Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
Jaka ona mocna. Od dawna tak robię. Dla mnie ten pszeniczniak robi za starter do weizenbocka
Temperatura jakieś 22 stopnie, nie mierzyłam, na oko doświadczonego piwowara, a raczej na dotyk oceniłamOstatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2009-08-23, 10:44.Comment
-
Pszeniczka dopiero dziś do butelek idzie - ciągły brak czasu
W piwniczce jakiś przeciąg się zrobił, więc szybciutko dzisiaj powtórka z witbiera, z drobnymi modyfikacjami:
2 kg pszenicy niesłodowanej
0,5 kg płatków owsianych
2,5 kg słodu pilzneńskiego
Wprawdzie na Szkole w Grodzisku dowiedziałam się, że pszenica się kleikuje w 60 stopniach, ale.... no nie wiem, na wszelki wypadek znowu ją podgrzeję do 85
Przerwy:
63->61 stopni 80 minut
73->71 stopni do negatywnej próby jodowej, którą zamierzam wykonać ze względu na duży zasyp surowca niesłodowanego.
Podgrzanie do 78 stopni.
Gotowanie z 30 g lubelskiego, 20 g kolendry i 25 g skórki Curacao.
Taki jest plan na dzisiaj, wypijmy za to - kawy, oczywiście, boć to rano jestComment
-
Comment
-
Tja... za bardzo mi się obniżyła temperatura młóta w trakcie wysładzania i będzie mało piwka w stosunku do założeń, bo przestało lecieć i kuniecComment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Warka 119 to porter. Piwa, które rozdaję, są zawsze opatrzone etykietą, na której są wszystkie informacje, chyba wystarczyAle Infamowi eta chyba się odkleiła z tego co pamiętam, zatem spowiadam się
Comment
-
Acha, jeszcze uprzedzam Silviana, który dostał ode mnie pszeniczkę - nie pić jeszcze, poskąpiłam glukozy i słabo nagazowane jeszcze dziadostwo. Optymalnie do wypicia za jakiś miesiąc, dwa.Comment
-
ponieważ taki słód wszedł na mój magazyn - to mozesz już jakieś wrażenia o tym piwie opisać? Czy jeszcze za wcześnie?
pzdr
floodComment
-
A dzisiaj Weizenbock:
1,9 kg pilzneński
1,5 kg monachijski
3 kg pszeniczny
0,5 kg karmelowy jasny
0,2 kg karmelowy ciemny
Przerwy:
63->60 stopni 20 minut
73->70 stopni 45 minut
Właśnie wysładzam, coś idzie jak po grudzie, pierwszy raz w mojej "karierze piwowarskiej" tak się filtracja muli.
Drożdże - hm, mam nadzieję, że Weihenstephaner Weizen, niestety, nie opisane gęstwy jakieś mi się trafiły w lodówce - mam nadzieje, że po zapachu poznam
A jak nie będzie to WW, to najwyżej będzie to eksperymentalny Weizenbock fermentowany German Ale'ami, bo tylko takie dwie gęstwy mogą się aktualnie u mnie znajdowaćComment
-
45 gram Lubelski 2008, szyszka. Wyszło jakieś 26 litrów 17 blg.
Znalazłam odpowiednią gęstwę jednak, nie będzie wynalazkówComment
-
O ile powstanie taka kategoria - zdaje się, że już były weizenbocki, a raczej będą szukać kategorii, których jeszcze nie było w poprzednich edycjach, póki się zupełnie nie wyczerpią.Comment
-
Related Topics
Collapse
-
Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
Z głównego dworca kolejowego jest stąd...-
Channel: Rumunia
2023-12-20, 22:22 -
-
Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
-
Channel: Islandia
2025-01-19, 20:34 -
-
Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...-
Channel: Śląskie
-
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 01:56 -
-
W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.
Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...-
Channel: Islandia
2024-09-28, 23:39 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment