Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    A czy chmielenie podczas burzliwej nie wpływa na słabe zatrzymanie aromatów chmielowych?
    Instrukcja mówi o chmieleniu (akurat tabletką) na 5 dni przed rozlewem, czyli coś jest chyba na rzeczy...
    Jak się spisuje tabletka zamiast granulatu? Porównywaliście?
    Last edited by Robert13; 2010-12-18, 20:47.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
      Jak się spisuje tabletka zamiast granulatu? Porównywaliście?
      Trzeba zapytać Tabletkę
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

        Ha.
        Anteks, nie trzeba było jej połykać tylko wrzucić do fermenta...

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Miało być wczoraj, ale jest dzisiaj - pilsik barbórkowo-mikołajowy
          Ożeszku już miesiąc na burzliwej chyba trzeba przelać na cichą. Albo od razu zabutelkować
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Pils poszedł od razu do butelek po miesiącu na burzliwej, a gęstwa Budvar Lager dostanie znowu papu, bo robię kolejnego pilsa. Jest to warka #161, nie licząc warek Szkółkowych (17 sztuk), pierwsza w roku 2011


            Zasyp:
            5 kg pilzneński
            0,5 kg karmelowy "Pils" Steinbach

            Przerwy:
            52 st. 10 min.
            63-61 st. 30 min.
            73-71 st. 30 min.

            Chmielenie: jeszcze się zastanawiam, na pewno trzykrotne, być może zamiast Marynki dla odmiany sypnę Magnum, a dla aromatu na koniec Hersbruckera.
            Last edited by Marusia; 2011-01-09, 12:50.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Dekstrynująca i scukrzająca mieszane były, bo nie chciało mi się podgrzewać w trakcie przerw Wysładzanko w toku. Zdecydowałam się na chmielenie:

              25 Magnum 60 min. szyszka 2010
              20 g Lubelski 30 min. szyszka 2010
              30 g Hersbrucker 10 min. granulat 2009
              Last edited by Marusia; 2011-01-09, 14:47.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi

                20 g Lubelski 30 min. szyszka 2010
                Będzie 30 g
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Do filtracji przed studzeniem sypnęłam jeszcze 10 g granulatu Hersbruckera
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Wyszło 30 l 12 blg.

                    Ale se postów nabijam do jednej warki Pora na
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ożeszku już miesiąc na burzliwej chyba trzeba przelać na cichą. Albo od razu zabutelkować
                      Co to jest , Marusia. Moje Biere de Garde stoi na "burzliwej" od 23 października
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Twoje to mocarz, ale chyba i tak przesadziłeś z tą fermentacją Właśnie spróbowałam 2 dni temu zabutelkowanego pilsika w celu upewnienia się, że gęstwa po nim się nada do właśnie chłodzącego się egzemplarza - będzie dobry
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ożeszku już miesiąc na burzliwej chyba trzeba przelać na cichą. Albo od razu zabutelkować
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                          Co to jest , Marusia. Moje Biere de Garde stoi na "burzliwej" od 23 października
                          Mam pilsa od 26.10 na burzliwej
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                            Mam pilsa od 26.10 na burzliwej
                            No to jestem lepszy o 3 dni
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Dżizz, dajcie znać, jakie efekty z tych przeburzliwonych piw
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                                Dżizz, dajcie znać, jakie efekty z tych przeburzliwonych piw
                                Ostatnio (tydzień temu) pobrałem próbkę, żeby sprawdzić czy piwo już dofermentowało (stoi w piwnicy gdzie już jest 8° a drożdże to Koelsche) i smakowało OK
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X