Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Drożdżyki Nottingham szamają aż miło Piana pod sufit!
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • qbt
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.03
      • 5

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
      To robi 67% wydajności, co jest w warunkach domowych wynikiem średnim.
      A gdzie i ile pumpkin'a (dyni)?
      cześć. mam pytanie:
      jak liczycie tą wydajność zacierania tzn z jakiego wzoru?
      zastosowałem najprostrzą wersję czyli

      % = [obj. brzeczki] * [Blg] / [masa zasypu]

      ale z danych podanych przez Marusię wychodzi mi 62,5% , a nie 67%.
      no i jeszcze jaka wydajność w warunkach domowych jest niska a jaka wysoka (w %)??

      dzięki za (p)odpowiedź.
      qbt

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        Ja jestem leniwy i wydajność liczę w programie Promash

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          [QUOTE=Czes]
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          A gdzie i ile pumpkin'a (dyni)?
          Dyni niet, nazwa wzięła się z okazji wczorajszego Halloween.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            Ja właśnie wyliczyłem skuteczność 81%...

            Comment

            • Czes
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.06
              • 752

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qbt
              cześć. mam pytanie:
              jak liczycie tą wydajność zacierania tzn z jakiego wzoru?
              zastosowałem najprostrzą wersję czyli

              % = [obj. brzeczki] * [Blg] / [masa zasypu]

              ale z danych podanych przez Marusię wychodzi mi 62,5% , a nie 67%.
              no i jeszcze jaka wydajność w warunkach domowych jest niska a jaka wysoka (w %)??

              dzięki za (p)odpowiedź.
              qbt
              Nie wziąłeś pod uwagę, że 25 litrów brzeczki 18 ballingowej (tj. zawierającej ca 18 % wag. ekstraktu) ma wiekszą masę niźli 25 kg. Jej ciężar właściwy wynosi 1.069 g/ml, a zatem 25 litrów waży ok. 26,7 kg.
              18% tego, to 4,8 kg ekstraktu.
              A te 4,8 kg ekstraktu to właśnie 67 % całego Marusi zasypu (jaki jest, tzn. bez przeliczania na suchą masę).

              67% to wartość przeciętna, a to między nami znaczy przyzwoita

              Wydajność na warzelni zależy od wielu czynników, np: od ekstraktywności danego słodu, od jego "przemiału", od sposobu wysładzania w kadzi filtracyjnej.
              O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

              Comment

              • Wielki_B
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.02
                • 1968

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
                Wydajność na warzelni zależy od wielu czynników, np: od ekstraktywności danego słodu, od jego "przemiału", od sposobu wysładzania w kadzi filtracyjnej.
                Poza tym, jesli mogę coś dopowiedzieć po moim znakomitym poprzedniku, im wyższe stężenie brzeczki tym mniejsza efektywność. Bowiem wtedy, stosując skromniejsze wysładzanie, część ekstraktu pozostaje w młócie.
                Warto wtedy pomyśleć o wykorzystaniu tego do zrobienia paru litrów np. jakiejś "dziesiątki". Z pewnością wydajność warzelni wzrośnie.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Wczoraj wykonałam wareczkę wg przepisu Krzysia na warkę bodaj 93, z drobnymi modyfikacjami. Dlaczego taka? Slavoy mi kazał

                  2380 pils
                  2500 monachium
                  100 karmel jasny
                  20 karmel ciemny

                  Zacieranie "po angielsku": 90 min. 68-> 65 st.
                  10 min. 76 st.
                  Gotowanie 60 min.
                  Chmiel: 35 g Żatec na początku gotowania
                  20 g Żatec po 45 min.

