Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    Trzymam kciuki, zrób duży silny starter - powodzenia.

    Comment

    • coder
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.10
      • 1347

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Dosypałam do startera cukru, żeby zdiagnozować przyczynę.
      Dosypałaś...niewysterylizowany...cukier...do...STA RTERA?

      Comment

      • Maidenowiec
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 2287

        Aj waj Salcie, znaczy tego Marusiu, niekoszerne starterełe okadź mirrą lub do kibla wylej. Golema już z tych drożdży nie ulepisz aj aj.
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Chłopaki, myślicie, że ja pierwszy raz taki starter na żywym cukrze prosto z torebki robię? Jeszcze żaden mi się nie zepsuł

          P.S. A drożdże, mimo cukru - dalej NIC A NIC. Ani bąbelka

          Czyżby jakaś reklamacyja się szykowała?
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Wielki_B
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.02
            • 1968

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            A drożdże, mimo cukru - dalej NIC A NIC. Ani bąbelka
            Podejrzewam jakiś spisek!
            Wyobraź sobie bowiem, że - w związku z faktem nabycia przeze mnie pokaźnych ilości ekstraktów WESowych - pomyślałem sobie, iż niegłupim byłoby wznowienie warzenia w okresie letnim w takiej bardzo lajcikowej formie. - Na jeden tylko fermentor (w lodówce), a w nim brzeczka z samych ekstraktów (przy okazji test WESów pod kątem jakości piwa wychodzącego z tych prefabrykatów), czyli bez jakiegos wielkiego warzenia.
            Nastawiłem uprzednio drożdże (hibernowane w zamrażalniku) Urquell Lager, aby sie nieco namnożyły. Z dwóch nastawianych litrowych brzeczek (jedna po drugiej) wykonały piwo. Ugotowałem więc WESowe ekstrakty i zadałem je reaktywowanymi drożdżami. To było 2 tygodnie temu, no i... zero fermentacji!
            No i co? - Wypisz, wymaluj - SPISEK! Ktoś celowo wstrzymuje pracę naszych drożdży!

            Wszystko więc pójdzie w kanał, a ja chyba rzeczywiście dam sobie spokój do jesieni, choć korci mnie, bo marnuje się garażowa lodówka, a moja pokojowa chłodziarka () jest w stanie przyjąć i ze dwie zabutelkowane warki w celach leżakowych.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Drożdże weszły w jakiś układ chyba
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                Im ktoś głębiej siedzie w polityce, tym więcej widzi spisków, ale Ciebie o to nie podejrzewałem.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  No to eksperymentuję dalej...

                  Mojego pożal się Boże "grodzisza" szamają pięknie Irish Ale - piana jak się patrzy
                  A opóźniony w rozwoju starter WLP dziś zaczął pracować. No to żeby go sprawdzić przyszykowałam mu podpuchę:
                  w 3 litrach wody pogotowałam 0,5 kg ekstraktu słodowego pszenicznego z chmielem i paroma łyżkami glukozy, podam to drożdżom do szamania. Jak zrobią z tego piwo, to w niedzielę warzę koelscha lub powtórkę z grodzisza na gęstwie
                  Last edited by Marusia; 2007-06-26, 11:13.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Grodziskie na Irish Ale bardzo fajnie smakuje Wędzonką jedzie, ale nie nachalnie (szkoda), póki co za gorzkie. No, ale to dopiero parę dni fermentacji - poleżakuje w butlach i goryczka zejdzie.


                    Pszeniczne karmelowe zabutelkowane. Znowu nici z zapachów goździkowo-bananowych To chyba kwestia tutejszej wody - nie widzę innego wytłumaczenia. Następną pszenicę zrobię dla sprawdzenia na wodzie z butelek.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      Grodziskie na Irish Ale bardzo fajnie smakuje Wędzonką jedzie, ale nie nachalnie (szkoda), póki co za gorzkie. No, ale to dopiero parę dni fermentacji - poleżakuje w butlach i goryczka zejdzie..
                      na konkurs je fachowcy ocenią
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • naczelnik
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 1884

                        Wiecej pary-wylacznie jak sama sobie slod uwedzisz. Wtedy mucha nie siada
                        Popieram domowe browary!

                        Polakom gratulujemy naczelnika

                        Zamykam browar.
                        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Dupadupadupa:-/

                          40 kg słodu pilzneńskiego idzie do wywałki.
                          Z mojej własnej głupoty, niestety

                          Nie przesypałam go z wora do fermentorów od razu po przeprowadzce, w piwnicy była wilgoć, ale to jeszcze mu nawet nie zaszkodziło. Zaszkodziło mu dopiero przesypanie go do fermentorów i szczelne zamknięcie

                          Pewnie jakbym go przeniosła do domu i wysuszyła byłoby ok, ale mi się wydawało, że on wcale nie zawilgotniał. No to mi pokazał - wziął i stęchł

                          Dlatego dziś, zamiast koelscha, w moim garze taki oto wynalazek:

                          1 kg pszeniczny (bo już ześrutowałam do koelscha, no to wrzuciłam)
                          1,5 kg monachijski
                          2,15 kg wędzony (Weyermann) - tyle mi zostało, no to siup
                          0,35 carawheat

                          Zacieranie po angielsku, czyli na lenia: 70->63 120 minut właśnie zaczynam
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Małe sprzątanie szafki i dosypałam jeszcze: garść słodu karmelowego jasnego, garść chyba carapilsa i łyżeczkę carafy - łącznie ok. 200 g

                            Zastanawiam się, jakimi to potem drożdżami potraktować - nieśmiertelnymi Irish Ale czy Bavarian Wheat... Pewnie padnie znowu na ajrisze.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Pszeniczne karmelowe zabutelkowane. Znowu nici z zapachów goździkowo-bananowych To chyba kwestia tutejszej wody - nie widzę innego wytłumaczenia. Następną pszenicę zrobię dla sprawdzenia na wodzie z butelek.
                              Cierpliwości. Zauważyłem, że te aromaty lobią pojawiać sie (a może stać sie wyczuwalne) PO zabutelkowaniu. Właśnie eksperymentuję, czy lepiej aby refermentować w wyższej czy w niższej temp. No i karmel mocno, szczególnie na początku przykrywa te goździki. Mój halbdunkel weizen dopiero po prawie 2 miesiącach okazał sie mocno goździkowy
                              Last edited by jkocurek; 2007-07-01, 12:29.
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                                Cierpliwości. Zauważyłem, że te aromaty lobią pojawiać sie (a może stać sie wyczuwalne) PO zabutelkowaniu. Właśnie eksperymentuję, czy lepiej aby refermentować w wyższej czy w niższej temp. No i karmel mocno, szczególnie na początku przykrywa te goździki. Mój halbdunkel weizen dopiero po prawie 2 miesiącach okazał sie mocno goździkowy
                                No, to muszę przyznać, że mnie pocieszyłeś Faktycznie, w mojej ciemnej pszeniczce butelkowanej miesiąc temu już jakby cosik zaczęło się pojawiać. Trzeba się wziąć w karby i nie próbować jeszcze przez miesiąc
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X