Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
Wyświetlenie odpowiedzi
Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
-
-
Wiedziałam, że padnie spostrzeżenie tego typu
Drożdże pracują od 12.12, nie od dzisiaj, po prostu zaległości nadrabiam w opisie.
Comment
-
-
Pierwszy śnieg, trzeba to uczcić. Najlepiej porterem.
Nie wiem, o której skończę, bo za bardzo czasu nie mam, ale w sumie przecież piwo tak trochę samo się robi, więc jakoś dam radę
Zasyp nieco dziwny, bo coś się kiedyś źle sypło i czeka na zagospodarowanie, a mieszanka pale ale i bardzo ciemny karmelowy nijak nigdzie mi nie pasowała:
3 kg pale ale
1 kg monachijski
2,5 kg pilzneński
0,9 karmelowy jasny 125 EBC
0,7 kg karmelowy ciemny 540-850 EBC
0,3 kg barwiący
Comment
-
-
Zacieranie:
+/- 55 st. 15 minut
+/- 63 st. 45 min.
+/- 73 st. 15 min.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi30 g Centennial na zimno do fermentacji cichej (jak nie zapomnę)
Chmielenie portera:
40 g marynka, granulat 2011 na 60 min.
20 g marynka, granulat 2011 na 60 min.
Wyszło 16 l 22 blg
Oprócz tego wysłodek porterowy 18 l 9 blg z dodatkiem odrobiny imbiru na koniec gotowania. Chmielenie:
10 g marynka, granulat 2011 na 60 min.
10 g marynka, granulat 2011 na 60 min.
ale wyszło gorzkie, bo dolałam do gotowania litr portera z chmielem, co się nie chciał na dnie kadzi filtracyjnej ułożyć - szkoda było wylewać
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi40 g marynka, granulat 2011 na 60 min.
20 g marynka, granulat 2011 na 60 min.
10 g marynka, granulat 2011 na 60 min.
10 g marynka, granulat 2011 na 60 min.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
CtrlC+CtrlV i się zapomniało nanieść zmiany
Już się poprawiam:
40 g marynka, granulat 2011 na 60 min.
20 g marynka, granulat 2011 na 15 min.
10 g marynka, granulat 2011 na 60 min.
10 g marynka, granulat 2011 na 15 min.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
Następnie zlewamy pięknie pachnącego pilsa na cichą, a tu przy przelewaniu ze zdezynfekowanego fermentora chlorem zajechało jak z butelki Ace. Niestety, przy metodzie "chlust Slavoyem" proces przelewania jest bardzo krótki i już nie dało się go zatrzymać. Ciekawe, czy będę miała okazję zaobserwować w swoim piwie pierwszą w karierze aptekę. Jeśli tak, będzie to ewidentny dowód winy niedopłukanego po chemii pojemnika.
W każdym razie nastrój mam jako piwowar minorowy.
Z drugiej strony jednak trzeba warzyć, bo jakby mi 2 warki miał szlag trafić to uschnę z pragnienia
Jestem ciekaw co się dzieje jak się nie dostatecznie wypłuka fermentor z ACE
Comment
-
-
Pilsik jest ok, tzn. nic mu nie dolega, tylko, niestety, jeszcze niedojrzały jest do , ale, oczywiście, i tak próbowałam
Comment
-
-
Dziś ciężki dzień w browarze - butelkowanie zaległości (rauch szkółkowy, pils, vienna i wysłodek porterowy) oraz - jak już pracować, to na całego - kolejne warzenie. Mąż naciska na jasne dolnej fermentacji, zatem nie będzie eksperymentów, tylko:
Zasyp znowu:
pilzneński 5,5 kg
karmelowy pils Steinbach 0,5 kg
Zacieranie na wytrawnie - nie wiem, jak ten pils, co jeszcze w wiaderku siedzi, ale ten pierwszy z obecnego sezonu lagerowego za mocno słodowy jak dla mnie, wręcz słodki, mimo zacierania na wytrawnie właśnie
Chmielenie z użyciem żateckiego dla aromatu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziOczywiście zapomniałam
Zacieranie pilsa znowu:
+/- 55 st. 15 minut
+/- 63 st. 45 min.
+/- 73 st. 15 min.
Zredukowałam ilość słodu pilzneńskiego o 0,5 kg żeby trochę mieć słabsze piwo (ostatnio wyszło mi 13,5 blg a w fermentorze zabrakło miejsca na dolanie wody).
Comment
-
-
Chmielenie:
60 min. Northern Brewer, 25 g, granulat 2010 (poprzednio 35 g i jest nieco przegięciarsko gorzkie)
30 min. 10 g Żatecki, granulat 2011
15 min. 15 g Żątecki, granulat 2011
5 min. 25 g Żatecki, granulat 2011
Comment
-
-
Nie no, uwielbiam sytuacje, gdy pod koniec chmielenia gaz w butli się kończy
Nie będę latać teraz po nową butlę - coś tam się pyrli, chociaż te ostatnie 10 minut trudno nazwać gotowaniem
Comment
-
-
To jeszcze zależy od ilości alfakwasów chmielu, którym chmielisz. No i dodatkowo na 30 minut też poszedł chmiel, zatem to też ma znaczenie na podbicie goryczki. Jak przejrzysz moje warki, to raczej chmielu nie skąpię
Comment
-
Comment