Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • naczelnik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 1884

    #91
    crizz napisał(a)
    Rany, co się w tym Wrocławiu dzieje?! Wczoraj CarlBerg, dziś Marusia... czy Wy wszyscy macie urlopy? Pozazdrościć...
    Dolny Śląsk przecież niedawno przemianowano na Zagłębie...piwowarów domowych
    Last edited by naczelnik; 2004-04-06, 18:17.
    Popieram domowe browary!

    Polakom gratulujemy naczelnika

    Zamykam browar.
    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #92
      crizz napisa
      Rany, co się w tym Wrocławiu dzieje?!... czy Wy wszyscy macie urlopy?...
      To akurat była chyba niedziela ...
      Ja radzę sobie po pracy. Zasyp przygotowuję poprzedniego dnia wieczorem, a robotę zaczynam koło 16.00.

      Comment

      • Borysko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.02
        • 1144

        #93
        A o której kończysz? Mnie proces zajmuje z 8 godzin, z przygotowaniem zasypu może 20 min mniej - bez różnicy. Koniec roboty o 24?

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #94
          Róznie, zależy jak się przyłożę. Nie wcześniej jak po 6 godzinach. Ale proponuję ten wątek przenieść gdzie indziej, nie zaśmiecać Marusi tematu.

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #95
            Ufff... pora na opis moich zmagań

            Skład:
            5 kg słodu pilzneńskiego
            garść słodu barwiącego
            chmiel goryczkowy 20 g na początku gotowania
            chmiel aromatyczny 25 g na 15 min. przed końcem gotowania
            miód gryczny i wielokwiatowy łącznie 0,7 l 15 min. przed końcem

            Zacieranie:
            40 min. 62-64 st.
            40 min. 72-74 st. (wg przepisu naczelnika)

            Wszystko fajnie poszło, tylko przy wysładzaniu obudził się we mnie leń, nie chciało mi się ciągle przelewać z gara do gara no i przez to trochę za bardzo rozcieńczyłam brzeczkę, dlatego pod koniec gotowania dodałam miodu. Drożdże dodałam w temp. 24 st., cała akcja aż do dodania drożdży zajęła 10 godzin, przy czym ok. 3,5 godz. studzenie brzeczki.
            Ostateczny balling: 14, czyli niepotrzebnie w sumie tego miodu dodałam, ale fajna czternasteczka nie jest zła

            Rano zobaczyłam piękną czapę piany, jest bosko!
            Attached Files
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Borysko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.02
              • 1144

              #96
              Trzeba przyznać,że widok takiej świeżej pianki w pełni rekompensuje wielogodzinne trudy zacierania

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #97
                wieści z frontu

                Właśnie zabutelkowany został Gotowiec "Po znajomości", piękne, bursztynowe piwko o bardzo ciekawym smaku.

                Niestety, niełatwo kobicie samej butelkować - znowu narobiłam strat: przy zlewaniu do fermentora z kranikiem straciłam ok. 0,7 l, bo nie utrzymałam równowagi i zbełtałam dno, następnie zamiast do butelek do gara trafiło kolejne pół litra, niby na ballinga, ale czemu aż tyle

                Wyszło więc 26 0,5 l i 18 0,33 l buteleczek, i tak więcej, niż przy zlewaniu pszenicy
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • jerzy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.10
                  • 4707

                  #98
                  Facetowi samemu też nie jest łatwo - z ok. 19 litrów wysłanych do fermentacji zabutelkowałem dziś jedynie 32×0,5 i 4×0,33...
                  browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                  Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #99
                    A wczoraj pierwsza zacierka poszła na cichą fermentację Balling spadł z 14 na 4, smak - rewelacja, ja bym już piła
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • naczelnik
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 1884

                      Marusia napisał(a)
                      A wczoraj pierwsza zacierka poszła na cichą fermentację Balling spadł z 14 na 4, smak - rewelacja, ja bym już piła
                      U mnie podobnie-zaraz po fermentacji stwierdziłem, że do picia już się nadaje.Nie czekając długo nastwiłem kolejne, żeby mieć piwo do picia na bieżąco
                      Popieram domowe browary!

                      Polakom gratulujemy naczelnika

                      Zamykam browar.
                      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                      gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Warka nr 5

                        Właśnie woda "dochodzi", zaraz wsypuję 5 kg słodu pilzneńskiego i miącham łyżką Nie wiem jeszcze, jakie przerwy zastosuję, zaraz przyjdzie Naczelnik to coś ustalimy. W każdym razie dziś bez żadnych dodatków, jaśniutkie piwko górnej fermentacji ma być.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • naczelnik
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 1884

                          Odp: Warka nr 5

                          Marusia napisał(a)
                          Nie wiem jeszcze, jakie przerwy zastosuję, zaraz przyjdzie Naczelnik to coś ustalimy.
                          I na czym stanęło , Pani Prezes?
                          Popieram domowe browary!

                          Polakom gratulujemy naczelnika

                          Zamykam browar.
                          Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                          gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Stanęło na tym, że chyba poprzednia warka to musiała być z 4 kg, bo tu patrząc na ballinga (12 przed chmieleniem ) musiało być conajmniej 6 kg, chyba mam skłonność do warzenia siekierek

                            Chłodzi się, ja idę spać, drożdżyki poczekają do rana...
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Drożdże zadałam rano. Balling końcowy wyniósł 15.
                              Zacieranie takie jak poprzednio - dwie równe przerwy po 40 minut,
                              filtrowanie coś mi słabo szło i trochę mętna brzeczka wyszła, mam nadzieję, że nie zaszkodzi to piwku za bardzo

                              Chmiel: goryczkowy - pełne duże sitko, czyli ok. 35 g
                              aromatyczny - pełne małe sitko, czyli ok. 20 g

                              Tym razem bez żadnych dodatków w postaci miodu czy cukru karmelizowanego. Kolorek jaśniuteńki
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Właśnie zlałam moją piątą wareczkę na fermentację cichą. Ludzie, jaka pychota! Przy okazji spróbowałam czwóreczki, którą pewnie jutro zabutelkuję - no rewelacja! Nie ma to jak zacierane, fajne smaczki, wyszło trochę słodkie, trochę gorzkie i całkowicie MOJE!!
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X