Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Mam WLP do koelscha i nie zawaham się ich użyć
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Małażonka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 4602

      My, póki co, mamy nieco inny pomysł, ale czy go zrealizujemy? Wahamy się ....

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Belgian Wit?
        Trappist HG?
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Małażonka
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 4602

          Zgaduj dalej!

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            No nic bardziej idiotycznego niż THG mi nie przychodzi do głowy
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Poczytałam przepisy Mapajaka oraz to, co mi Banaszek i KULI napisali (dzięki!) i zdecydowałam się na metodę zacierania najbliższą memu sercu, czyli metodę "na lenia"

              70 stopni 40 minut
              75 stopni 30 minut

              Idę w końcu wstawić tą wodę, bo czytam i czytam, a śruta czeka
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                Ktoś źle życzy mojemu Grodziszowi - to moja 76 warka i po raz pierwszy mam problemy z filtracją Konkretnie: nic nie leci. Zabełtałam młóto łychą i czekam dalej, dobrze, że w miarę wcześnie zaczęłam warzyć, to przed nocą może zdążę
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • banaszek
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.02
                  • 617

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Ktoś źle życzy mojemu Grodziszowi
                  Żeby nie było wątpliwości - to nie ja!

                  Trzymam kciuki!


                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek Wyświetlenie odpowiedzi

                    Trzymam kciuki!
                    Dzięki, zaczęło lecieć Mętna ta brzeczka nieco, ale niech sobie będzie

                    Wydajność przy tym rodzaju zacierania - beznadziejna. Przy następnym "grodziszu" zrobię "normalne" przerwy
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Chmielenie:
                      90 minut 50 g lubelski
                      60 minut 30 g lubelski
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • banaszek
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.02
                        • 617

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Chmielenie:
                        90 minut 50 g lubelski
                        60 minut 30 g lubelski
                        Nie trzymaj nas w niepewności. Jak smakuje?
                        Drożdże zapodane?
                        No i jakie to drożdże...?


                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Jak smakuje? Nigdy nie próbuję niesfermentowanej brzeczki, a fe

                          Drożdże WLP Koelsch.

                          Nie wiem, co z tego wyjdzie, bo jeszcze tak mętnego syfu z gara do wiadra nie przelewałam
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Oj.... nie jest dobrze.....

                            Drożdże WLP dostały papu z brzeczki grodziszowej wczoraj po południu i do obecnej chwili NIC się nie ruszają
                            Albo drożdże dead, albo brzeczka taka, że żryć nie chą

                            Dosypałam do startera cukru, żeby zdiagnozować przyczynę. Jeśli dalej nie ruszą, to zadam brzeczkę US 56 albo Irish Ale

                            Jeśli ruszą, to znaczy się, brzeczka spier....tenteges. To wtedy podzielę starter na 2 części, jedną do lodówki, a drugą - pewnie na zmarnowanie - do brzeczki wrzucę...
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Oj.... nie jest dobrze.....

                              Drożdże WLP dostały papu z brzeczki grodziszowej wczoraj po południu i do obecnej chwili NIC się nie ruszają
                              Albo drożdże dead, albo brzeczka taka, że żryć nie chą

                              Dosypałam do startera cukru, żeby zdiagnozować przyczynę. Jeśli dalej nie ruszą, to zadam brzeczkę US 56 albo Irish Ale

                              Jeśli ruszą, to znaczy się, brzeczka spier....tenteges. To wtedy podzielę starter na 2 części, jedną do lodówki, a drugą - pewnie na zmarnowanie - do brzeczki wrzucę...
                              Pewno się drożdżaki namyślają za co się zabrać alfa amylazy niespecjalnie im smakują
                              Tak z ciekawości zapytam czy zasyp był do wody o temperaturze 70*C

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Zrobiłam wg przepisu Mapajaka, jemu wyszło dobre piwo

                                Zasyp nastąpił do wody o temp. 74 stopnie, po wsypaniu spadła do 70 stopni

                                Marku, dlatego właśnie dosypałam cukru, żeby zobaczyć, czy to właśnie to, o czym mówisz, czy drożdże trupy
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X