Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    A u mnie, tak jak przewidziałam - 13 blg. Zatem z koźlaka zrobił mi się treściwy ciemniak Też może być.
    Wczoraj wieczorem zadałam pół paczki safale podhodowanych dwie godzinki na miodzie, ale nie wiem, czy nie za mało, bo tej brzeczki to chyba ze 29 litrów jest
    Last edited by Marusia; 2004-09-21, 09:24.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Borysko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.02
      • 1144

      mapajak napisał(a)
      Nieprawda, wychodzi 70%.
      Bardzo dobry wynik.
      A mnie nadal wychodzi 95% przy 5 kg w 26 litrach. 75% to w 20 litrach.

      P.S. Przepraszam za zaśmiecanie tematu, już przestaję.
      Last edited by Borysko; 2004-09-21, 09:37.

      Comment

      • Borysko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.02
        • 1144

        Marusia napisał(a)
        A u mnie, tak jak przewidziałam - 13 blg. Zatem z koźlaka zrobił mi się treściwy ciemniak Też może być.
        Wczoraj wieczorem zadałam pół paczki safale podhodowanych dwie godzinki na miodzie, ale nie wiem, czy nie za mało, bo tej brzeczki to chyba ze 29 litrów jest
        Faktycznie lepsza by była cała paczka. Ale myślę, że chłopaki i tak dadzą radę, może dłużej im zejdzie.

        Comment

        • slado
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.07
          • 1072

          No to miejsca na piankę już nie zostawiłaś
          Wstaw to do miski
          29 litrów/13'Blg to bardzo dobry wynik.

          U mnie przeważnie wychodzą warki 25 litrów przy 13-14 'Blg z 5 kg słodu. Wszystko zależy od sposobu zacierania. Ale słód mam zmielony prawie na mąkę.

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            Borysko napisał(a)
            A mnie nadal wychodzi 95% przy 5 kg w 26 litrach. 75% to w 20 litrach.

            P.S. Przepraszam za zaśmiecanie tematu, już przestaję.
            Ja liczę tak:
            26 x 0,135 = 3,51 - zawartość cukru w 26l brzeczki
            3,51/5 X 100 = 70,2 - skuteczność zacierania, czyli z 5 kg surowca wyekstrahowano 3,51 kg cukru.
            A ty jak liczysz?

            P.S. Przepraszam za zaśmiecanie tematu.

            Comment

            • Borysko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.02
              • 1144

              Korzystam z uprzejmości www.beertools.com
              Nie wiem niestety jak oni to przeliczają.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                slado napisał(a)


                U mnie przeważnie wychodzą warki 25 litrów przy 13-14 'Blg z 5 kg słodu. Wszystko zależy od sposobu zacierania. Ale słód mam zmielony prawie na mąkę.
                Ja miałam 6 kg słodu.


                Chłopaki, takie obliczenia to w osobnym temacie - potem ktoś będzie tego szukał i w życiu mu nie przyjdzie do głowy, ze to w Pancernych zapisane
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • mirkap
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2003.07
                  • 75

                  slado napisał(a)

                  ...
                  U mnie przeważnie wychodzą warki 25 litrów przy 13-14 'Blg z 5 kg słodu. Wszystko zależy od sposobu zacierania. Ale słód mam zmielony prawie na mąkę.
                  Rzeczywiście, słód był zmielony na mąkę. Filtracja całą noc.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Właśnie grzeje się woda na warkę nr 12 - będzie to piwo z przepisu na Chimaya, podanego na forum przez Mapajaka, jak i również będzie to rosło na drożdżach od niego (przechodzonych uprzednio przez CarlBerga) - obu panom dziękuję

                    Ponieważ nie chce mi się robić małych warek, to postanowiłam zwiększyć proporcje o połowę, czyli:
                    4,5 kg pilsa
                    0,75 monachium
                    i
                    tu proszę o podpowiedź, bo nie pamiętam, gdzie znaleźć przelicznik ilości słodu na cukier - 0,75 kg karmela zamiast cukru kandyzowanego ( w przepisie cukier występuje w ilości 0,3 kg, czyli przy mojej ilości powinno być go 0,45 kg)
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Tja.... po ześrutowaniu w ręcznym młynku do kawy 0,75 kg monachijskiego doszłam do wniosku, że zamiana cukru na słód karmelowy (który chwilowo posiadam również w wersji nieześrutowanej) to bardzo głupi pomysł. Kupię miód
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

                        A nie możesz po prostu kupić cukru karmelowego?

                        Comment

                        • slado
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2003.07
                          • 1072

                          Marusia napisał(a)
                          Tja.... po ześrutowaniu w ręcznym młynku do kawy 0,75 kg monachijskiego doszłam do wniosku, że zamiana cukru na słód karmelowy (który chwilowo posiadam również w wersji nieześrutowanej) to bardzo głupi pomysł. Kupię miód
                          A ja ten głupi pomysł wdrożyłem dziś w życie Jeśli rezygnacja z cukru kandyzowanego jest dopuszczalna to równie stosownym jest użycie słodu karmelowego tak jak i miodu

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            W Browarze Czterej z... ostatnio lekkie zagęszczenie...

                            Tak wygląda mój pokój po dostawie słodów, no i wareczka nr 11 czekająca na wywiezienie do piwnicy
                            Attached Files
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Właśnie trwa chmielenie. 40 g goryczkowego Marynka - a pod wagą czeka sobie 5g zmielonej kolendry
                              Attached Files
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • slavoy
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛
                                • 2001.10
                                • 5055

                                Pani Prezes zlewa do wiadra....
                                Attached Files
                                Dick Laurent is dead.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X