Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
    Listę się już tworzy od kogo zacząć...
    1.Seta
    2.Marusia
    3.Mareks
    ... lista piw do konfiskaty też już ustalana
    Zapomniałeś o Krzysiu.

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
      Zapomniałeś o Krzysiu.
      A on w ogóle warzy jeszcze piwo?
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Dziś w CZPiPie zaciera się Wiedeński Lager. Dwie słomiane wdowy - chłopaki szlajają się autem w byznesach, czyli Maggyk i Marusia wsypały właśnie do wody:

        4,8 kg słodu wiedeńskiego Steinbach
        0,5 kg słodu karmelowego jasnego Steinbach 20-30 EBC

        Z gara zapodaje skórką od chleba, taką lekko przypieczoną - super!
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 2007.05
          • 1501

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Dziś w CZPiPie zaciera się Wiedeński Lager. Dwie słomiane wdowy - chłopaki szlajają się autem w byznesach, czyli Maggyk i Marusia wsypały właśnie do wody:

          4,8 kg słodu wiedeńskiego Steinbach
          0,5 kg słodu karmelowego jasnego Steinbach 20-30 EBC

          Z gara zapodaje skórką od chleba, taką lekko przypieczoną - super!
          Kurde a ja tu jeszcze w robocie zamiast już wodę grzać
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Tak, praca w domu ma swoje zalety - w międzyczasie można coś uwarzyć, o wypiciu nie wspominając
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10782

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              Tak, praca w domu ma swoje zalety - w międzyczasie można coś uwarzyć, o wypiciu nie wspominając
              w godzinach pracy ?
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                Warzenie to też moja praca

                Chmielenie:
                40 g marynka 60 min.
                15 g lubelski 15 min.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Wyszło 30 l 12,5 blg, zadano drożdżami S 23.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Warka nr 137 Witbier znowu

                    2,5 kg pilzneński
                    2,1 kg pszenica niesłodowana
                    0,4 kg płatki owsiane

                    Kleikowanie pszenicy: zasyp do zimnej wody, podgrzanie do 75, zosatwienie na 20 minut.

                    Dolanie wody, dosypanie śruty słodowej, ustabilizowanie tem. na 63->61 st.

                    Jako, że poprzednie witki jak dla mnie wyszły mi zbyt wytrawne, zacieram dzisiaj:
                    63 st. 45 min.
                    73 st. 45 min. (lub dłużej, jeśli próba jodowa będzie pozytywna).
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Ale mnie zeźlił ten Witek dzisiaj. Filtracja na początku szła jak po grudzie. Na szczęście po zastosowaniu wody do wysładzania w temp. 82 stopnie (normalnie robię 78-80) pomogło, bo już miałam wizję pierwszej w życiu całonocnej filtracji

                      Potem do gotowania tradycyjnie:
                      30 g lubelski szyszki na 60 min.
                      oraz
                      20 g curacao
                      20 g kolendra
                      skórka obtarta z 1 cytryny
                      - na 10 minut.

                      Drożdże Belgian Abbey II szykują się do żarcia
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Dziś butelkowanie Tripla (BSA) i Wee Heavy. Tryper z 20 zszedł do 3,5 blg, a Wee z 19 do 4 blg.

                        Wee Heavy interesująco pachnie torfem, chyba nawet za bardzo.
                        Tripel... zabija przez zamkniętą pokrywę fermentora - mucha padła od wąchania przez plastik
                        Broń masowego rażenia będę miała Z fermentora klepie bananami, jeszcze takich w belgach nie miałam zapachów. W smaku - będzie dobrze, ale póki co to .. spiryt
                        Attached Files
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          No ładny gips, dwa miesiące się tu nie wpisałam. W międzyczasie uwarzyłam dwie warki na Szkółce w Czeskim Raju, a w domu coś - nie wiadomo co dolnej fermentacji

                          Nie wiadomo co, bo znalazłam 5 kg ześrutowanego słodu, nie wiadomo jakiego. Tak sobie leżał i czekał na coś. Wyglądał mi na pilzneński, to zrobiłam piwo wg przepisu na klasycznego pilsa, takiego, jak robię zawsze. Piwo jednak chyba nieco ciemniejsze jednak wyszło i w smaku coś takie co bardziej na monachijskie mi pasuje Jeszcze na cichej sobie stoi.

                          Zatem dzisiaj jednak uwarzę znowu pilsa, mimo, że miałam ochotę na czerwonego lagera. Pilsa nigdy za dużo Tym razem mocniej nachmielę dla goryczki, bo Infam z Docentem ostatnio orzekli, że wcale nie jest mocno chmielony.

                          Zasyp:
                          4,5 kg pilzeński
                          0,5 kg Karamel Pils Steinbach
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            Zasyp:
                            4,5 kg pilzeński
                            0,5 kg Karamel Pils Steinbach
                            Taaaa.... zasyp niechcąco zmieniony na:
                            4,6 kg pilzneński
                            0,4 kg karmelowy jasny Steinbach.

                            W dodatku widzę, że w poprzednim pilsiku też zapisałam Karamel Pils, a był karmelowy jasny. No nic, piwo wyszło bardzo dobre, a to najważniejsze

                            Zacieranie na wytrawnie: 45 minut 63-60 st. i 15 min. 73-70 st.

                            Chmielenie, szyszki:
                            45 g marynka 60 min.
                            30 g marynka 30 min.
                            30 g lubelski 10 min.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Wyszło 25 l 12 blg, coś mało, powinno być ze 2-3 literki więcej, no ale jakoś przeżyję

                              Brzeczka przez noc na tarasie schłodziła się do 12 stopni, zatem teraz poczekam, aż się ociepli do choćby 18 i zadam starterem z Czech Pilsów. Zrobiłam starter, bo saszetka długo nie chciała spuchnąć (jakiś tydzień, a nie stare drożdże wcale) więc najwyraźniej jakieś słabiaki Wyeast zapuszkował, to na wszelki wypadek namnożyłam je.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                                Wyszło 25 l 12 blg.
                                E, źle zmierzyłam - będzie jakieś 27 literków

                                A dziś - Red Lager

                                2,10 kg pilzneński
                                2,5 kg monachijski
                                0,2 kg karmelowy jasny
                                0,2 kg karmelowy ciemny.

                                Zacieranie:
                                63-60 st. 30 minut
                                73-70 st. 30 minut.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X