Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    A dzisiaj Weizenbock:

    1,9 kg pilzneński
    1,5 kg monachijski
    3 kg pszeniczny
    0,5 kg karmelowy jasny
    0,2 kg karmelowy ciemny

    Przerwy:
    63->60 stopni 20 minut
    73->70 stopni 45 minut
    Jak wyżej Modyfikacja w stosunku do przepisu sprzed roku: karmelowego ciemnego 0,1 kg, żeby był nieco jaśniejszy, oraz przerwa ferulikowa 15 minut (48 st.) Właśnie trwa ta przerwa
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Jak wyżej Modyfikacja w stosunku do przepisu sprzed roku: karmelowego ciemnego 0,1 kg, żeby był nieco jaśniejszy, oraz przerwa ferulikowa 15 minut (48 st.) Właśnie trwa ta przerwa
      Jak Ci się nie spieszy to ją wydłuż. Do godziny a nawet dwóch.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        O, tak mówisz? Niestety za późno - już mam 63 st.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          A to nie będę pisał, że moim zdaniem za wysoka to była temperatura na goździki... Optimum jest chyba bliżej 40*C...
          Last edited by Seta; 2010-10-01, 11:37.

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            O, tak mówisz? Niestety za późno - już mam 63 st.
            Spoko, ilość kwasu ferulikowego bez przerwy 44°C jest wystarczająca by stężenie 4-WG przekroczyło próg wyczuwalności.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
              A to nie będę pisał, że moim zdaniem za wysoka to była temperatura na goździki... Optimum jest chyba bliżej 40*C...
              Racja. I pH między 5,8 a 6,1
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                No patrzajta, a do tej pory wszędzie było, że 44-48 stopni, człek całe rzycie się óczy

                Zresztą i tak dupa z tego wyszła, bo ta przerwa się niechcąco zrobiła w 50 stopniach, czyli w zasadzie białkowa

                Mi goździki nigdy w piwie nie chcą wyjść - banany z reguły są, a te dziady goździkowe mnie olewają.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Dzisiaj bitterek. Przyjechała TV Wrocław - ale miałam ubaw!
                  Oczywiście standardowy tekst, że tu nie ma czego filmować, bo to nie jest spektakularne Musiałam przygotować cały proces warzenia w szklankach i stanowczo nie zgodziłam się na pobranie próbki z drożdżami z mojego fermentującego weizenbocka Ale najlepsze było, jak chcieli poodwracać wszystkie szklanki tyłem (a mam tego całą kuchnię), bo nie może być reklamy. Dobrze, że blaszanych reklam na ścianach nie zauważyli.

                  No i tak mi zeszło i dopiero wysładzam

                  2 kg pilzneński
                  2 kg monachijski
                  1 kg wiedeński
                  0,25 karmelowy jasny 125 EBC

                  Przerwy po 30 minut - chyba, bo przyjechali w trakcie drugiej i strasznie namieszali przestawiając szklanki i wymyślając choreografię.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Chmielenie: 40 g Magnum szyszka i 40 g Spalt Spalter granulat.

                    UWAGA!!! Chyba po raz pierwszy w moim browarze występuje chmiel inny niż lubelski dla aromatu Tak mi się spodobał zapach naszej warki warzonej podczas Europy na widelcu (receptura Premium Bitter w CP), że postanowiłam pomęczyć się z granulkami.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Maggyk
                      Szara Adminiscjencja
                      🍼
                      • 2004.05
                      • 5618

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      Chmielenie: 40 g Magnum szyszka i 40 g Spalt Spalter granulat.

                      UWAGA!!! Chyba po raz pierwszy w moim browarze występuje chmiel inny niż lubelski dla aromatu Tak mi się spodobał zapach naszej warki warzonej podczas Europy na widelcu (receptura Premium Bitter w CP), że postanowiłam pomęczyć się z granulkami.
                      Zapach Spaltera jest moim zdaniem jednym z najładniejszych chmielowych aromatów - ja strasznie go lubię.
                      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                      Piwo domowe -
                      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                      Reklama w BROWARZE
                      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                      Comment

                      • Robert13
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.04
                        • 899

                        Przepraszam, że się wtryniam, ale -odnośnie bittera premium- moim zdaniem powinien on być na słodach Pale Ale i ewentualnie/dodatkowo chmielach angielskich... Przecież macie takie słody w ofercie.

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23960

                          Ależ taki wychodzi bardzo smaczny. Inne kompozycje można złożyć sobie wedle własnego uznania.

                          p.s. To nie jest za dobre miejsce na dyskusje o asortymencie CP, jesli masz potrzebę podyskutowania o tym, zapraszam do właściwego działu.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • josefik
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2006.05
                            • 386

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                            Zapach Spaltera jest moim zdaniem jednym z najładniejszych chmielowych aromatów - ja strasznie go lubię.
                            Taaak, zawsze o poranku wciągam dwie kreski Spaltera i świat staje się lepszy

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Dzisiaj bitterek. Przyjechała TV Wrocław - ale miałam ubaw!
                              Wiadomo kiedy puszczą to co nakręcili?
                              )

                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika josefik Wyświetlenie odpowiedzi
                                Taaak, zawsze o poranku wciągam dwie kreski Spaltera i świat staje się lepszy
                                Ja kiedyś wciągałem marynkę czy maryśkę (nie pamiętam ale imię żeńskie). Zaprzestałem, bo zbyt goryczkowa była i dużo na czekoladę wydawałem. Trza spróbować spaltera.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X