Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
    Ciekaw jestem efektów. Jeszcze się nie odważyłem dawać na pierwsze żarcie tak dużo takiej mocnej brzeczki. Jaka temperatura początku fermentacji?
    Ja już się nasłuchałem że tak można i bez problemu drodze pracują.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Jaka ona mocna. Od dawna tak robię. Dla mnie ten pszeniczniak robi za starter do weizenbocka
      Temperatura jakieś 22 stopnie, nie mierzyłam, na oko doświadczonego piwowara, a raczej na dotyk oceniłam
      Last edited by Marusia; 2009-08-23, 10:44.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Pszeniczka dopiero dziś do butelek idzie - ciągły brak czasu

        W piwniczce jakiś przeciąg się zrobił, więc szybciutko dzisiaj powtórka z witbiera, z drobnymi modyfikacjami:

        2 kg pszenicy niesłodowanej
        0,5 kg płatków owsianych
        2,5 kg słodu pilzneńskiego

        Wprawdzie na Szkole w Grodzisku dowiedziałam się, że pszenica się kleikuje w 60 stopniach, ale.... no nie wiem, na wszelki wypadek znowu ją podgrzeję do 85

        Przerwy:
        63->61 stopni 80 minut
        73->71 stopni do negatywnej próby jodowej, którą zamierzam wykonać ze względu na duży zasyp surowca niesłodowanego.
        Podgrzanie do 78 stopni.

        Gotowanie z 30 g lubelskiego, 20 g kolendry i 25 g skórki Curacao.

        Taki jest plan na dzisiaj, wypijmy za to - kawy, oczywiście, boć to rano jest
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Taki jest plan na dzisiaj, wypijmy za to - kawy, oczywiście, boć to rano jest
          Już 15, to chyba witbiera z poprzedniej edycji odkapsluję

          Wysładzanie w toku, a pszeniczne dalej w fermentorze
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Tja... za bardzo mi się obniżyła temperatura młóta w trakcie wysładzania i będzie mało piwka w stosunku do założeń, bo przestało lecieć i kuniec
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Infam
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.05
              • 715

              Tak sobie przeglądam i przeglądam. Ani śladu numeracji warek. Mam małpkę z nr 119 na kapslu. Ciemne. Weizenbock?
              "Dużo to nie znaczy Dobrze
              Dobrze znaczy dużo"

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                Ja bym był za tym aby Pani Prezes bardziej się przykładała do numeracji kolejnych warek.
                Na ten przykład może ogłosić konkurs np."która to jest warka #54 lub #60".
                Myśle.że samej Szanownej by to troszkę zajęło
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam Wyświetlenie odpowiedzi
                Tak sobie przeglądam i przeglądam. Ani śladu numeracji warek. Mam małpkę z nr 119 na kapslu. Ciemne. Weizenbock?
                Ciężka sprawa. Pani Prezes raczej nie reformowalna.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Warka 119 to porter. Piwa, które rozdaję, są zawsze opatrzone etykietą, na której są wszystkie informacje, chyba wystarczy Ale Infamowi eta chyba się odkleiła z tego co pamiętam, zatem spowiadam się
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Acha, jeszcze uprzedzam Silviana, który dostał ode mnie pszeniczkę - nie pić jeszcze, poskąpiłam glukozy i słabo nagazowane jeszcze dziadostwo. Optymalnie do wypicia za jakiś miesiąc, dwa.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • flood
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.06
                      • 182

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      Tydzień temu powstała w CZPiP warka testowa ze słodem whisky.

                      Zasyp:
                      2 kg pszeniczny
                      1 kg whisky
                      Witaj,

                      ponieważ taki słód wszedł na mój magazyn - to mozesz już jakieś wrażenia o tym piwie opisać? Czy jeszcze za wcześnie?

                      pzdr
                      flood

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedzi
                        Witaj,

                        ponieważ taki słód wszedł na mój magazyn - to mozesz już jakieś wrażenia o tym piwie opisać? Czy jeszcze za wcześnie?

                        pzdr
                        flood
                        Wrażenia bardzo ciekawe, takie klimaty łiskaczowe w piwie interesujące są.

                        A dzisiaj Weizenbock:

                        1,9 kg pilzneński
                        1,5 kg monachijski
                        3 kg pszeniczny
                        0,5 kg karmelowy jasny
                        0,2 kg karmelowy ciemny

                        Przerwy:
                        63->60 stopni 20 minut
                        73->70 stopni 45 minut

                        Właśnie wysładzam, coś idzie jak po grudzie, pierwszy raz w mojej "karierze piwowarskiej" tak się filtracja muli.

                        Drożdże - hm, mam nadzieję, że Weihenstephaner Weizen, niestety, nie opisane gęstwy jakieś mi się trafiły w lodówce - mam nadzieje, że po zapachu poznam

                        A jak nie będzie to WW, to najwyżej będzie to eksperymentalny Weizenbock fermentowany German Ale'ami, bo tylko takie dwie gęstwy mogą się aktualnie u mnie znajdować
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          45 gram Lubelski 2008, szyszka. Wyszło jakieś 26 litrów 17 blg.

                          Znalazłam odpowiednią gęstwę jednak, nie będzie wynalazków
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Infam
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.05
                            • 715

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            Znalazłam odpowiednią gęstwę jednak, nie będzie wynalazków
                            To może do Żywca pojedzie?
                            "Dużo to nie znaczy Dobrze
                            Dobrze znaczy dużo"

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              O ile powstanie taka kategoria - zdaje się, że już były weizenbocki, a raczej będą szukać kategorii, których jeszcze nie było w poprzednich edycjach, póki się zupełnie nie wyczerpią.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10769

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                                O ile powstanie taka kategoria - zdaje się, że już były weizenbocki, a raczej będą szukać kategorii, których jeszcze nie było w poprzednich edycjach, póki się zupełnie nie wyczerpią.
                                a może jednak http://browamator.pl/
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X