Witam, ja stosuje normalna rurkę fermentacyjna z dodatkową watką na wylocie. Dlaczego?? raz nie zastosowałem to wokół otworu z fermentora i wokół całej pokrywy zauważyłem "inwazję" muszek owocówek.
Pomysł z rurką i słoikiem wydaje mi się super pomysłem gdyż woda w rurce fermentacyjnej po 2 tygodniach fermentacji, zamienia się w ściek, który podczas przenoszenia fermentora grozi wessaniem do środka.... (nawet podczas próby usunięcia furki z pokrywki fermentora podciśnienie zasysa powietrze i zakażoną wodę z rurki).
Przy następnej warce zastosuje jkocurkowy pomysł...
Pomysł z rurką i słoikiem wydaje mi się super pomysłem gdyż woda w rurce fermentacyjnej po 2 tygodniach fermentacji, zamienia się w ściek, który podczas przenoszenia fermentora grozi wessaniem do środka.... (nawet podczas próby usunięcia furki z pokrywki fermentora podciśnienie zasysa powietrze i zakażoną wodę z rurki).
Przy następnej warce zastosuje jkocurkowy pomysł...
Comment