Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marek-C
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 848

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    A propos "hehe jestem lepszy" - też mam lepsze wyniki na wiadrze z dziurami

    Co z rurką? Czeka na kolejną warkę, a co ma robić
    czyli wychodzi że NAJMĄDRZEJSZY ma zawsze rację!


    Marek

    ps. jak NAJMĄDRZEJSZY nie ma racji patrz punkt pierwszy!
    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Z przyjemnością informuję, ze udało mi sie nie spieprzyć pszeniczniaka.
      Czy ktoś mi naświetli, dlaczego to piwo najczęściej ludziom nie wychodzi? Hm. Może jakiś temat osobny...
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Właśnie filtruje się weizenbock wg przepisu (mniej więcej) Strzelczyka76.

        Zasyp:
        3 kg pszeniczny
        2 kg pilzneński
        1,1 kg monachijski
        0,7 kg karmel jasny
        0,15 kg karmel ciemny

        Zacieranie:
        45 st. 10 min.
        55 st. 20 min.
        podgrzanie do 65 st.-> 1/3 gęstego zacieru do dekoktu-> podgrzanie do 72 st.-> przerwa 10 min.-> podgrzanie do wrzenia-> gotowanie 10 min.-> przelanie wrzątku do reszty zacieru -> 72 st. 10 min.-> podgrzanie do 76 st.-> filtracja
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Chmielenie:
          20 g marynka na początek
          20 g marynka 15 min. przed końcem.
          Gotowanie 75 min.

          Wyszło ok. 26 l 15,5 blg, miało być 16, ale co tam Dziś WLP300 zostały zapodane
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marek-C
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 848

            A mogę sie spytać....
            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Możesz
              Filtr wprawdzie trochę przepuszcza mąki, ale i tak go używam Zatem Twe dzieło, Marku, nie marnuje się - jeszcze raz dzięki

              A dziś taki wynalazek:

              3,3 pale ale
              0,6 caraaroma
              1,6 pilzneński

              Czemu taki? A, bo pierwszych dwóch tyle akurat miałam, a uzupełniłam pilzneńskim, żeby było więcej piwa

              Ponieważ mam drożdze wyeast i wlp to rozdzielę warkę na dwa fermentorki.

              Na chmielenie jeszcze nie mam pomysła
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Marek-C
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.12
                • 848

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                Możesz
                Filtr wprawdzie trochę przepuszcza mąki, ale i tak go używam Zatem Twe dzieło, Marku, nie marnuje się - jeszcze raz dzięki

                A dziś taki wynalazek:

                3,3 pale ale
                0,6 caraaroma
                1,6 pilzneński

                Czemu taki? A, bo pierwszych dwóch tyle akurat miałam, a uzupełniłam pilzneńskim, żeby było więcej piwa

                Ponieważ mam drożdze wyeast i wlp to rozdzielę warkę na dwa fermentorki.

                Na chmielenie jeszcze nie mam pomysła
                50 goryczki na 'dzień dobry', 50 aromatu na 'do widzenia' i górniakami górniakami! i już czuję ten posmak.... widzę tą piankę i ten kolor!!!

                pozdrawiam Marek
                Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                  50 goryczki na 'dzień dobry', 50 aromatu na 'do widzenia' i górniakami górniakami! i już czuję ten posmak.... widzę tą piankę i ten kolor!!!

                  pozdrawiam Marek
                  Aż tyle chmielu? Hm. Pomyślę
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marek-C
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.12
                    • 848

                    Z 5.5 kg słodu to ze 30 litrów/12-13blg wyciągniesz!

                    inna sprawa trochę ostatnio przesadzam z chmielem.

                    Marek
                    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                      Aż tyle chmielu? Hm. Pomyślę
                      100g to jest "aż"?

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                        Z 5.5 kg słodu to ze 30 litrów/12-13blg wyciągniesz!
                        Niestety, przy filtratorze od Ciebie osiągnęłam tylko 25 l 12 blg

                        Chmielenie:
                        gotowanie 60 min.
                        40 g żatecki na początek
                        40 g marynka po 45 min.
                        Last edited by Marusia; 2006-05-03, 11:31.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Wielki_B
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.02
                          • 1968

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                          Niestety, przy filtratorze od Ciebie osiągnęłam tylko 25 l 12 blg

                          Chmielenie:
                          gotowanie 60 min.
                          40 g żatecki na początek
                          40 g marynka po 45 min.
                          Dosyć ciekawe chmielenie... Nie szkoda było Ci tego saaza użyć jedynie dla goryczki?
                          Ja bym chmielił odwrotnie - najpierw Marynka, potem żatecki.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Nie szkoda mi, bo mam go jeszcze sporo
                            A piwko jest eksperymantalne, ciekawe, co wyjdzie Póki co Wyeasty się lenią, zero piany na powierzchni
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Dziś weizenbock poszedł na cichą, przy blg 5.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • strzelczyk76
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2003.11
                                • 823

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                                Dziś weizenbock poszedł na cichą, przy blg 5.
                                no to trzymam kciuki i już zapisuję się na butelkę w celach porównawczych
                                NORMALNOŚĆ



                                Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X