Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
Wyświetlenie odpowiedzi
Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
Jaka ona mocna. Od dawna tak robię. Dla mnie ten pszeniczniak robi za starter do weizenbocka
Temperatura jakieś 22 stopnie, nie mierzyłam, na oko doświadczonego piwowara, a raczej na dotyk oceniłamLast edited by Marusia; 2009-08-23, 10:44.
Comment
-
-
Pszeniczka dopiero dziś do butelek idzie - ciągły brak czasu
W piwniczce jakiś przeciąg się zrobił, więc szybciutko dzisiaj powtórka z witbiera, z drobnymi modyfikacjami:
2 kg pszenicy niesłodowanej
0,5 kg płatków owsianych
2,5 kg słodu pilzneńskiego
Wprawdzie na Szkole w Grodzisku dowiedziałam się, że pszenica się kleikuje w 60 stopniach, ale.... no nie wiem, na wszelki wypadek znowu ją podgrzeję do 85
Przerwy:
63->61 stopni 80 minut
73->71 stopni do negatywnej próby jodowej, którą zamierzam wykonać ze względu na duży zasyp surowca niesłodowanego.
Podgrzanie do 78 stopni.
Gotowanie z 30 g lubelskiego, 20 g kolendry i 25 g skórki Curacao.
Taki jest plan na dzisiaj, wypijmy za to - kawy, oczywiście, boć to rano jest
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziTaki jest plan na dzisiaj, wypijmy za to - kawy, oczywiście, boć to rano jest
Wysładzanie w toku, a pszeniczne dalej w fermentorze
Comment
-
-
Tja... za bardzo mi się obniżyła temperatura młóta w trakcie wysładzania i będzie mało piwka w stosunku do założeń, bo przestało lecieć i kuniec
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziJa bym był za tym aby Pani Prezes bardziej się przykładała do numeracji kolejnych warek.
Na ten przykład może ogłosić konkurs np."która to jest warka #54 lub #60".
Myśle.że samej Szanownej by to troszkę zajęłoPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam Wyświetlenie odpowiedziTak sobie przeglądam i przeglądam. Ani śladu numeracji warek. Mam małpkę z nr 119 na kapslu. Ciemne. Weizenbock?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Warka 119 to porter. Piwa, które rozdaję, są zawsze opatrzone etykietą, na której są wszystkie informacje, chyba wystarczy Ale Infamowi eta chyba się odkleiła z tego co pamiętam, zatem spowiadam się
Comment
-
-
Acha, jeszcze uprzedzam Silviana, który dostał ode mnie pszeniczkę - nie pić jeszcze, poskąpiłam glukozy i słabo nagazowane jeszcze dziadostwo. Optymalnie do wypicia za jakiś miesiąc, dwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
ponieważ taki słód wszedł na mój magazyn - to mozesz już jakieś wrażenia o tym piwie opisać? Czy jeszcze za wcześnie?
pzdr
flood
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedziWitaj,
ponieważ taki słód wszedł na mój magazyn - to mozesz już jakieś wrażenia o tym piwie opisać? Czy jeszcze za wcześnie?
pzdr
flood
A dzisiaj Weizenbock:
1,9 kg pilzneński
1,5 kg monachijski
3 kg pszeniczny
0,5 kg karmelowy jasny
0,2 kg karmelowy ciemny
Przerwy:
63->60 stopni 20 minut
73->70 stopni 45 minut
Właśnie wysładzam, coś idzie jak po grudzie, pierwszy raz w mojej "karierze piwowarskiej" tak się filtracja muli.
Drożdże - hm, mam nadzieję, że Weihenstephaner Weizen, niestety, nie opisane gęstwy jakieś mi się trafiły w lodówce - mam nadzieje, że po zapachu poznam
A jak nie będzie to WW, to najwyżej będzie to eksperymentalny Weizenbock fermentowany German Ale'ami, bo tylko takie dwie gęstwy mogą się aktualnie u mnie znajdować
Comment
-
-
45 gram Lubelski 2008, szyszka. Wyszło jakieś 26 litrów 17 blg.
Znalazłam odpowiednią gęstwę jednak, nie będzie wynalazków
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziZnalazłam odpowiednią gęstwę jednak, nie będzie wynalazków"Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
O ile powstanie taka kategoria - zdaje się, że już były weizenbocki, a raczej będą szukać kategorii, których jeszcze nie było w poprzednich edycjach, póki się zupełnie nie wyczerpią.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziO ile powstanie taka kategoria - zdaje się, że już były weizenbocki, a raczej będą szukać kategorii, których jeszcze nie było w poprzednich edycjach, póki się zupełnie nie wyczerpią.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
Comment