Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

A tak w ogóle to dziś premiera taboretu gazowego. Boję się wybuchu, uciekłam z kuchni

Okna pootwierane, ale klepie trochę czymś jak farba, pewnie po prostu nowy taboret musi się wyśmierdzieć, tak jak to mają np. piekarniki
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Marusia
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

Zacieranie zwane przeze mnie na lenia, vel a'la Krzysiu, vel po angielsku:

71 st.-> 61 st. 120 minut

www.wrowar.com.pl

Comment

• Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

I tymże oto sposobem wpisałem się złotymi zgłoskami w historii polskiego piwowarstwa.

Comment

• Marusia
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
          I tymże oto sposobem wpisałem się złotymi zgłoskami w historii polskiego piwowarstwa.
          No cóż, musiałam Ci jakoś pomóc, jako koledze

www.wrowar.com.pl

Comment

• Marusia
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

Trwa wysładzanie.
            Dalej boję się taboretu

www.wrowar.com.pl

Comment

• bomba_z_wrocka
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.07
              • 222

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              Trwa wysładzanie.
              Dalej boję się taboretu
              Ja ,tez sie balem gazowego taboretu,a uzywalem duzego na 150-200 litrowy garnek niestety nie do wazenia piwa,nigdy nic sie nie stalo.Powodzennia traktuj taboret jak przyjaciiela, to cie nie zawiedzie.
              Haniu, Kochanie jajeczniczka na sniadanie.;)

Comment

• Marusia
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika margosporter Wyświetlenie odpowiedzi
                Ja ,tez sie balem gazowego taboretu,a uzywalem duzego na 150-200 litrowy garnek niestety nie do wazenia piwa,nigdy nic sie nie stalo.Powodzennia traktuj taboret jak przyjaciiela, to cie nie zawiedzie.
                Wszystko poszło OK, ale pierwsze razy są zawsze stresujące

Stout 30 litrów się chłodzi. Trochę mnie ten stresik zmęczył

www.wrowar.com.pl

Comment

• Marusia
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

19 sierpnia w skansenie w Kudowie powstała warka#79 - Jasne Cepowe

4 kg pilzneński
                  1 kg monachijski

Zacieranie po angielsku 72-> 62 stopnie 90 minut (chyba)

Chmielenie - chyba 35 g marynki na początek i 35 gram na 15 minut przed końcem.

A dziś wareczka nr 80, taka sama, trzeba jasnego dorobić, bo się kończy Wydam ją na pożarcie drożdżom Trappist HG, żeby się rozruszały, bo chcę belga jakiegoś machnąć za parę dni.

www.wrowar.com.pl

Comment

• Marusia
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

19 sierpnia w skansenie w Kudowie powstała warka#79 - Jasne Cepowe

4 kg pilzneński
                    1 kg monachijski

Zacieranie po angielsku 72-> 62 stopnie 90 minut (chyba)

Chmielenie - chyba 35 g marynki na początek i 35 gram na 15 minut przed końcem.
                    cepowe, niestety, poszło do kibla - a taka ładna etykieta była, co za pech...

A dziś wareczka nr 80, taka sama, trzeba jasnego dorobić, bo się kończy Wydam ją na pożarcie drożdżom Trappist HG, żeby się rozruszały, bo chcę belga jakiegoś machnąć za parę dni.
                    Rozruszały się, ale - niezbadane są wyroki drożdży: machnęłam dwa belgijskie, dzień po dniu, zacieranie takie samo - jedno odfermentowało z 15 do 3, a drugie z 16,5 do 5

W ogóle jakaś strasznie słaba wydajność zeszłorocznego słodu - z 7,5 kg wyszło mi zaledwie 20 litrów 15 blg Normalnie z takiej ilości wyciągałam nawet 25 l 18 blg

www.wrowar.com.pl

Comment

• adam16
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2001.02
                      • 9865

cepowe, niestety, poszło do kibla - a taka ładna etykieta była, co za pech...(
                      No mam nadzieję, że jednak nie była a jest Do zbioru będzie w sam raz z adnotacją, że jest specjalna bo do niebyłej warki niestety.
                      Browar Hajduki.
                      adam16@browar.biz
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• Marusia
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16 Wyświetlenie odpowiedzi
                        No mam nadzieję, że jednak nie była a jest Do zbioru będzie w sam raz z adnotacją, że jest specjalna bo do niebyłej warki niestety.
                        Etykiet tych nie zabraknie dla kolekcjonerów, bo wszak żadna nie została "zmarnowana" na butelkach

Co do warzenia: po warce 81 i 82 - oba belgi - powstało jeszcze #83 Red Ale -> ciekawe, jaki będzie miało smak - zacierka po angielsku, a drożdże do belgijskiego
                        Przy czym THG znowu mnie zdenerwowały, bo z 12 blg łaskawie zjadły do 5 blg - po przelaniu na cichą w wiadrze niewiele się dzieje, więc pewnie jak zejdzie do 4 to wszystko

Następnie nawarzyłam #84 koelscha, drożdże German Ale właśnie mi go pożerają

Przepisów nie zamieszczam, bo ostatnio trzaskam same powtórki, w niedzielę chyba zabiorę się za jakiegoś tripelkaTzn. za ZROBIENIE, nie za picie

www.wrowar.com.pl

Comment

• Marusia
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

Co do warzenia: po warce 81 i 82 - oba belgi - powstało jeszcze #83 Red Ale -> ciekawe, jaki będzie miało smak - zacierka po angielsku, a drożdże do belgijskiego
                          Smak ma wg Slavoya orzechowy W każdym razie nic wspólnego z belgiem nie ma, mimo drożdży
                          Przy czym THG znowu mnie zdenerwowały, bo z 12 blg łaskawie zjadły do 5 blg - po przelaniu na cichą w wiadrze niewiele się dzieje, więc pewnie jak zejdzie do 4 to wszystko
                          Zjadły do 3,5

Następnie nawarzyłam #84 koelscha, drożdże German Ale właśnie mi go pożerają

Przepisów nie zamieszczam, bo ostatnio trzaskam same powtórki, w niedzielę chyba zabiorę się za jakiegoś tripelkaTzn. za ZROBIENIE, nie za picie
                          Tripelka nie zrobiłam, a dzisiaj, jako, że mam świeżą gęstwę German Ale, robię typowo niemieckie piwo - IPA

W składzie trochę więcej jasnego karmelu:
                          3 kg pils
                          2,7 kg monach
                          0,3 karmel jasny

Chmielenie 70 min. w toku:
                          50 g marynka na początek
                          40 g marynka 10 minut przed końcem
                          Last edited by Marusia; 2007-10-26, 14:44.

www.wrowar.com.pl

Comment

• jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

Tripelka nie zrobiłam,
                            To juz nie będziesz robić Tripla? Chętnie bym spróbował jakiegoś innego
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

Comment

• Marusia
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

Coś Ty, pewnie, że będę, tylko teraz chciałam porobić trochę piw do picia, a nie czekania, aż dojrzeją

www.wrowar.com.pl

Comment

• Marusia
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

Niemieckiego IPA wyjszło 28 litrów 13 blg. niemce żreją teraz tego angola i przerabiają na Bóg wie, co

www.wrowar.com.pl

Comment

Przetwarzanie...
                                X