Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Hm, ale patent - drożdże wrzuciłam przedwczoraj po południu, przed chwilą patrzę do wiadra, a tam jakieś resztki piany na wierzchu, drożdży zero wylegujących się, teoretycznie brak oznak fermentacji, ale temperatura 2 stopnie wyższa od temp. otoczenia, to najwyraźniej coś się jeszcze dzieje, blg 4... Fakt, że temp. brzeczki odrobinkę za wysoka (23,5 st.) no ale bo to raz tak piwo robiłam

    Smak: w porządeczku, ale zapach.....dyskusyjny Ani bananów, ani goździków, za to lekko g...niany Cholera, dawno warki nie spartoliłam Znowu picie z zatkanym nosem chyba będzie....
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      W garze zaciera się wiejskie jasne
      5 kg pils
      1 kg monachijski

      40 min. 62 st.
      30 min. 63 st.

      A pszenica wprawdzie przestała śmierdzieć, ale pachnie jak zwykłe piwo, smakuje bardzo dobrze, ale też jakoś mało bananów i goździków. No i blg jak zaklęte - cały czas 4
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Sherman
        Porucznik Browarny Tester
        • 2005.09
        • 305

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        40 min. 62 st.
        30 min. 63 st.
        Musisz świetnie operować gazem żeby tak balansować o jeden stopień
        Chyba powinno być 73 st.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sherman
          Musisz świetnie operować gazem żeby tak balansować o jeden stopień
          Chyba powinno być 73 st.
          Oczywiście, miało być 72, jakiś chochlik mi się wkradł

          A tymczasem już wysładzanie w toku
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            ja podziwiam Cię, że warzysz w taki upał. W kuchni pewno ze 35 stC i wilgotność 80%
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              A widzisz - mylisz się - w kuchni mam 24 stopnie Dzięki roletom a'la antywłamaniowym w domu panują przyzwoite temperatury, nawet w trakcie warzenia, bo słońce nie grzeje, a opary wypuszczam uchylonym oknem przysłoniętym roletą Zazdraszczajcie
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                w kuchni mam 24 stopnie
                ...no dobra, przesadziłam - mam 25 stopni

                Po za tym na wsi nie jest tak gorąco jak w mieście, brak betonu, ludzi i samochodów. No i wygwizdów, czyli zawsze wieje
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  Będziemy zazdrościć gdy powiesz, że masz piwniczke a w niej 10stC

                  W mojej zrobiło się 14stC a było 12stC.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Piwniczkę mam, taką 50 metrów Ale temperatura, niestety, pozostawia wiele do życzenia - później zmierzę, ale wydaje mi się, że 16 stopni jak nic
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Chmielenie w toku - 60 minut:
                      40 g Marynka na początek
                      50 g lubelski 10 minut przed końcem

                      Poprzednie jasne wiejskie zrobiłam identycznie, tylko chmielenie dla aromatu było marynką 50 g, ciekawe, czy wyczuję różnicę
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        16 stopni jak nic
                        Pitu pitu - jest 18 stopni Na górną fermentację ok, ale leżakowanie... Pocieszam się, że to dlatego, że na mojej wsi od wielu wielu dni nie było deszczu ani ochłodzenia (tak, wiem wczoraj we Wrocławiu 5 godzin lało, ale 25 km dalej już nie)

                        W domu, po chmieleniu - 26,5 stopnia, zatem nie jest źle Oba fermentory (pszenica i jasne) powędrowały do piwnicy.

                        Dobrze, że w lodówce zimno
                        Last edited by Marusia; 2007-05-27, 15:50.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          A dziś wareczka urodzinowa: coś w rodzaju brown ale, mam nadzieję

                          Idę śrutować za chwilę:

                          pilzneński 2,5 kg
                          monachijski 3 kg
                          karmel jasny 0,2 kg
                          karmel ciemny 0,2 kg
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Zacieranie po angielsku, vel po Krzysiowemu

                            69->64 stopnie 120 min.
                            76 stopni -> filtracja

                            Gotowanie: 60 minut
                            Chmielenie: 35 g marynka od początku, 20 g lubelski po wyłączeniu grzania, 15 minut.
                            Last edited by Marusia; 2007-06-07, 17:33.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Moja wersja Grodzisza

                              Jutro będę warzyć

                              Po konsultacjach zdecydowałam się na zwiększenie ilości słodu wędzonego względem pszenicznego i ześrutowałam:

                              2,8 kg wędzonego
                              1,7 kg pszenicznego

                              Konkurs konkursem, a wędzone piwka bardzo lubię
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Małażonka
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.03
                                • 4602

                                A tak z ciekawości, jakie drożdże zamierzasz dodać?

                                Nie powiem, myślę o tym parę dobrych dni i jak na razie żaden szczep mnie nie zachwycił...
                                Z drugiej strony -niby nic dziwnego, szczepu "grodziskiego" i tak nie zdobędę

                                Comment

                                Przetwarzanie...