Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    O cholera, to już tak dawno było - pora przelać koncerniaka na cichą No i co ś uwarzyć trzeba - plan na jutro Wee Heavy:

    1,3 kg pilzneński
    3,9 kg monachijski
    0,5 kg karmelowy 150 EBC
    0,2 kg jęczmień palony
    0,5 kg whisky
    0,2 kg owsiany

    Chmielenie wykonam mocniejsze nieco, poprzednio było 33 g świeżego lubelskiego w szyszkach, w tym roku spróbuję z marynką.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Chmielenie: 40 g Magnum szyszka i 40 g Spalt Spalter granulat.
      Bitterek z powyższym chmieleniem wyszedł znakomity - goryczka przyjemna, a aromat zniewalający.... nie będę się rozmarzać, bo godzina nieco za wczesna na piwo
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Warzenie Wee dopiero dzisiaj. Do chmielenia dam 30 g marynki, szyszka 2010 - to już za chwilę nastąpi

        Zacieranie odbyło się tak:
        10 minut 58-55 st.
        25 min. 63-61 st.
        35 min. 73-71 st.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Wyszło 20 litrów 17 blg - słabo, ale te słody już chyba pół roku czekały ześrutowane, tak jakoś wyszło. Zadano gęstwą London ESB.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Robert13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.04
            • 899

            Gdy robiłem 20-25litrowe warki to wydajność na poziomie 55-60% była standardowa, teraz przy 60litrowych pierwsze co zauważyłem, to jej wzrost do poziomu 65%, a czasami do 70% bez istotnej zmiany sposobu zacierania.

            Jeszcze nie warzyłem Wee Hevy, a mając na chodzie właściwe pod niego drożdze, pewnie za 6-8 tygodni "rzucę się" na to dziwadło.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Dzisiaj szwarcbir, na zlecenie męża, a niech ma

              Przepis jak w CP, tylko na 25 litrów, czyli
              2,5 kg pilzneński
              2,5 kg monachijski
              0,35 kg barwiący

              Zacieram rozpoczynając od 10 minut przerwy białkowej, jak ostatnio nagminnie - przywiązałam się do porządnego przełomu

              A w międzyczasie mimochodem powstał kolejny bitterek (jestem cały czas uzależniona od mocnej goryczy po FestivALE) - tym razem zasyp na jaśniejszą wersję:

              4 kg pilzneński
              1 kg wiedeński
              0,5 kg karmelowy pils Steinbacha

              Przerwy:
              10 minut białkowa
              30 minut 63-61 st.
              30 min. 73-71 st.

              Chmielenie:
              50 g marynka 2010, szyszka na 60 minut
              40 g saaz 2009, proszek pozostały po granulacie na 10 minut

              Wyszło jakieś 26 litrów 12 blg, zadano gęstwo London ESB

              Ostatnio robiłam degustację porównawczą bittera szkółkowego, chmielonego dla aromatu lubelskim i swojego domowego, ze spalterem, no i muszę powiedzieć, że chyba jednak ten lubelski bardziej mi podchodzi.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                Zaraz chmielonko: 50 g lubelski, szyszka 2010 na 60 minut oraz 20 g marynka, szyszka 2010, 10 minut.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Zaraz chmielonko: 50 g lubelski, szyszka 2010 na 60 minut oraz 20 g marynka, szyszka 2010, 10 minut.
                  A to ciekawe, lubelski na goryczkę a marynka na aromat.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • kentaki
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2002.10
                    • 452

                    Też tak czasem chmielę, bo mam dużo lubelskiego, a z resztą marynka ma fajniejszy aromat.

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kentaki Wyświetlenie odpowiedzi
                      Też tak czasem chmielę, bo mam dużo lubelskiego, a z resztą marynka ma fajniejszy aromat.
                      Ja nie uważam że to jakiś błąd, po prostu ciekawy sposób. Może faktycznie aromat marynki jest lepszy od jej goryczki (mi ona nie pasuje, goryczka znaczy się).
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Ja też bardzo lubię aromat marynki, a dawno jej dla aromatu nie używałam. Ale powód takiego, a nie innego chmielenia był bardziej prozaiczny: akurat dzisiaj dokładna waga znajduje się w innej niż ja lokalizacji, a 50 g lubelskiego jest to cała paczka, natomiast 20 g marynki zostało z poprzednich warek odmierzone

                        Zmodyfikowałam zresztą chmielenie nieco, bo sypnęłam jeszcze garść marynki dla goryczki, będzie między 5 a 10 g, zatem dla aromatu zostało między 10 a 15 g
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Szwarc został zalany gęstwą American Lager odzyskaną z dna fermentora przy butelkowaniu Koncerniaka. Muszę przyznać, że koncerniak kompletnie się nie udał - tzn. bardzo dobry jest
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Miało być wczoraj, ale jest dzisiaj - pilsik barbórkowo-mikołajowy


                            Zasyp:
                            5 kg pilzneński
                            0,5 kg karmelowy "Pils" Steinbach

                            Przerwy:
                            52 st. 7 min.
                            63-61 st. 40 min.
                            73-71 st. 20 min.

                            Przerwa scukrzająca w toku, a ja (kawa to jest) i butelkowanie Wee Heavy oraz Bittera trzeba będzie wykonać....
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Chmielenie:
                              Marynka, szyszka 2010 na 60 minut, luzem - 30 g
                              Marynka, szyszka 2010 na 30 minut, luzem - 20 g
                              Lubelski, szyszka 2010 na 10 minut, luzem - 30 g
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                29 literków 12,5 blg się chłodzi
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X