Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Niestety jestem zbyt małym browarkiem, żeby zaspokoić pragnienie wszystkich - ale na Zlot przewidziane jest parę butelczyn tej warki jak również zamierzam uwarzyć coś specjalnie na Zlot - nazwa - oczywiście "Piwo Zlotowe"
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Warka #8 1/2, jagodowe

      Warka eksperymentalna, malutka - 7 litrów.

      Zapomniany ekstrakt WES został odgruzowany, zalany 7 litrami wody. Do tego odrobinka ekstraktu barwiącego, 30 g jakiegoś chmielu a właściwie okruchów z szyszek + 20 dkg jagód. Zadane to to będzie drożdżami pozostałymi po warce Upalnej


      P.S. A propos "Upalnego" to minęło 6 dni od zabutelkowania, a z 45 butelek ostało się 32 Tzn. parę poza tym chłodzi się w lodówce, ale dziś przyjeżdża Krzysiu i Naczelnik, zatem raczej się nie uchowają
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Warka 8 1/2 wczoraj poszła do butelek. Kolor interesujący, smak też ... ciekawy

        Mam teraz problem - jutro warzę i która to będzie warka, 9 czy 10
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • dkrasnodebski
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.05
          • 2316

          Marusia napisał(a)

          Mam teraz problem - jutro warzę i która to będzie warka, 9 czy 10
          Najlepiej policz ile warów sporządziłaś do tej pory.
          Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

          www.radoslawstolar.pl

          Comment

          • dkrasnodebski
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.05
            • 2316

            A jagody to w którym momencie Waćpanna dodała?
            Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

            www.radoslawstolar.pl

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              dkrasnodebski napisał(a)
              A jagody to w którym momencie Waćpanna dodała?
              Dodała 15 minut przed końcem gotowania.

              dkrasnodebski napisał(a)
              Najlepiej policz ile warów sporządziłaś do tej pory.
              A kolega nie poczytał, że wareczkę jagodową onumerkowałam jako 8 i 1/2, stąd problem
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • dkrasnodebski
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.05
                • 2316

                No właśnie poczytał i:
                primo - po 8 i pół powinno być 9 ale
                secundo - warzyłaś już 9 razy więc następny war będzie zapewne 10

                Punkt drugi wydaje mi się bliższy stanowi rzeczywistemu.
                Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                www.radoslawstolar.pl

                Comment

                • dkrasnodebski
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.05
                  • 2316

                  dkrasnodebski napisał(a)
                  No właśnie poczytał i:
                  primo - po 8 i pół powinno być 9 ale
                  secundo - warzyłaś już 9 razy więc następny war będzie zapewne 10

                  Punkt drugi wydaje mi się bliższy stanowi rzeczywistemu.
                  Jednakowoż decyzja należy do Ciebie.
                  Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                  www.radoslawstolar.pl

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Warka #10, Piwo Zlotowe

                    Właśnie lecę sypać słód do wody - receptura jak przy upalnym, żadnych wygibasów, po prostu jasne piwko
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      "Zlotowe" już w butelkach Warzenie tak jak przy Upalnym, natomist jakoś więcej się wysłodziło. Parametry nieznane - zapomniałam zmierzyć Ballinga Ale myślę, że taka jakaś jedenasteczka będzie
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Wczoraj, przy licznie zgromadzonej publiczności, zacierał się Koźlak. A tak naprawdę, czy to będzie koźlak, to jeszcze nie wiem, bo Ballinga zmierzę dopiero dziś wieczorem przed zadaniem drożdży. mam wrażenie, że chyba za bardzo rozpędziłam się z wysładzaniem i może to być zaledwie 13 blg, ale nie będę krakać - sprawdzę

                        W każdym razie skład był taki:
                        5kg pilzneńskiego
                        0,5 kg monachijskiego
                        250g karmel jasny
                        250 g słód czekoladowy

                        Chmiel: Magnum 30 g na początku i 20 g 10 minut przed końcem gotowania.

                        Skład wedle sugestii CarlBerga, od niego również słód monachijski i karmelowy

                        Zacieranko zrobiłam klasyczne wrocławskie - 30 na 30.
                        Wyszło mi tego ze 27 litrów, stąd moje poważne wątpliwości co do mocy
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • mirkap
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2003.07
                          • 75

                          z 5kg świeżo zmielonego słodu wyszło mi 26 l o Blg = 13,5.

                          Comment

                          • Borysko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.02
                            • 1144

                            mirkap napisał(a)
                            z 5kg świeżo zmielonego słodu wyszło mi 26 l o Blg = 13,5.
                            Gratulacje
                            Za Beertools'em wychodzi z tego skuteczność na poziomie ponad 95%. Myślę, że każdy browar przemysłowy byłby dumny z takiego wyniku. Można prosić o przepis, jak tego dokonać???

                            Comment

                            • Borysko
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.02
                              • 1144

                              Marusia napisał(a)
                              Wyszło mi tego ze 27 litrów, stąd moje poważne wątpliwości co do mocy
                              Zawsze można cukru dosypać

                              Comment

                              • mapajak
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.12
                                • 1187

                                Borysko napisał(a)
                                Gratulacje
                                Za Beertools'em wychodzi z tego skuteczność na poziomie ponad 95%. Myślę, że każdy browar przemysłowy byłby dumny z takiego wyniku. Można prosić o przepis, jak tego dokonać???
                                Nieprawda, wychodzi 70%.
                                Bardzo dobry wynik.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X