No i nie chciało mi sie, dlatego piwo o nieznanym ekstrakcie zostało wydane na pożarcie drożdzom German Ale, zebranym zdezynfekowaną łyżką prosto z fermentora obok. Dziś rano wchodząc do piwnicy myślałam, że zakradł się jakiś zwierz, bo zbyt szczelnie zamknęłam fermentor i wydawał dźwięki pokrewne....hmmmmm..... puszczaniu bąków przez szczelinę, która mu została.
Generalnie drożdże zawzięły się wziąc w posiadanie podłogę w piwnicy, musze je co jakiś czas zbierać, bo by chyba zakryły fermentor murem
Dziś do butelek poszła jedenasteczka nr 56 na German Ale. Powiem, że te drożdże pdobają mnie się. Piwko ma taki lekko dymny zapach i smak, mam nadzieję, że się to utrzyma
Wstałam rano, ubrałam się, gotowa do wyjścia.... a tu sie okazało, że wszystko to, co miałam na dziś zaplanowane w pracy będę mogła zrobić dopiero jutro. Postałam chwilę..... pomyślałam i.... nastawiłam wodę na warkę
Będzie witbier "Na skróty":
2 kg pilzneński
1 kg pszeniczny
2 kg płatki pszenne
Wygląda na to, że się lenię, ale to nieprawda - tydzień temu powstała warka#59 - tym razem pszenica na skróty
Skład: 3 kg pils
3 kg pszenica
Zacieranie na bezczela kompletnego, czyli
45 min. 62 st.
50 min. 72 st.
Chmielenie
25 marynka
15 marynka
Wyszło 28 l brzeczki 10,5 blg, zadane drożdżami Wyeast któreśtam do pszenicy.
Ciekawa jestem straszecznie, jak ominięcie przerw w niższych tempewraturach oraz dekokcji wpłynie na smak tego piwka
Straszny przeciąg w skrzynkach mi się zrobił, zatem wczoraj sprężyłam się i nawarzyłam znowu piwko, tym razem belgijskie.
6,2 kg pils
1 kg monachium
0,3 karmel jasny
45 min. 62 st.
20 min. 72 st.
Marynka 35 g
Marynka 20 g
5 g kolendra
mała puszka ekstraktu bursztynowego
Wyszło 26 l brzeczki 16 blg, zadano drożdżykami THG otrzymanymi od Marka-C za pośrednictwem Wiktorii, obojgu serdecznie dziękuję
Wprawdzie będzie to koziołek górnej fermantacji, czyli nie całkiem koziołek, ale lubię tego typu piwo. Jako się rzekło - ku pamięci Roberta Włodarczyka dziś warzę.
2,5 kg pils
4 kg monachijski
1,2 kg karmel jasny
0,15 kg karmel ciemny
Właśnie grzeje się woda, a za 15 minut przyjdzie Big Lebowski na praktyki
Ja bym był za tym aby Pani Prezes bardziej się przykładała do numeracji kolejnych warek.
Na ten przykład może ogłosić konkurs np."która to jest warka #54 lub #60".
Myśle.że samej Szanownej by to troszkę zajęło
Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2006-11-06, 14:39.
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Sama Szanowna ma osobny plik w excelu do robienia szczegółowych notatek, a tu tylko dzielę się wrażeniami Po za tym, każda warka ma numer na kapslu i etykietę, po co Ci dokładne dane na forumie?
Comment