Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
    Nie chce ci sie
    Ty to mnie znasz na wylot
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      No i nie chciało mi sie, dlatego piwo o nieznanym ekstrakcie zostało wydane na pożarcie drożdzom German Ale, zebranym zdezynfekowaną łyżką prosto z fermentora obok. Dziś rano wchodząc do piwnicy myślałam, że zakradł się jakiś zwierz, bo zbyt szczelnie zamknęłam fermentor i wydawał dźwięki pokrewne....hmmmmm..... puszczaniu bąków przez szczelinę, która mu została.
      Generalnie drożdże zawzięły się wziąc w posiadanie podłogę w piwnicy, musze je co jakiś czas zbierać, bo by chyba zakryły fermentor murem
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Dziś do butelek poszła jedenasteczka nr 56 na German Ale. Powiem, że te drożdże pdobają mnie się. Piwko ma taki lekko dymny zapach i smak, mam nadzieję, że się to utrzyma
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Wstałam rano, ubrałam się, gotowa do wyjścia.... a tu sie okazało, że wszystko to, co miałam na dziś zaplanowane w pracy będę mogła zrobić dopiero jutro. Postałam chwilę..... pomyślałam i.... nastawiłam wodę na warkę

          Będzie witbier "Na skróty":

          2 kg pilzneński
          1 kg pszeniczny
          2 kg płatki pszenne

          Zacieranie: 70 min. 62 st.
          20 min. 72 st.

          Zara filtracja się rozpocznie
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Chmielenie 60 min.:
            40 g lubelski na początek
            10 g lubelski + 20 g curacao+ 15 g kolendra na 15 min. przed końcem
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              HAHA!

              Zapomniałam dodać kolendry

              To już jest naprawdę witbier "Na skróty"
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • slavoy
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛
                • 2001.10
                • 5055

                No to zad...
                Nadal czekam na mego witbiera...
                Dick Laurent is dead.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Wygląda na to, że się lenię, ale to nieprawda - tydzień temu powstała warka#59 - tym razem pszenica na skróty
                  Skład: 3 kg pils
                  3 kg pszenica
                  Zacieranie na bezczela kompletnego, czyli
                  45 min. 62 st.
                  50 min. 72 st.

                  Chmielenie
                  25 marynka
                  15 marynka

                  Wyszło 28 l brzeczki 10,5 blg, zadane drożdżami Wyeast któreśtam do pszenicy.

                  Ciekawa jestem straszecznie, jak ominięcie przerw w niższych tempewraturach oraz dekokcji wpłynie na smak tego piwka
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia

                    Ciekawa jestem straszecznie, jak ominięcie przerw w niższych tempewraturach oraz dekokcji wpłynie na smak tego piwka
                    No i dalej jestem ciekawa, bo:
                    -zabutelkowalam piwko w ostatni piatek
                    -jest wtorek, pora sprawdzić - spozywam.

                    Niestety, ze względu na katar mogę póki co jedynie stwierdzić, że piwo ma fajną pianę i jest nagazowane, co do smaku i zapachu - nic nie czuję
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Pszenica taka sobie wyszła, ale spożywalna

                      Straszny przeciąg w skrzynkach mi się zrobił, zatem wczoraj sprężyłam się i nawarzyłam znowu piwko, tym razem belgijskie.
                      6,2 kg pils
                      1 kg monachium
                      0,3 karmel jasny

                      45 min. 62 st.
                      20 min. 72 st.

                      Marynka 35 g
                      Marynka 20 g
                      5 g kolendra
                      mała puszka ekstraktu bursztynowego

                      Wyszło 26 l brzeczki 16 blg, zadano drożdżykami THG otrzymanymi od Marka-C za pośrednictwem Wiktorii, obojgu serdecznie dziękuję
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Warka#61, Koźlak "Mrożek"

                        Wprawdzie będzie to koziołek górnej fermantacji, czyli nie całkiem koziołek, ale lubię tego typu piwo. Jako się rzekło - ku pamięci Roberta Włodarczyka dziś warzę.

                        2,5 kg pils
                        4 kg monachijski
                        1,2 kg karmel jasny
                        0,15 kg karmel ciemny

                        Właśnie grzeje się woda, a za 15 minut przyjdzie Big Lebowski na praktyki
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Dowalilam jeszcze 0,5 kg ekstraktu bursztynowego i właśnie się chmieli - 65 g marynki na 60 minut.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Warka nr 60 chyba pójdzie do kibla Jest kwaśna. Nie śmierdzi, ale smakuje jak winko Może jednak Marek-C przysłał mi omyłkowo drożdże do lambika

                            Warka#61 w ilości 23 l 17 blg dostała papu skłądające się z drożdży Irish Ale podhodowanych na brzeczce.

                            Muszę dorobić kranik do filtratora, bo wydajność mam wyjątkowo nędzną od czasu jak go używam, a do wiadra nie chce mi się już wracać
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              Ja bym był za tym aby Pani Prezes bardziej się przykładała do numeracji kolejnych warek.
                              Na ten przykład może ogłosić konkurs np."która to jest warka #54 lub #60".
                              Myśle.że samej Szanownej by to troszkę zajęło
                              Last edited by fidoangel; 2006-11-06, 14:39.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Sama Szanowna ma osobny plik w excelu do robienia szczegółowych notatek, a tu tylko dzielę się wrażeniami Po za tym, każda warka ma numer na kapslu i etykietę, po co Ci dokładne dane na forumie?
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X