Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    Może uwarzysz jakieś proste ale, ze słodu pilzneńskiego, a nie te niesmaczne wygibasy

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Opis kolejnej warki (chyba 35, już się gubię) w tym temacie
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Pale Ale, warka#34 już w butelkach, a dzisiaj robię takie oto cóś:

        4,25 kg pilzneński ze Strzegomia
        1 kg Caraamber Weyermann
        0,25 Caramunich 80-100 EBC Weyermann

        Zacieranko jak Pale Ale :
        50 min. 63 st.
        20 min. 73 st.

        Nachmielenie jeszcze w trakcie przemysliwania, ale łagodne. Drożdże z odzysku Irish Ale.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Chmielenie:
          35 g goryczka na początek gotowania
          50 g aromat w 45 minucie'
          60 minuta - stop


          Wyszło 26 litrów brzeczki 13,5 blg
          Zaraz zadaję ją drożdżami z odzysku z Pale Ale, czyli Irish Ale.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Warka#36

            A w filtratorze już jasne piwko klasyczne, z 6 kg słodu. Rozleję to na dwa fermentory, do jednego dam Danstary, do drugiego Irish Ale

            Przerwy były:
            40 min. 63 st.
            40 min. 73 st.
            76 i stop
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Chmielenie:
              55 g Marynka 60 min.
              50 g Lubelski 15 min.

              27 litrów brzeczki stoi sobie rozlane na dwa fermentorki, drożdże zadano, balling - 13
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • arcy
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.07
                • 7538

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                27 litrów brzeczki stoi sobie
                A ludziom się wydaje, że bycie bezrobotnym to lekkie zajęcie

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Drożdzom też nie dałam wiele czasu na bezrobocie

                  Irish Ale już stworzyły warstwępianki, Danstarki tez już zabrały się do roboty

                  Przy okazji, policzyłam, ze od początku mojej kariery warzelniczej, czyli 17 miesięcy, uwarzyłam ok. 810 litrów piwa
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Ark
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2003.04
                    • 414

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    Przy okazji, policzyłam, ze od początku mojej kariery warzelniczej, czyli 17 miesięcy, uwarzyłam ok. 810 litrów piwa
                    Hmm... Zapas na jakieś jedenaście miesięcy tylko
                    A potem pozostaje jedynie koncernowe
                    Last edited by Ark; 2005-08-07, 19:59.
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Kurka, przez te długie wakacje, rozkręcanie biznesu i przeprowadzkie już 2 miesiące nie warzyłam Za tydzień impreza, za 2 tygodnie też, więc dopiero w ostatni weekend października nastawię warkę, no, chyba, że sobie zrobię jakiś dzień wolny w tygodniu, w końcu sama sobie jestem sterem i okrętem teraz Właściwie to niegłupi pomysł

                      A z doniesień o ostatnich warkach: warka nr 36 jest smacznym, mocno chmielonym jasnym ale, natomiast warka nr 35 za długo stała w wiadrze (ech, te rozjazdy, zloty i inne wesela) i w dodatku w zbyt niskiej temperaturze i efekt jest taki, ze mam prawie 3 skrzynki kwasiora Przy butelkowaniu było to piwko jeszcze w miarę w normie, natomiast wczoraj próbowałam to już niestety ryj wykręcało

                      Warka nr 34 - Pale Ale - smaczne piwko, mało chmielone wprawdzie, ale po za tym niczego mu nie brakuje.

                      Na pierwszy ogień chyba coś ciemnego wymodzę, jakąś powtórkę z Double Moon Stouta, mniam

                      A w zimie jakąś dolną fermentację przetestuję korzystając z dobrodziejstwa piwnicy w domu rodziców
                      Last edited by Marusia; 2005-10-09, 12:54.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Dziś, po prawie 3 miesiącach bez warzenia robię Double Pumpkin Stout. Przepis taki sam jak na Double Moon Stout, tylko płatków owsianych 1 kg, a nie 0,5 kg. Jakoś filtracja ciężko idzie, ale myślę, że za jakieś pół godzinki już się zacznie chmielonko

                        Eh, nie ma to jak zapach świeżej brzeczki....
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Hm. Popełniłam jakiś rekord efektywności zacierania, albo zmieliłam przez pomyłkę więcej słodu niż w poprzedniej recepturze, bo z 7,2 kg wyjszło mła 25 litrów brzeczki 18 blg

                          Zaraz dorzucam do tedo drożdże suche Danstar Nottingham (dzięki Chris).

                          A chmielonko było chmielem żateckim otrzymanym od Borinka - również wielkie dzięki - później zamieszcze fotę tego chmielu, bo on cheba prasowany jakiś jest
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Czes
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2001.06
                            • 752

                            [QUOTE=Marusia]Hm. Popełniłam jakiś rekord efektywności zacierania, albo zmieliłam przez pomyłkę więcej słodu niż w poprzedniej recepturze, bo z 7,2 kg wyjszło mła 25 litrów brzeczki 18 blgQUOTE]

                            To robi 67% wydajności, co jest w warunkach domowych wynikiem średnim.
                            A gdzie i ile pumpkin'a (dyni)?
                            O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              Ooooo, nawet Czes nie wytrzymał i wykonał nieskutezne zaloty ???

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
                                To robi 67% wydajności, co jest w warunkach domowych wynikiem średnim.
                                Źle się wyraziłam - miałam na mysli SWÓJ rekord efektywności.

                                Czes, dzięki za pociechę
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X