Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Oczywiście nie może być "jak zwykle", bo po co ciągle to samo warzyć
    Zatem zasyp:

    2,5 kg pilzneński
    2,5 kg wiedeński
    1 kg karmelowy 60-80 EBC

    Zacieranie:

    +/- 55 st. 15 minut
    +/- 63 st. 30 min.
    +/- 73 st. 30 min.

    Wczoraj miałam dzień bez piwa, ale dziś to chyba się nie obejdzie - już na sam widok receptury na bitterka ślinka mi cieknie
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Chmielenie:
      25 g Zeus 60 min.
      25 g Zeus 30 min.
      40 g Cenntennial 10 min.
      30 g Cenntennial do filtracji
      30 g Centennial na zimno do fermentacji cichej (jak nie zapomnę)
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Info dla Fido: warka nr 181 (nie licząc Szkółek w Czeskim x 22)
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          No...
          Już miałem interweniować

          Karmel był na wyprzedaży gdzieś taniej? Daj cynk
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Jaka tam wyprzedaż, zwykły, świeży karmelowy - sorry

            31 l brzeczki 13 blg wyszło, nie wiem, gdzie drożdże pianę utworzą, pewnie poza fermentorem

            Znalazłam w lodówce gęstwę London ESB Wyeasta z kwietnia - zapach piękny, robię starterek.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Dzisiaj Vienna Lager:

              5,3 kg wiedeński
              0,7 kg karmelowy jasny 20-30 EBC
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                Coś nie mogę się zebrać
                Podgrzewam wodę do 58 stopni.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Zacieranie:

                  +/- 55 st. 15 minut
                  +/- 63 st. 30 min.
                  +/- 73 st. 30 min.

                  Chmielenie:

                  35 g marynka, granulat 2011, 60 min.
                  15 g marynka, granulat 2011, 10 min.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Wyszło 29 litrów brzeczki 13,5 blg - zadano gęstwą Munich Lager.

                    Dziś ześrutowałam sobie zestaw słodów na pilsa (taki jak poprzednio), ale się zastanawiam, czy warzyć czy nie, bo dzień mnie zaczyna lekko wnerwiać.
                    Niby pięknie, słońce świeci, ale co z tego, skoro zaglądam do fermentora z bitterem, który już 3 tygodnie na burzliwej stoi i dalej bąbluje oraz mętny jest jak błotko W smaku i zapachu niby nic nie dolega, ale węszę podstęp. Jednak te London ESB z marca chyba zmutowane alibo co - niby 3 blg ballingometr wskazuje, a one dalej żreją. Chyba, że to już nie one

                    Następnie zlewamy pięknie pachnącego pilsa na cichą, a tu przy przelewaniu ze zdezynfekowanego fermentora chlorem zajechało jak z butelki Ace. Niestety, przy metodzie "chlust Slavoyem" proces przelewania jest bardzo krótki i już nie dało się go zatrzymać. Ciekawe, czy będę miała okazję zaobserwować w swoim piwie pierwszą w karierze aptekę. Jeśli tak, będzie to ewidentny dowód winy niedopłukanego po chemii pojemnika.

                    W każdym razie nastrój mam jako piwowar minorowy.

                    Z drugiej strony jednak trzeba warzyć, bo jakby mi 2 warki miał szlag trafić to uschnę z pragnienia
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • bielok
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.10
                      • 338

                      Cześć

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      Następnie zlewamy pięknie pachnącego pilsa na cichą, a tu przy przelewaniu ze zdezynfekowanego fermentora chlorem zajechało jak z butelki Ace. Niestety, przy metodzie "chlust Slavoyem" proces przelewania jest bardzo krótki i już nie dało się go zatrzymać. Ciekawe, czy będę miała okazję zaobserwować w swoim piwie pierwszą w karierze aptekę.

                      Chlor wietrzeje z czasem. Jeśli będzie apteka to nie z winy chloru.
                      anioły śmierdzą potem
                      żrą kiełbasę
                      mają w dupie żywych

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10768

                        Apteka to raczej bakteria
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • przemo70
                          † 1970-2019 Piwosz w Raju
                          • 2007.05
                          • 1501

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi

                          będzie to ewidentny dowód winy niedopłukanego po chemii pojemnika.
                          I tu widać jak na dłoni wyższość piro nad ACE
                          Save water, drink beer ...

                          http://www.parowozy.com.pl/
                          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Po piro miałam kwasy, jak już się zużyły fermentory (niezapomniana 13 warka - kiedy to było)

                            Dzięki za wlanie ożywczego ducha w me piwowarskie serce - śpieszę poinformować, że nie poddałam się depresji i warzę:

                            Zacieranie:

                            +/- 55 st. 15 minut
                            +/- 63 st. 30 min.
                            +/- 73 st. 15 min.


                            Chmielenie chyba jakimiś niemieckimi chmielami dla odmiany, ale jeszcze mam czas - dopiero filtruję
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Chmielenie:

                              Northern Brewer, granulat 2010 - 35 g na 60 min.
                              Hallertauer Tradition, granulat 2010 - 15 g na 30 min.
                              Hallertauer Tradition, granulat 2010 - 35 g na 10 min.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                29 l brzeczki 13 blg zadano gęstwą Munich Lager.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X