Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    #571
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    No, to muszę przyznać, że mnie pocieszyłeś Faktycznie, w mojej ciemnej pszeniczce butelkowanej miesiąc temu już jakby cosik zaczęło się pojawiać. Trzeba się wziąć w karby i nie próbować jeszcze przez miesiąc
    Tylko za długo nie czekaj, bo po 4 miesiącach może znów niewiele pozostać z tego smaczku. Pszeniczka jednak krótki termin przydatności ma. Chyba ten 4-winylogwajakol jest mocno nietrwałym związkiem.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #572
      O to się nie martw, u mnie piwo nie ma szans na zbyt długie leżakowanie
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #573
        Brzeczka nachmielona 40 g marynki na 60 minut, studzi się. Drożdże jednak wybrałam... Irish Ale
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #574
          Właśnie zabieram się do butelkowania, pożal się Boże, "grodzisza"

          Drożdżom za bardzo nie smakowało, bo z 10 zjechały jeno do 4, ale i tak bałam się, że będzie gorzej

          A syf taki mętny, że dawny Mętny Syf Pjenknika to przy tym pikuś

          Ładnie pachnie wędzonką, w smaku na razie za gorzkie, ale przejdzie mu z czasem.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • itkal
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2005.08
            • 15

            #575
            Witam
            Jezeli chodzi o grodzisza, to piwko jest bardzo intesywne w smaku(gorzkie)i takie juz pozostaje :-). U mnie dodatkowo bylo lekko metne po otworzeniu butelki
            Pozdrawiam serdecznie
            O każdej porze dnia i nocy, zawsze i wszedzie, w każdych ilościach-PIWO DOMOWE :-)

            Comment

            • bomba_z_wrocka
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.07
              • 222

              #576
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              No i całe szczęście, próbowałam dziś ruszyć fermentor - ciężkie to diabelstwo, bez Jerzego nie dałabym rady, po za tym w towarzystwie raźniej się warzy
              Znam ja was obydwoje .Raznirj sie we dwoje warzy,a jeszcze razniej sie pije. A gdyby tak "Serce Marusi" A myslisz cos nad jakims porterkiem.
              Haniu, Kochanie jajeczniczka na sniadanie.;)

              Comment

              • Małażonka
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.03
                • 4602

                #577
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                Właśnie zabieram się do butelkowania, pożal się Boże, "grodzisza"

                Drożdżom za bardzo nie smakowało, bo z 10 zjechały jeno do 4 (...)
                Marusiu, nie chcę Cię martwić, ale jeśli to miał być "Grodzisz konkursowy", to czeka Cię drugie podejście. Zgodnie bowiem z regulaminem przyjmują jedynie piwa o ekstraktywności 7,5-8,5 Blg, dziesiątka jest stanowczo za mocna...

                Comment

                • huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

                  #578
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
                  Marusiu, nie chcę Cię martwić, ale jeśli to miał być "Grodzisz konkursowy", to czeka Cię drugie podejście. Zgodnie bowiem z regulaminem przyjmują jedynie piwa o ekstraktywności 7,5-8,5 Blg, dziesiątka jest stanowczo za mocna...
                  High Gravity Marusiu i będzie OK
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #579
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                    High Gravity Marusiu i będzie OK

                    Tak to jest, jak się nie doczyta regulaminu

                    A nic to, piwo i tak raczej się na konkurs nie nadaje wg mojej skromnej oceny. Powtórki nie będzie, bo zużyłam już cały słód wędzony... no, chyba żeby kupić... pomyślę


                    Bomba, tzn. Margosporter, na porterek przyjdzie czas, jak temperatury spadną
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      #580
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia

                      Tak to jest, jak się nie doczyta regulaminu
                      Witaj w klubie!

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #581
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        na porterek przyjdzie czas, jak temperatury spadną
                        Jeszcze bardziej? nie rób nam zimy w środku lata, dla górnej fermentacji teraz jest idealnie.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #582
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                          Jeszcze bardziej? nie rób nam zimy w środku lata, dla górnej fermentacji teraz jest idealnie.
                          Porterek bałtycki jest dolnej fermentacji. Imperial stouta, owszem, zrobię wcześniej
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #583
                            Miałam nie warzyć, tylko pić, to co w piwnicy, ale ostatnio goście nieco mi pomogli w opróżnianiu skrzyneczek, więc.... a zresztą, jak długo można wytrzymać bez warzenia???

                            Stoucik owsiany dzisiaj zatem:

                            3,5 kg pils
                            2,3 kg monach
                            0,8 kg karmelowy jasny
                            0,15 kg karmelowy ciemny (tylko tyle się ostało)
                            0,25 jęczmień palony Weyermann
                            0,25 Carafa III
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 24004

                              #584
                              a gdzie ł'owies?
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #585
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                                a gdzie ł'owies?
                                A, bo tak się zaaferowałam brakiem słodu karmelowego ciemnego, że zapomniałam dodać (do tematu, nie do fizycznego zasypu):

                                1 kg płatki owsiane
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...