Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23960

    Ja tam nie zauważyłem większych problemów przy filtrowaniu wężykiem nachmielonej brzeczki samym granulatem.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Mareks, jak to - nie czytasz WSZYSTKICH moich postów??

      Robię tak, jak napisał Gabe. Aczkolwiek jednakże albowiem jednakowoż odnoszę wrażenie, że bez szyszek też dało by radę - zresztą Art z Maggykiem mają to przetestowane. Chyba, że ktoś chce odcedzić do ostatniej kropli, ja aż taka oszczędna nie jestem

      A co do wczorajszego bitterka: wyszło 31 l brzeczki 13 blg - zadano starterem London ESB. Saszetka napuchnięta 2 tygodnie stała w lodówie, po przelaniu do słoika z wodą i cukrem zastanawiałam się, czy tam aby na pewno pływają jakieś drożdże - przez pierwszą dobę nawet pół milimetra osadu się nie zrobiło. Po 48 godzinach jakaś tam ledwie warstewka się pojawiła, ale znam te chytre bestie - dadzą radę
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        A czy zawracasz ten mętny początkowy filtrat (zanim złoże zacznie poprawnie pracować) ?
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Tak, zaraz po zlaniu do fermentora jeden litrowy garnuszek spuszczam. Sądzę jednak, że jakby poczekać kilka minut, to i bez tego będzie klarowne.

          Co do obniżenia temperatury w trakcie tego procesu: zmierzyłam wczoraj - po przelaniu z gara do fermentora do filtracji temperatura spadła do 85 stopni (to tak a propos poruszanego gdzieś tematu o istotności schłodzenia brzeczki jak najszybciej poniżej temp. 80 stopni).
          Last edited by Marusia; 2011-03-24, 14:15.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Archer
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.09
            • 217

            O rany ! To powiedzcie jak mam odfiltrować zagotowaną brzeczkę z granulatem...

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10782

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Archer Wyświetlenie odpowiedzi
              O rany ! To powiedzcie jak mam odfiltrować zagotowaną brzeczkę z granulatem...
              Wkładasz łyche , mocno mieszasz, po kilku minutach na dnie powstaje mały kopczyk chmielin. Dekantujesz delikatnie wężykiem
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                Wkładasz łyche , mocno mieszasz, po kilku minutach na dnie powstaje mały kopczyk chmielin. Dekantujesz delikatnie wężykiem
                Albo
                Chłodzisz w garze, najlepiej wężownicą, w tym czasie osad ładnie siada na dnie i dekantujesz znad osadu wężykiem zakończonym rurką. Rurka może byc na końcu wygięta w U, tak by pobierała brzeczkę około 1-1,5cm znad dna.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • Archer
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2003.09
                  • 217

                  Big Danke !
                  A powiedzcie mi jeszcze moi drodzy po co dodaje się do zasypu płatki owsiane, jęczmienne, kaszę...

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Ekhm, mój temat warzelniczy nie służy do dywagacji na wszelakie tematy warzelnicze - wynocha do kołyski i innych działów Browarnictwa amatorskiego
                    Last edited by Marusia; 2011-03-25, 16:05.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Archer
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.09
                      • 217

                      ...A mówiłaś żeby pytania na forum zadawać...

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Tak, w odpowiednich do tego działach/tematach. Ten temat jest o MOIM warzeniu.

                        Wracając do tegoż właśnie tematu: drożdże jeszcze nie ruszyły brzeczki, lenie...
                        Last edited by Marusia; 2011-03-25, 16:14.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          No pięknie, przez WWP i FDP od marca nic nie uwarzyłam - dobrze, że zapasiki w piwnicy są Trzeba sezon piw letnich rozpocząć jakoś niedługo, w tym roku mam w planie:
                          - weizeny jak zwykle - jasny, ciemny, weizenbock
                          - witbiery ze dwa
                          - summer ale na wzór Kocoura, czyli słaby tripel
                          - bittery i AIPY
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Maggyk
                            Szara Adminiscjencja
                            🍼
                            • 2004.05
                            • 5618

                            Cienias ja w przyszłym tygodniu robię portera, no i co że nie mam warunków. Też będzie smaczny
                            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                            Piwo domowe -
                            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                            Reklama w BROWARZE
                            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                              Cienias ja w przyszłym tygodniu robię portera, no i co że nie mam warunków. Też będzie smaczny
                              Brawo za postawę - nie jakieś tam "koniec sezonu warzelniczego", bo za ciepło, tylko porter
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Stan obejścia, w którym nie stoi żaden pełny fermentor strasznie działa mi na nerwy, więc dziś w ramach ich ukojenia kolejny bitter na życzenie szanownego małżonka:

                                5 kg pilzneński
                                0,5 kg karmelowy jasny Steinbach 20-30 EBC
                                0,5 kg karmelowy Pils Steinbach 3-7 EBC

                                Zacieranie: 20 minut 55 stopni (miało być 10, ale w międzyczasie interweniowałam w sprawie serowej (cheesegate)

                                Przerwa 68-61 stopni 45 minut, podgrzanie do 73 stopni i czekam właśnie do negatywnej próby jodowej.

                                Chmielenie: oczywiście trzeba przetrzepać kolejne szczepy chmieli amerykańskich, więc użyję takich, które jeszcze u mnie nie pracowały.

                                Drożdżaki Zymoferm English Ale z datą użycia bezstarterowego 20 marca 2011, zatem oczywiście robię starter, a niech mają

                                Warzę na tarasie, temperatura w słońcu 40 stopni pozwala na bezproblemowe utrzymanie temperatur podczas przerw

                                Zauważcie, że w kąciku szykuje się na Zlot Lech Palony w towarzystwie Palonego Żywca Puszkowego
                                Attached Files
                                Last edited by Marusia; 2011-05-20, 13:23.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X