Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Khan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.09
    • 297

    Witam, ja stosuje normalna rurkę fermentacyjna z dodatkową watką na wylocie. Dlaczego?? raz nie zastosowałem to wokół otworu z fermentora i wokół całej pokrywy zauważyłem "inwazję" muszek owocówek.
    Pomysł z rurką i słoikiem wydaje mi się super pomysłem gdyż woda w rurce fermentacyjnej po 2 tygodniach fermentacji, zamienia się w ściek, który podczas przenoszenia fermentora grozi wessaniem do środka.... (nawet podczas próby usunięcia furki z pokrywki fermentora podciśnienie zasysa powietrze i zakażoną wodę z rurki).

    Przy następnej warce zastosuje jkocurkowy pomysł...

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi

      Przy następnej warce zastosuje jkocurkowy pomysł...
      Z bólem stwierdzam, żem nie wymyślił tego sposobu a jedynie zaczerpnął z sieci.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
        Witam, ja stosuje normalna rurkę fermentacyjna z dodatkową watką na wylocie. Dlaczego?? raz nie zastosowałem to wokół otworu z fermentora i wokół całej pokrywy zauważyłem "inwazję" muszek owocówek.
        Pomysł z rurką i słoikiem wydaje mi się super pomysłem gdyż woda w rurce fermentacyjnej po 2 tygodniach fermentacji, zamienia się w ściek, który podczas przenoszenia fermentora grozi wessaniem do środka.... (nawet podczas próby usunięcia furki z pokrywki fermentora podciśnienie zasysa powietrze i zakażoną wodę z rurki).
        No właśnie, a po co w ogóle Ci ta rurka? Poza przypadkiem opisanym przez Kocurka to same kłopoty generuje.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Khan
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.09
          • 297

          No właśnie, a po co w ogóle Ci ta rurka? Poza przypadkiem opisanym przez Kocurka to same kłopoty generuje.
          Jak pisałem ->> inwazja muszek, Jakoś tak spokojniej śpię jak mam 100%-owe odizolowanie fermentującej brzeczki od "otoczenia

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Ja też mam, bez rurki i nie muszę się martwić zatem syfem w rurce.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              W zeszły czwartek, w godzinach wieczornych powstało zupełnie na wariata i niejako w celach instruktażowych pierwsze piwo dolnej fermentacji w tym sezonie - schwarzbier.

              Zasyp:
              2,75 kg pilzneński
              2,75 kg monachijaki
              0,4 kg caraaroma - chyba przetestuję ten słód we wszystkich możliwych wariantach
              0,2 kg słód barwiący dodany pod koniec zacierania.

              Zacieranie:
              +/- 55 st. 15 minut
              +/- 63 st. 30 min.
              +/- 73 st. 30 min.

              Chmielenie:
              25 g marynka, granulat - 60 minut
              15 g marynka, granulat - 10 minut

              Wyszło ok. 28 litrów 13 blg.

              Drożdże S 23 zadane do brzeczki o temp. ok. 15 stopni, wiadro wyniesione do piwnicy, temp. ok. 12 stopni, w piątek wyjazd (imieniny mamusi), dziś rano powrót - w fermentorze piana, czyli jest ok.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                No pięknie, Szwarc już miesiąc na burzliwej Brak czasu i skleroza to piekielna kombinacja. Chyba darujemy mu cichą i pójdzie od razu do butelek

                A tymczasem miło zimno się zrobiło, to pora na pierwszego pilsika w tym sezonie - pewnie pojutrze się uda wyciągnąć gary:

                pilzneński 6 kg
                karmelowy jasny 20-30 EBC 0,5 kg

                albo jakoś tak.

                Damy szansę tegorocznym polskim szyszkom i na 3 razy:

                30 marynka na 60 min.
                20 marynka na 30 min.
                40 lubelski na 10 min.

                Mam nadzieję, że starczy mi chęci i z rozpędu w niedzielę zrobię bitterka, bo zanim ten pilsik dojdzie, to wyschniemy
                Last edited by Marusia; 2011-11-17, 20:29.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • przemo70
                  † 1970-2019 Piwosz w Raju
                  • 2007.05
                  • 1501

                  Widzę tylko jedno rozwiązanie, musisz zwiększyć moce
                  Save water, drink beer ...

                  http://www.parowozy.com.pl/
                  http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                  https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Tak, coraz częściej o tym rozmawiamy ze Slavoyem
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi

                      pilzneński 6 kg
                      karmelowy jasny 20-30 EBC 0,5 kg
                      No tak, napisałam, zapomniałam i ześrutowałam co innego

                      pilzneński 5,5 kg
                      karmelowy pils Steinbach 0,5 kg

                      Idę wyciągać taboretu
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Przerwa białkowa 10 minut, podgrzanie do 63 st. - za chwilę - 30 minut, podgrzanie do 73 st. i potem zobaczymy, co dalej
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Chmielenie zmieniam na
                          35 g marynka, szyszka, 60 min.
                          15 g marynka, szyszka i 10 g lubelski, szyszka 30 min.
                          40 g lubelski, szyszka 10 min.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            30 l brzeczki 12,5 blg chłodzi się na tarasie. W smaku słabo gorzka, no, ale mój próg został ostatnio mocno podwyższony przez bittery w amerykańskim stylu
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • przemo70
                              † 1970-2019 Piwosz w Raju
                              • 2007.05
                              • 1501

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              30 l brzeczki 12,5 blg chłodzi się na tarasie. W smaku słabo gorzka, no, ale mój próg został ostatnio mocno podwyższony przez bittery w amerykańskim stylu
                              Taka ilością to nie dogodzimy Szanownemu Małżonkowi, o głównym piwowarze nie wspomnę
                              Save water, drink beer ...

                              http://www.parowozy.com.pl/
                              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Slavoy na szczęście dużo nie pije*, zatem jakoś wyrabiam, ale faktycznie krucho jest


                                * w sensie "często", bo jak już pije, to się nie opierdziela

                                A dziś, słówko się rzekło - amerykański bitterek. Nie mogę się zdecydować, którymi amerykańcami chmielić, bo wszystkie są bezwstydnie pięknie pachnące
                                Tym razem chyba klasyczny zasyp na jasne, ale też jeszcze dumam...
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X