Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Chmielenie: 30g Magnum
    po 45 minutach: 20 g aromat+ 5 g kolenrda + rish moss jedna łyżeczka

    Rozlane do dwóch fermentorów - jeden dostanie papu w postaci Wyeast Belgian Abbaye 1214, drugi - WLP 550
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      Wybacz, moja droga, że się wcinam, ale nie byłoby wskazane, ażeby wszyscy zapuszczali receptury na forum według oznaczonego wzoru? Wiem, że się powtarzam, są tu wędrowcy, którzy chcą spocząć.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        A jest jakiś oznaczony wzór?

        Rano do jednego wiadra poszły Wyeasty, do drugiego WLP. Ciekawa jestem efektów - już w trakcie odżywiania drożdży widać było diametralną różnice pomiędzy tymi szczepami - WLP wyłaziły ze słoja ( w końcu zapakowaliśmy je z naczelnikiem do słoja 4-litrowego i zajęły ponad połowę wnetrza!!), a Wyeasty leniwie poruszały się po dnie tworząc od czasu do czasu od niechcenia jakiś bąbelek

        Balling końcowy 17,5 - niezła siekierka z tego wyjdzie
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          A jest jakiś oznaczony wzór?...
          Jest - u mnie w temacie

          Comment

          • Andi
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.07
            • 1915

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            A jest jakiś oznaczony wzór?

            Rano do jednego wiadra poszły Wyeasty, do drugiego WLP. Ciekawa jestem efektów - już w trakcie odżywiania drożdży widać było diametralną różnice pomiędzy tymi szczepami - WLP wyłaziły ze słoja ( w końcu zapakowaliśmy je z naczelnikiem do słoja 4-litrowego i zajęły ponad połowę wnetrza!!), a Wyeasty leniwie poruszały się po dnie tworząc od czasu do czasu od niechcenia jakiś bąbelek

            Balling końcowy 17,5 - niezła siekierka z tego wyjdzie
            I widze ze z tego wyjdzie niezle Basenowe Piwo Kwasne-bardz sie nadajace na impreze pogieldowa na Basenie
            Szkoda ze tylko mnie tam nie bedzie-wiadomo -Zima i brak opon Zimowych
            Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

            http://www.andreas-kronkorken.de

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Warka#24

              No to dzis znowu warzonko Warka 23a i b sobie dzis pójdą na cichą - a przynajmniej ta na WLP550, a w garze chłodzi się woda na kolejnego belga - maliniak bis

              Przygotowano:
              6 kg pils
              1 kg monachium
              300 g karmel jasny

              Przerwy planuję:
              45 min. 63 st.
              20 min. 73 st.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                Chmielenie: 20 g Magnum, 30 g aromat na 15 minut przed końcem + 300 ml syropu malinowego. Wyszło 25 litrów ciemnej brzeczki o gęstości 18 blg. Rano wpakowałam doń wygłodniałe WLP 550
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Dziś butelkujemy Belgijskie A i B - warka z WLP550 stoi na cichej od niedzieli, a warka na Wyeastach została w fermentorze od burzliwej. taki ekeryment

                  A Maliniak bis od poniedziałku rano zadany WLP550 pianę cały czas utrzymuję 10 centymetrową
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • naczelnik
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 1884

                    I jak jej nie ruszysz łyżką, to zostanie taka do końca.
                    Zamieszaj - nie zaszkodzi.
                    Popieram domowe browary!

                    Polakom gratulujemy naczelnika

                    Zamykam browar.
                    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
                      I jak jej nie ruszysz łyżką, to zostanie taka do końca.
                      Zamieszaj - nie zaszkodzi.

                      jeszcze nie pora: drożdże pracują - jak się zaczną bezczelnie wylegiwać na pianie, to wtedy zamieszam
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Wczoraj, zaledwie po 11 dniach łącznej fermentacji zabutelkowaliśmy Belgi.
                        Na pierwszy ogień poszła warka na Wyeastach. I tu szok. W smaku normalnie spirytus. Biegnę mierzyć ballinga - te żarłoki zeżarły mi brzeczkę z 17,5 do 3 Jakbym je jeszcze dłużej potrzymała, to kto wie, czy fermentor by ocalał

                        Potem butelkowanie warki na WLP550. Tu bez zaskoczeń - balling 5. Być może zbyt wcześnie zlałam na cichą, ale właściwie to jestem przyzwyczajona bardziej do takiego wyniku, niż 3, który to uzyskałam po raz pierwszy w ogóle Piwko w smaku przyjemnie słodko-gorzkie

                        Wareczki mają już swoje nazwy: Belgijska Siekierka i Belgijski Toporek
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Maliniak bis po 7 dniach fermentacji zszedł z 18 na 8. Zamiąchałam łychą, niech drożdże jeszcze podjedzą coś, bo póki co jest masakrycznie słodkie to piwo.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Warka#25, pszeniczne

                            Dzięki uprzejmości Wesołego zostałam szczęśliwą posiadaczką drożdży WLP300 (odzysk z butelki ) oraz 2,35 kg słodu pszenicznego, zatem najpierw zatarłam ręce z radości, a teraz zabieram się za zacieranie słodu.
                            Do tych 2,35 kg pszenicy dorzucę 2,35 pilsa, a przerwy:
                            najpierw słód pszeniczny:
                            35 st. - 15 min.
                            45 st. - 15 min.
                            55 st. - 20 min.
                            Potem dodam pilsa i:
                            62 st. - 30 min.
                            72 st. - 30 min.

                            Przerwy zwalone żywcem z mojej pierwszej pszenicy, która warzyłam z Naczelnikiem


                            A Maliniak bis wczoraj został pozbawiony kolejnej czapy drożdży (poszła na odzysk do słoików) i zleje go na cichą - ostatecznie 13 dni burzliwej to juz lekka przesada, trzeba ukatrupić te drożdze
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • kangurpl
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.03
                              • 2660

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                              ... Na pierwszy ogień poszła warka na Wyeastach. I tu szok. W smaku normalnie spirytus. Biegnę mierzyć ballinga - te żarłoki zeżarły mi brzeczkę z 17,5 do 3 ...
                              Wareczki mają już swoje nazwy: Belgijska Siekierka i Belgijski Toporek
                              Robiłem coś podobnego, normalnie killer mi wyszedł.
                              Po (lub przed) giełdzie w Szczecinie niedopitych będę dobijał
                              Last edited by kangurpl; 2005-03-20, 12:56.
                              Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                              "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                              "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Warka#25 c.d.

                                W praktyce pierwsza przerwa pszeniczna wyszla mi 38 st. 20 minut. Do momentu dodania słodu pilzneńskiego kleiło sie toto zdrowo. Obecnie przerwa ostatnia, niedługo filtracja.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X