Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Jako, że w piwnicy same piwa do długiego leżakowania, postanowiłam nawarzyć coś szybkiego do wypicia

    5 kg pils
    1 kg carapils

    Zacieranie
    63 st. 45 min.
    73 st. 25 min.

    Zastanawiam się, jak toto nachmielić
    Polecam samym lubelskim - 30 g granulatu na 60 min plus 20 na 30 min.
    (proporcja na 20l piwa 11-12 Blg).

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      A może być zwietrzały żatecki?
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        A może być zwietrzały żatecki?
        Nie, tylko nie zwietrzały. Nic dobrego z tego nie wyjdzie.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Żartowałam Mam lubelski, wprawdzie stary, ale pachnie ładnie i do koelscha go niedawno używałam, dobry jest.

          Czyli sugerujesz, że będzie to piwko lekko karmelowe, dlatego nie warto go mocno nachmielać? Bo w opisie na browamatorze stoi, że dodawany do piw jasnych jako 10% zasypu wzbogaca smak Nic o karmelowości nie wspominają), wprawdzie ja dałam prawie 17%...
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Żartowałam Mam lubelski, wprawdzie stary, ale pachnie ładnie i do koelscha go niedawno używałam, dobry jest.

            Czyli sugerujesz, że będzie to piwko lekko karmelowe, dlatego nie warto go mocno nachmielać? Bo w opisie na browamatorze stoi, że dodawany do piw jasnych jako 10% zasypu wzbogaca smak Nic o karmelowości nie wspominają), wprawdzie ja dałam prawie 17%...
            Piwo nie będzi karmelowe, carapils nie daje takich posmaków.
            Wbrew pozorom 50 g lubelskiego da całkiem solidną goryczkę, nie tak intensywną jak marynka, ale za to według mnie znacznie smaczniejszą. Zresztą, jeśli lubisz mocniejszą goryczkę, możesz dać 60 lub 70 g lubelskiego w dwóch porcjach.
            Ostatnio do chmielenia piw do 12 Blg używam tylko lubelskiego.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              A ja właśnie dostałam żatecki i chciałam użyć żateckiego. A Marynkę mam z plantacji podoleśnickiej, bardzo aromatyczną. Raczej użyję zatem któregoś z tych dwóch, bo skoro nie będzie posmaków karmelowych to nie będzie się gryzło Ale dzięki za sugestyje
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                Do gotowania w końcu poszło 50 g żateckiego na początek i 35 g marynki na ostatnie 5 minut.
                28 litrów brzeczki 13 blg zostało wydane na pożarcie gęstwie IrisH Ale
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Maliniak po 20 dniach burzliwej napowietrzanej przy blg 7 poszedł na cichą. Drożdże THG nie dostąpiły zaszczytu zebrania gęstwy - w takim tempie, to niecj one sobie w kanalizie fermentują jak coś znajdą
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Wczoraj maliniak prawie po miesiącu fermentacji przy szalonym wyniku odfermentowania do 6,5 blg poszedł w butelki.
                    Jasne piwko też zabutelkowane, odfermentowania, jak na mnie pikne - do 2,5 blg
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Po prawie dwóch miesiącach lenistwa powstała warka wg przepisu na piwo konkursowe na IV WWP, czyli:

                      90% pilzneński
                      10% monachijski
                      zacieranie dekokcyjne, trzykrotne chmielenie marynką.

                      Piwko zadane drożdżami Danish Lager stoi w piwnicy u Big Lebowskiego (bo u niego zimniej)

                      Piwa zrobione na drożdzach z BrowArmii (belgijskie i maliniak) strasznie kiepskie są. Tzn. smakują jak nieodfermentowane. Zakopałam je w piwnicy i zajrzę do nich za parę miesięcy, może im się odmieni. W ogóle znów prawie nie mam co pić, bo z kolei stout jest cały czas za cierpki od słodu barwiącego, musi jeszcze poleżakować. Oczywiście jest możliwość, że już tak mu zostanie, no trudno, nie jest znowu takie złe, ale jeszcze dam mu szansę

                      A piwa jasne pt. koelsch i piwko jasne klasyczne już się kończą, jak to jasne
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Oj, ale się opuściłam
                        Po konkursowym jasnym uwarzyłam jeszcze konkursowe pszeniczne, a potem jeszcze karmelowe i czerwone oraz pierwsze Piotrowickie Jasne, które właśnie zapakowałam do butelek Zapowiada się pysznie, mam tu bardzo dobrą wodę do warzenia

                        Nie obyło się bez lekkiej paniki - jako, że było to pierwsze kapslowanie na nowej hacjendzie spędziłam 30 minut na poszukiwaniu kapsli Ale znalazły się, na szczęście.

                        No, ale żeby nie było tak różowo, to zapomniałam zmierzyć blg

                        A jutro - pszeniczne ciemne. O ile te drożdże, co mam gęstwę to są pszeniczne, a nie Irish Ale, jakoś nie mogę po zapachu wyczaić
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Pszeniczne ciemne się studzi.

                          Lekko zmodyfikowany przepis od Wielkiego_B:
                          3,5 kg pszeniczny
                          2 kg monachijski
                          0,25 karmelowy jasny
                          0,06 karmelowy ciemny

                          Zacieranie dekokcyjne

                          Chmielenie 60 minut 45 g lubelski

                          Warka#72 - moja pierwsza ciemna pszenica
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            A rozpoznałas te drożdżaki?
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • Budvar
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.09
                              • 265

                              Ja proponuję nazwy proste, acz sugestywne, np.:
                              jasne: Janek
                              ciemne: Grigorij
                              mocne: Gustlik
                              ;-)

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                                A rozpoznałas te drożdżaki?
                                Na wszelki wypadek odbieram jutro świeżą gęstwę od zaprzyjaźnionego browarku
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X