Obecnie filtracja i wysładzanie:
Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
-
Chmielenie chyba takie:
10 g Magnum, szyszka dla złoża filtracyjnego na 60 minut
30 g Chinook na 60 minut
20 g Cascade na 10 minut
30 g Cascade na 0 minut
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziChmielenie chyba takie:
10 g Magnum, szyszka dla złoża filtracyjnego na 60 minut
30 g Chinook na 60 minut
20 g Cascade na 10 minut
30 g Cascade na 0 minut
10 g Magnum, szyszka dla złoża filtracyjnego na 60 minut
30 g Chinook na 60 minut
20 g Cascade na 30 minut
40 g Cascade na 0 minut
Comment
-
-
Zymofermy żrą bitterka aż miło, z fermentora zajeżdża cytrynowo-leśnie, mniam.
A dziś pora na rozpoczęcie sezonu pszenicznego:
3 kg pszeniczny
2 kg pilzneński
0,5 kg karmelowy jasny 20-30 EBC
45 stopni 15 minut
63-61 stopni 30 minut
73-71 stopni 30 minut
Idę grzać wodę
Comment
-
-
No i minęły równo 24 godziny od powyższego wpisu, a tymczasem dopiero po przerwie ferulikowej jest
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNo i minęły równo 24 godziny od powyższego wpisu, a tymczasem dopiero po przerwie ferulikowej jest
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziOczywiście zakwaszałaś słód przez dobę?
Obecnie chmielenie: 35 g Lubelski, szyszka na 60 minut.
Comment
-
-
Wyszło 31 l brzeczki 12 blg.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziWyszło 31 l brzeczki 12 blg.
Piękna wydajność
Comment
-
-
Dzisiaj, na życzenie Slavoya - Żytnie:
2,4 kg żytni
2,1 kg monachijski
0,7 kg karmelowy jasny 80-150 EBC
0,05 karmelowy ciemny 540-850 EBC
Zacieranie:
46-42 st. 15 minut
56-52 st. 10 minut
63-61 st. 45 min.
73-71 st. 30 minut lub do negatywnej próby jodowej.
Comment
-
-
Recepta na udaną filtrację żytniego: wysładzanie prawie wrzątkiem
Chmielenie zrobię takie o:
50 g lubelski, szyszka na 60 minut
15 g lubelski, szyszka na 15 minut
Comment
-
-
Wyszło ok. 27 l 12 blg. Klejące jak diabli. Weihenstephaner Weizen zaraz wylądują w brzeczce.
Comment
-
-
Wczoraj butelkowaliśmy żytnie. Bananami leciało po całej kuchni. W smaku czuć tę żytnią lepkość, ale nagazowanie to ładnie rozproszy. Zapowiada się przepysznie
A jutro w końcu Summer Ale, czyli "słaby tripel"
Zainspirował mnie Saison z browaru Kocour - w smaku lekka kolendra, wyraźne akcenty szczepu belgijskich drożdży, jasne, lekkie.
Skład jakiś taki:
4,5 kg pilzneński
0,5 kg pszeniczny
0,5 kg karmelowy jasny 20-30 EBC
do gotowania kolendra i może skórka z jakiegoś cytrusa. Chmielenie umiarkowane i głównie dla goryczki.
Comment
-
-
-
No i taka ciekawostka, zasyp z niewielką ilością słodu bez łuski, śrutowanie takie jak zwykle, a tu - filtracja mi się przypchała Musiałam zamerdać łygą w młócie. Piwowarstwo domowe nieustannie pełne niespodzianek
Comment
-
Comment