Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
-
-
No i nie chciało mi sie, dlatego piwo o nieznanym ekstrakcie zostało wydane na pożarcie drożdzom German Ale, zebranym zdezynfekowaną łyżką prosto z fermentora obok. Dziś rano wchodząc do piwnicy myślałam, że zakradł się jakiś zwierz, bo zbyt szczelnie zamknęłam fermentor i wydawał dźwięki pokrewne....hmmmmm..... puszczaniu bąków przez szczelinę, która mu została.
Generalnie drożdże zawzięły się wziąc w posiadanie podłogę w piwnicy, musze je co jakiś czas zbierać, bo by chyba zakryły fermentor murem
Comment
-
-
Dziś do butelek poszła jedenasteczka nr 56 na German Ale. Powiem, że te drożdże pdobają mnie się. Piwko ma taki lekko dymny zapach i smak, mam nadzieję, że się to utrzyma
Comment
-
-
Wstałam rano, ubrałam się, gotowa do wyjścia.... a tu sie okazało, że wszystko to, co miałam na dziś zaplanowane w pracy będę mogła zrobić dopiero jutro. Postałam chwilę..... pomyślałam i.... nastawiłam wodę na warkę
Będzie witbier "Na skróty":
2 kg pilzneński
1 kg pszeniczny
2 kg płatki pszenne
Zacieranie: 70 min. 62 st.
20 min. 72 st.
Zara filtracja się rozpocznie
Comment
-
-
Chmielenie 60 min.:
40 g lubelski na początek
10 g lubelski + 20 g curacao+ 15 g kolendra na 15 min. przed końcem
Comment
-
-
HAHA!
Zapomniałam dodać kolendry
To już jest naprawdę witbier "Na skróty"
Comment
-
-
Wygląda na to, że się lenię, ale to nieprawda - tydzień temu powstała warka#59 - tym razem pszenica na skróty
Skład: 3 kg pils
3 kg pszenica
Zacieranie na bezczela kompletnego, czyli
45 min. 62 st.
50 min. 72 st.
Chmielenie
25 marynka
15 marynka
Wyszło 28 l brzeczki 10,5 blg, zadane drożdżami Wyeast któreśtam do pszenicy.
Ciekawa jestem straszecznie, jak ominięcie przerw w niższych tempewraturach oraz dekokcji wpłynie na smak tego piwka
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
Ciekawa jestem straszecznie, jak ominięcie przerw w niższych tempewraturach oraz dekokcji wpłynie na smak tego piwka
-zabutelkowalam piwko w ostatni piatek
-jest wtorek, pora sprawdzić - spozywam.
Niestety, ze względu na katar mogę póki co jedynie stwierdzić, że piwo ma fajną pianę i jest nagazowane, co do smaku i zapachu - nic nie czuję
Comment
-
-
Pszenica taka sobie wyszła, ale spożywalna
Straszny przeciąg w skrzynkach mi się zrobił, zatem wczoraj sprężyłam się i nawarzyłam znowu piwko, tym razem belgijskie.
6,2 kg pils
1 kg monachium
0,3 karmel jasny
45 min. 62 st.
20 min. 72 st.
Marynka 35 g
Marynka 20 g
5 g kolendra
mała puszka ekstraktu bursztynowego
Wyszło 26 l brzeczki 16 blg, zadano drożdżykami THG otrzymanymi od Marka-C za pośrednictwem Wiktorii, obojgu serdecznie dziękuję
Comment
-
-
Warka#61, Koźlak "Mrożek"
Wprawdzie będzie to koziołek górnej fermantacji, czyli nie całkiem koziołek, ale lubię tego typu piwo. Jako się rzekło - ku pamięci Roberta Włodarczyka dziś warzę.
2,5 kg pils
4 kg monachijski
1,2 kg karmel jasny
0,15 kg karmel ciemny
Właśnie grzeje się woda, a za 15 minut przyjdzie Big Lebowski na praktyki
Comment
-
-
Dowalilam jeszcze 0,5 kg ekstraktu bursztynowego i właśnie się chmieli - 65 g marynki na 60 minut.
Comment
-
-
Warka nr 60 chyba pójdzie do kibla Jest kwaśna. Nie śmierdzi, ale smakuje jak winko Może jednak Marek-C przysłał mi omyłkowo drożdże do lambika
Warka#61 w ilości 23 l 17 blg dostała papu skłądające się z drożdży Irish Ale podhodowanych na brzeczce.
Muszę dorobić kranik do filtratora, bo wydajność mam wyjątkowo nędzną od czasu jak go używam, a do wiadra nie chce mi się już wracać
Comment
-
-
Ja bym był za tym aby Pani Prezes bardziej się przykładała do numeracji kolejnych warek.
Na ten przykład może ogłosić konkurs np."która to jest warka #54 lub #60".
Myśle.że samej Szanownej by to troszkę zajęłoLast edited by fidoangel; 2006-11-06, 14:39."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Sama Szanowna ma osobny plik w excelu do robienia szczegółowych notatek, a tu tylko dzielę się wrażeniami Po za tym, każda warka ma numer na kapslu i etykietę, po co Ci dokładne dane na forumie?
Comment
-
Comment