Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

    A może "Przewalony koń z moszną"?

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
      A może "Przewalony koń z moszną"?
      Jestem otwarta na propozycje - czekam na dalsze
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23930

        Przemoszny koń z wałów.
        Last edited by ART; 2010-08-19, 19:46.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 2007.05
          • 1501

          Przemoszony wałach, hoża kobyła, nie mylić z hożymi piwowarami, choć po wizycie anteksa różnie może już tam być
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            Moszna Przewalskiego.

            Comment

            • delvish
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.11
              • 3508

              Przemoszna Walskiego
              "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
              (Frank Zappa)

              "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                Kurtynka, kopalnia pomysłów - chyba zmienimy nasze tradycyjne nazewnictwo weizenów z "Panzerweizen" na kolekcję powyższych
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10769

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                  Będę w pałacu w Mosznie 24 września, to sprawdzę. Wcześniej mam nie po drodze.
                  Miejscowi mówią "zamek" http://www.moszna-zamek.pl/
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    Miejscowi mówią "zamek" http://www.moszna-zamek.pl/
                    Nie wiem, czy zwróciłeś uwagę ale ozonomatic z masażem cellulitis jest tylko za 12zł, a bicze szkodzkie za 8!

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                      Miejscowi mówią "zamek" http://www.moszna-zamek.pl/
                      Zamek od pałacu różni się funkcją. Oryginalną, oczywiście, nie obecną. Zresztą, Krzysiu to na pewno dobrze wytłumaczy, nie będę się wymądrzać

                      A to, że się tak nazywa, to inna sprawa.

                      Hmmm... jaki to temat? Czyżby - MOJE warzenie???
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Hmmm... jaki to temat? Czyżby - MOJE warzenie???
                        Tylko słowo...

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Przewałki z koniem w Mosznie niech zostaną, Seticzku

                          26 litrów brzeczki 12 blg zostało potraktowane gęstwą Weihenstephaner Weizen. W trakcie gotowania wkradła się drobna modyfikacja w stosunku do poprzedniego przepisu - miało być 25 g lubelskiego, ale się okazało, że mam 10 g lubelskiego i 10 g marynki resztek szyszek, to je wrzuciłam, zamiast otwierać nową paczkę.

                          W ogóle dziwna sprawa - zrobiłam 2 rundy pszeniczniaka na kranówie i.... uzyskałam banany, czego nigdy mi się wcześniej na kranówce nie udało zrobić, mimo stosowania wszelakich chłytów (dekokcja). Natomiast mimo wiecznego stosowania przerwy ferulikowej dalej goździki nie chcą się pokazać, chamy

                          Sprawdziłam twardość wody w stosunku do marketówy - ta moja o sporo mniejszej twardości jest.

                          A przełom miałam taki, że garnka po nim domyć nie mogłam Akurat przyszedł pan po odbiór zamówienia, to mu pokazałam, jak wygląda przełom, powiedziałam co to jest i po co, poinformowałam, że są różne rodzaje, ale też że i często go nie ma (przynajmniej nie będzie zachodził w głowę przy pierwszej warce, co to za gluty mu pływają)
                          Last edited by Marusia; 2010-08-20, 08:01.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            No dobra - dzisiejsze pszeniczne zostanie nazwane Konik Przewalskiego w Mosznie i będzie do degustacji na Zlocie

                            A tymczasem się chłodzi 27 litrów
                            Tja.... nabroił ten konik, bo mi skwaśniało piwo i acetonem jedzie, jakby kwas to było za mało

                            Kibel, w niedzielę powtórka. Na Zlot zatem przyjadą jakieś inne browce, coś chyba się uzbiera, choć dość marnie nasza piwniczka obecnie wygląda.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi

                              Milk Stout

                              2 kg słód pilzneński
                              2 kg słód monachijski
                              0,4 kg słód pszeniczny
                              0,5 kg słód karmelowy jasny 150 EBC
                              0,4 kg słód karmelowy ciemny 500-800 EBC
                              0,4 kg barwiący
                              0,3 kg jęczmień palony

                              Przerwy:
                              55-52 st. 10 min.
                              63-61 st. 15 min.
                              73-71 st. 45 min.

                              Gotowanie:
                              60 min. z 60 g szyszek Marynki

                              Laktoza 750 g
                              Dziś powtórka z Milk stouta, bo cała warka poszła na Beerfeście w Chorzowie - a zacny był, że hej
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Okazało się, że część słodu ześrutowała się poza pojemnik, co zauważyłam dopiero w trakcie gotowania brzeczki z chmielem, zatem receptura jest uboższa o 0,5 kg różnych słodów

                                27 literków 12 blg (przed dodaniem laktozy) chłodzi się - rano dostaną ją do schrupania German Ale - gęstwa.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X