Chmielenie: lubelski, szyszka, 50 g na 60 minut, 10 g na 10 minut.
Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzizatem mam nadzieję, że temperatury jakoś strasznie nie wzrosną i będzie to jednak dolna fermentacja
Na weekend zapowiadaja u nas 20 st CMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziW czymś to przeszkadza? Lodówka lub dobra piwnica i lagerki cały rok można robić.
No przeca pisze Marusia, że ma zajętą lodówkę. ehh.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziW czymś to przeszkadza? Lodówka lub dobra piwnica i lagerki cały rok można robić.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziU mnie w piwnicy jest średnio 12 stopni,Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
U mnie jakby co po prostu będzie fermentacja w temperaturze na górnej granicy dla dolniaków. Co do leżakowania - większość piw dolnej zamierzam wypić szybko A potem to będzie fermentacja w lodówce, a potem wstawię do niej gotowy produkt, czyli tylko pojedynczo będe mogła robic lagery, ale zawsze choć trochę będzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziLatem też? Ja mam teraz ok 10-11°C ale latem to potrafi przekroczyć 20°CLast edited by e-prezes; 2009-03-31, 18:50.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziLatem 15°C, czyli na granicy. U mnie długo nie leżakują, bo w lodówce mało miejsca i po 2 tygodniach lądują z powrotem w piwnicy. A po dwu miesiącach wPozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziDzisiaj Schwarzbier, wg receptury Centrum Piwowarstwa
Słody procentowo tak samo, jeno więcej, bo większa warka. No i podmianka pilzneńskiego Litovela na Strzegom - przy takim piwie tego typu niuanse są nieistotne:
2,5 kg pilzneński Strzegom
2,5 kg monachijski Strzegom
0,38 kg barwiący Strzegom
Będzie dry stout dolnej fermentacji
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziLatem też? Ja mam teraz ok 10-11°C ale latem to potrafi przekroczyć 20°C
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziOczywiście każdy warzy jak mu się marzy , ale Schwarzbier, jako styl to jednak to nie będzie. Wbrew nazwie Schwarzbiery nie są czarne, a raczej brunatne. Także sądzę, że trochę sporo tego barwiącego.
.
Wyszło 26 l 12 blgDick Laurent is dead.
Comment
-
-
Kurtynka, przez te pierwszokwietniowe banany nawet nie zauważyłam, że mąż mnie znowu podlogował
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziKurtynka, przez te pierwszokwietniowe banany nawet nie zauważyłam, że mąż mnie znowu podlogował
Comment
-
-
Zazwyczaj nie ma problemu, bo siedzimy przy dwóch różnych kompach, ale widocznie ten, przy którym ja siedzę, był włączony, a ten drugi jeszcze nie, no i Slavoy skorzystał.
A z IE nie korzystamy, to zło
Comment
-
Comment