i Naczelnik, zatem raczej się nie uchowają
"Zlotowe" już w butelkach Warzenie tak jak przy Upalnym, natomist jakoś więcej się wysłodziło. Parametry nieznane - zapomniałam zmierzyć Ballinga Ale myślę, że taka jakaś jedenasteczka będzie
Wczoraj, przy licznie zgromadzonej publiczności, zacierał się Koźlak. A tak naprawdę, czy to będzie koźlak, to jeszcze nie wiem, bo Ballinga zmierzę dopiero dziś wieczorem przed zadaniem drożdży. mam wrażenie, że chyba za bardzo rozpędziłam się z wysładzaniem i może to być zaledwie 13 blg, ale nie będę krakać - sprawdzę
W każdym razie skład był taki:
5kg pilzneńskiego
0,5 kg monachijskiego
250g karmel jasny
250 g słód czekoladowy
Chmiel: Magnum 30 g na początku i 20 g 10 minut przed końcem gotowania.
Skład wedle sugestii CarlBerga, od niego również słód monachijski i karmelowy
Zacieranko zrobiłam klasyczne wrocławskie - 30 na 30.
Wyszło mi tego ze 27 litrów, stąd moje poważne wątpliwości co do mocy
mirkap napisał(a) z 5kg świeżo zmielonego słodu wyszło mi 26 l o Blg = 13,5.
Gratulacje
Za Beertools'em wychodzi z tego skuteczność na poziomie ponad 95%. Myślę, że każdy browar przemysłowy byłby dumny z takiego wyniku. Można prosić o przepis, jak tego dokonać???
Borysko napisał(a) Gratulacje
Za Beertools'em wychodzi z tego skuteczność na poziomie ponad 95%. Myślę, że każdy browar przemysłowy byłby dumny z takiego wyniku. Można prosić o przepis, jak tego dokonać???
Comment