Matko jakiego dobrego Waszego pszeniczniaka wyciągnąłem z piwnicy. Ale mi dobrze...
Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
A dzisiaj takie coś:
4 kg pilzneński Soufflet Jersey
1 kg Karapils Litovel
Zacieranie:
45 minut 63 st.
35 minut 73 st.
Chmielenie 60 minut:
30 g marynka na początek
15 g lubelski w 50 minucie
Comment
-
-
Górna, w lodówce jeszcze pils się kisi, w piwnicy schawrzbier w temperaturze już na granicy z górną.
Drożdże - chyba wrzucę gęstwę po warce testowej Centrum Piwowarstwa - T-58, bo dziś zlewam Pale Ale na cichą Nie opisuję tutaj, bo to warki osobnego podmiotu są
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
Drożdże - chyba wrzucę gęstwę po warce testowej Centrum Piwowarstwa - T-58, bo dziś zlewam Pale Ale na cichąPozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziPoważny eksperyment: Pale Ale na T-58. Oj ciekaw jestem co to będzie z cudo .
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziAcha, pewnego razu też Naczelnik ze Slavoyem pachnęli u mnie warkę - Naczelnikowskie Jasne. Wracam sobie z piwa do domu, a tu wiadro z brzeczką czeka i starter drożdzowy Fajnie, mój browar już tak się rozkręcił, że nawet warzyc nie muszęPopieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Ale fota To piwo już pewnie za dobre i tak nie było, jasne, górna fermentacja, tyle lat - dobrze, że się stłukło
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziPoważny eksperyment: Pale Ale na T-58. Oj ciekaw jestem co to będzie z cudo .
Ale oba piwka są dopiero co zabutelkowane, zatem zobaczymy za miesiąc
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziAle fota To piwo już pewnie za dobre i tak nie było, jasne, górna fermentacja, tyle lat - dobrze, że się stłukło
Tyle lat dobrze przechowywanego piwa...zabilem historiePopieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNo i wyobraź sobie, że: Pale Ale na S-04 wyszło o zapachu morelowym, a to na T-58 całkiem regularne, bez udziwnień. Właśnie teraz doczytałam, które było z którymi drożdżami, bo wczoraj jak próbowałam, to byłam przekonana, że to morelowe własnie jest na T58
Ale oba piwka są dopiero co zabutelkowane, zatem zobaczymy za miesiącPozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziOczywiście każdy warzy jak mu się marzy , ale Schwarzbier, jako styl to jednak to nie będzie. Wbrew nazwie Schwarzbiery nie są czarne, a raczej brunatne. Także sądzę, że trochę sporo tego barwiącego.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziPiwo wyszło takie, jak trzeba, jeśli chodzi o kolor - ciemne, ale nie czarne, pod światło rubinowe. A w smaku - rewelacjaTaka skromna dziś jestemPozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziDziwne, że bez udziwnień bo mnie jakoś zawsze te T-58 dawały mocno charakterystyczne aromaty. Zobaczymy jak dojrzeje.
Comment
-
-
Pora coś uwarzyć, ostatnio ciągle tylko "służbowo", dziś w końcu prywatnie
Padło na Koelscha, bo lato idzie, to zapotrzebowanie na lekkie jasne piwka będzie
Słody:
pilzneński Strzegom 4 kg
pszeniczny Litovel 1 kg
wpadną do wody za godzinę, a tymczasem - Miodowe z Ciechanowa
Comment
-
Comment