Drożdżyki Nottingham szamają aż miło Piana pod sufit!
Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CzesTo robi 67% wydajności, co jest w warunkach domowych wynikiem średnim.
A gdzie i ile pumpkin'a (dyni)?
jak liczycie tą wydajność zacierania tzn z jakiego wzoru?
zastosowałem najprostrzą wersję czyli
% = [obj. brzeczki] * [Blg] / [masa zasypu]
ale z danych podanych przez Marusię wychodzi mi 62,5% , a nie 67%.
no i jeszcze jaka wydajność w warunkach domowych jest niska a jaka wysoka (w %)??
dzięki za (p)odpowiedź.
qbt
Comment
-
-
[QUOTE=Czes]Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaA gdzie i ile pumpkin'a (dyni)?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qbtcześć. mam pytanie:
jak liczycie tą wydajność zacierania tzn z jakiego wzoru?
zastosowałem najprostrzą wersję czyli
% = [obj. brzeczki] * [Blg] / [masa zasypu]
ale z danych podanych przez Marusię wychodzi mi 62,5% , a nie 67%.
no i jeszcze jaka wydajność w warunkach domowych jest niska a jaka wysoka (w %)??
dzięki za (p)odpowiedź.
qbt
18% tego, to 4,8 kg ekstraktu.
A te 4,8 kg ekstraktu to właśnie 67 % całego Marusi zasypu (jaki jest, tzn. bez przeliczania na suchą masę).
67% to wartość przeciętna, a to między nami znaczy przyzwoita
Wydajność na warzelni zależy od wielu czynników, np: od ekstraktywności danego słodu, od jego "przemiału", od sposobu wysładzania w kadzi filtracyjnej.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CzesWydajność na warzelni zależy od wielu czynników, np: od ekstraktywności danego słodu, od jego "przemiału", od sposobu wysładzania w kadzi filtracyjnej.
Warto wtedy pomyśleć o wykorzystaniu tego do zrobienia paru litrów np. jakiejś "dziesiątki". Z pewnością wydajność warzelni wzrośnie.
Comment
-
-
Wczoraj wykonałam wareczkę wg przepisu Krzysia na warkę bodaj 93, z drobnymi modyfikacjami. Dlaczego taka? Slavoy mi kazał
2380 pils
2500 monachium
100 karmel jasny
20 karmel ciemny
Zacieranie "po angielsku": 90 min. 68-> 65 st.
10 min. 76 st.
Gotowanie 60 min.
Chmiel: 35 g Żatec na początku gotowania
20 g Żatec po 45 min.
Wyszło 25 l brzeczki 12,5 blg zadanej dziś drożdzami Danstar Nottingham
A dzisiaj robię leniwca - postanowiłam zużyc w końcu posiadane ekstrakty i wypróbować na nich pewne historyczne drożdże, które jak ruszą, to za tydzień odzyskam je w celu wykonania kolejnego piwka
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaA dzisiaj robię leniwca - postanowiłam zużyc w końcu posiadane ekstrakty i wypróbować na nich pewne historyczne drożdże, które jak ruszą, to za tydzień odzyskam je w celu wykonania kolejnego piwka
2,9 kg ekstrakt słodowy jasny
0,5 kg ekstrakt bursztynowy
0,5 kg ekstrakt pszeniczny
Chmiel:
35 g marynka na początku gotowania
20 g marynka po 45 minutach
Historyczne drożdże niestety okazały się klasycznymi trupami, zatem dodałam drożdży Doric firmy Lallemand.
A te historyczne drożdże to były drożdże do pszenicznego od Pawcia....
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
Historyczne drożdże niestety okazały się klasycznymi trupami, zatem dodałam drożdży Doric firmy Lallemand.
A te historyczne drożdże to były drożdże do pszenicznego od Pawcia....
Maruśka, Ty się lepiej nie chwal, że z ekstraktów robisz bo jeszcze Cię "półpiwowarem" nazwą
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dkrasnodebski
Maruśka, Ty się lepiej nie chwal, że z ekstraktów robisz bo jeszcze Cię "półpiwowarem" nazwą
Comment
-
-
Hm. Ekstrakty chcą chyba się zemścić na mnie za lekceważenie - drożdże Doric, zadane 24 godziny temu, wypuszczają ledwo-ledwo jakiś zwiad na powierzchnię, wygląda to jak walka niedobitków drożdzy na cichej fermentacji Ponieważ jednak mają prawo zastartowac nawet po 36 godzinach to dam im jeszcze czas do wieczora, a potem dowalę oczywiście Danstarów O ile nie skwaśnieje mi wszystko do tej pory
Comment
-
-
Drożdże Doric mają u mnie krechę - niby piana jest, wprawdzie niewysoka, niby coś tam się rusza, ale balling narazie spadł tylko 1 stopień Coś czuję, że za parę dni dam szansę Danstarom
Comment
-
-
Drożdże Doric jednak zdecydowały się i pracuja ładnie, zeżarły już do 4 blg
A dzisiaj postanowilam uwarzyć kopię Ciemniaka Pancernego, czyli piwo ciemne z dodatkiem miodu gryczanego. No i d... zbita - czytam ja sobie mój opis tej warki i ni cholery nie wiadomo, ile słodu barwiącego dodałam W "Warkoczu Marusi" dodałam "garść" , a w "Ciemniaku Pancernym" po prostu "dodałam" gratuluję sobie precyzyjności i lecę odważyć półtorej garści
Skład będzie taki:
5kg pils
1 kg monachium
półtorej garści barwiący (pewnie koło 100 g)
Zacieranko pół na pół
35 min. 62 st.
35 min. 72 st.
Miodek gryczany oczywiście dodany pod koniec chmielenia w ilości słoika 0,7 l
Comment
-
Comment