                  Wyszło 25 l brzeczki 12,5 blg zadanej dziś drożdzami Danstar Nottingham

                  A dzisiaj robię leniwca - postanowiłam zużyc w końcu posiadane ekstrakty i wypróbować na nich pewne historyczne drożdże, które jak ruszą, to za tydzień odzyskam je w celu wykonania kolejnego piwka
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    A dzisiaj robię leniwca - postanowiłam zużyc w końcu posiadane ekstrakty i wypróbować na nich pewne historyczne drożdże, które jak ruszą, to za tydzień odzyskam je w celu wykonania kolejnego piwka
                    Skład leniwca:

                    2,9 kg ekstrakt słodowy jasny
                    0,5 kg ekstrakt bursztynowy
                    0,5 kg ekstrakt pszeniczny

                    Chmiel:
                    35 g marynka na początku gotowania
                    20 g marynka po 45 minutach

                    Historyczne drożdże niestety okazały się klasycznymi trupami, zatem dodałam drożdży Doric firmy Lallemand.

                    A te historyczne drożdże to były drożdże do pszenicznego od Pawcia....
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • dkrasnodebski
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.05
                      • 2316

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia

                      Historyczne drożdże niestety okazały się klasycznymi trupami, zatem dodałam drożdży Doric firmy Lallemand.

                      A te historyczne drożdże to były drożdże do pszenicznego od Pawcia....
                      A u mnie drożdże od Pawcia pracują jak trzeba ino efekt niestety jest niezadowalający. Miast wcześniej uzyskiwanych goździkowo-bananowych posmaków takie jakieś winne wychodzą. Także u mnie to nie trupy a nierobotne staruszki

                      Maruśka, Ty się lepiej nie chwal, że z ekstraktów robisz bo jeszcze Cię "półpiwowarem" nazwą
                      Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                      www.radoslawstolar.pl

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dkrasnodebski

                        Maruśka, Ty się lepiej nie chwal, że z ekstraktów robisz bo jeszcze Cię "półpiwowarem" nazwą
                        No wiesz, potykałam sie o pudło z ekstraktami ciągle, więc w końcu postanowiłam się ich pozbyć Zostały mi jeszcze te najbardziej poszukiwane, czyli ekstrakt słodowy ciemny i barwiący. Jacyś chętni?
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Hm. Ekstrakty chcą chyba się zemścić na mnie za lekceważenie - drożdże Doric, zadane 24 godziny temu, wypuszczają ledwo-ledwo jakiś zwiad na powierzchnię, wygląda to jak walka niedobitków drożdzy na cichej fermentacji Ponieważ jednak mają prawo zastartowac nawet po 36 godzinach to dam im jeszcze czas do wieczora, a potem dowalę oczywiście Danstarów O ile nie skwaśnieje mi wszystko do tej pory
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Drożdże Doric mają u mnie krechę - niby piana jest, wprawdzie niewysoka, niby coś tam się rusza, ale balling narazie spadł tylko 1 stopień Coś czuję, że za parę dni dam szansę Danstarom
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Drożdże Doric jednak zdecydowały się i pracuja ładnie, zeżarły już do 4 blg

                              A dzisiaj postanowilam uwarzyć kopię Ciemniaka Pancernego, czyli piwo ciemne z dodatkiem miodu gryczanego. No i d... zbita - czytam ja sobie mój opis tej warki i ni cholery nie wiadomo, ile słodu barwiącego dodałam W "Warkoczu Marusi" dodałam "garść" , a w "Ciemniaku Pancernym" po prostu "dodałam" gratuluję sobie precyzyjności i lecę odważyć półtorej garści

                              Skład będzie taki:
                              5kg pils
                              1 kg monachium
                              półtorej garści barwiący (pewnie koło 100 g)

                              Zacieranko pół na pół
                              35 min. 62 st.
                              35 min. 72 st.

                              Miodek gryczany oczywiście dodany pod koniec chmielenia w ilości słoika 0,7 l
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Małażonka
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.03
                                • 4602

                                Strasznie dużo tego miodku dodajesz, tym bardziej tak agresywnego smakowo.
                                My do "Niedźwiedzia" daliśmy 0,20 litra, a gryka wyczuwalną jest ....

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X