Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
Wyświetlenie odpowiedzi
Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzino to trzeba obowiązkowo je zdegustowac w sierpniu w grodzisku
Wyszła jakaś marna wydajność, nie wiem czemu - ledwie będzie jakieś 24 litry 11 blg. Chyba jeszcze doleję wody, żeby zbić na 10 i mieć więcej piwa
No i męcioch straszny, mimo, że robiłam nie na swojej kranówie, tylko na sprawdzonej marketówie.
Przepis trochę zmodyfikowałam, tak dla odmiany:
zacieranie 72->62 100 minut
Chmielenie: lubelski 45 g 70 minut
lubelski 30 g 10 minut
Comment
-
-
Kruca bomba, dawno mnie tu nie było
No, ale dużo się wakacjowałam, stąd te pustki w temacie
We wrześniu powstała warka 107 pszeniczka zwykła, nie opisuję, bo przepis taki jak zwykle.
A dzisiaj: stout owsiany ku pamięci Simona. No i z wysłodzin ciemne lekkie będzie
Zasyp słodów jak na mnie mocno wydziwiony
2,9 kg pilzneński
2,15 kg monachijski
1 kg płatki owsiane Górskie
0,3 kg wędzony Weyermann
0,3 kg pszeniczny
0,25 carared
0,5 caracrystal
0,25 carafa III
0,25 jęczmień palony
0,2 kg ekstrakt słodowy ciemny (do gotowania)
A tak przy okazji - w piwniczce zalęgły się myszy i słód w woreczkach mi podziurkowały Na szczęście póki co za wiele nie zbroiły, a większość słodu była szczelnie zamknięta w fermentorach i w 5 litrowych PETach po mineralce. Trza będzie w jakieś łapki na myszy zainwestować
Comment
-
-
18 blg. W końcu ku pamięci Simona nie będę jakiejś lury robić
Comment
-
-
Zacieranie: 68 stopni -> 62 stopnie 2 godziny. Podgrzanie do 76 stopni -> filtracja. Ale to potem, dopiero się zacieranie zaczęło
Comment
-
-
Ja nie planuję nigdy ilości - wychodzi, ile wychodzi
Comment
-
-
15 litrów stouta chłodzi się na tarasie, blg nieznane
Tymczasem wysłodkowe się gotuje - i to ze 2 godziny, bo przegięłam z wysładzaniem i wyszło mi jakieś ciemne bezalkoholowe-to-be zatem musi trochę odparować wody
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi15 litrów stouta chłodzi się na tarasie, blg nieznane
Comment
-
-
Nie, to nie jest tylko przednia brzeczka - wysładzanie było. U mnie dużo wyparowuje w czasie gotowania
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi...Najlepiej po zabutelkowaniu wyślijcie cały zapas do mnie...
Comment
-
-
Wyszło 16-17 litrów 18,5 blg oraz ok. 14 litrów podpiwku 6 blg.
Zadano gęstwą Irish Ale, która coś przez noc puściła jeno 3 bąbelki, ale mam nadzieję, że w wiaderkach żwawiej weźmie się do roboty
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziChciołbych tyż takiego uwarzyć. Jakimi drożdzami zadałaś i ile wyszło °Blg i litrarz?
Ale chętnie odpowiem: drożdże oczywiście Weihenstephaner Weizen, blg 16,5 i 22 litry.
A piwko pyszne, warto uwarzyć. Tylko najlepiej na byle jakiej wodzie ze sklepu, na kranówie mało komu banany z goździkami wychodzą.
Comment
-
Comment