Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Jak już tak po niemieckiemu jedziemy to chmiel też niemiecki:

    Hallertauer Tradition 6,2 alfa, granulat 50 g.

    Ale póki co filtracja
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Wyszło 28 litrów ciemnoczerwonej brzeczki 16 blg
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Kurza twarz, starter z gęstwy Wyeast Weihenstephaner Weizen zebranej z feremntacji burzliwej 21 sierpnia od 12 godzin jeszcze nie ruszył Nawet jeden, samotny dróżdż nie podniósł tyłka z dna. Co za lenie.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          NA karuzelę z nimi! Ale moja gęstwa z podobnej daty tyle, że 2 tygodnie temu ruszyła w ciągu 3h.
          Last edited by jkocurek; 2011-10-17, 09:05.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Nie ma żadnej karuzeli - u mnie wszystkie stworzenia, poczynając od psa, przez kwiaty doniczkowe po drożdże muszą same walczyć o przetrwanie

            Ale ta gęstwa przeszła sama siebie - jeszcze takiego numeru nie miałam:
            - po 24 godzinach zero, absolutne zero jakiegokolwiek ruchu. Patrzyłam pod światło, prawie nos wsadziłam do słoika. Ale na dnie - 3 razy więcej błotka, niż na początku. Czyli pracują dziady, tylko już kompletnie po kryjomu. Wlałam zatem starter do brzeczki. Wstaję rano - cisza. Sprawdzam wieczorem - cisza Daję szansę do rana - dziś jest czapa piany.
            Od zakończenia gotowania do rozpoczęcia fermentacji 60 godzin Wprawdzie brzeczka cały czas ładnie pachniała i teraz aromat fermentacji też piękny, no, zobaczymy, czy będzie to czuć w gotowym piwie...
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Obecnie piana podniosła pokrywę na chyba 10 cm nad fermentor
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                Ja już ostatnio zawsze przy fermentacji na porządnych drożdżach pszenicznych stosuję wydmuszkę (blowoffa)
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10782

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                  Ja już ostatnio zawsze przy fermentacji na porządnych drożdżach pszenicznych stosuję wydmuszkę (blowoffa)
                  że co ?
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    że co ?
                    Za wiki: (ang. blowoff) utrzymuje stałe ciśnienie w układzie dolotowym turbo doładowanym silnika spalinowego

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      eee tam, prosta rzecz. Zamiast "bełkotki" do otworu w deklu montujesz wężyk którego drugi koniec zanurzasz w słoiku z wodą. Ewentualne uciekające drożdże trafiają do słoja.
                      Last edited by jkocurek; 2011-10-19, 20:54.
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Ja nie używam bełkotki i moja pokrywa nie jest dziurawa. Dzisiaj, jako że jest przytrzymana poszewką od poduszki obwiązaną gumką wokół fermentora, drożdże nie mogły "wzejść" wyżej, to mam plamę na podłodze
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          Też nie używam zamknięcia wodnego jednak w przypadku pszenic stosuję właśnie wydmuszkę. Raz, że nie mam plamy przy fermentorze, dwa, że łatwiej zachować "sterylność".
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Dawno mi się taki drożdż nie trafił - najpierw zero ruchu, a potem zmasowany atak - raczej się zawsze wszystko pod pokrywą kończy, więc nie miałam potrzeby tworzenia dodatkowych struktur
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Dawno mi się taki drożdż nie trafił - najpierw zero ruchu, a potem zmasowany atak
                              Wredna bestyja.
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Amerykańska zgnilizna
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X