Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 2007.05
    • 1501

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    29 l brzeczki 13 blg zadano gęstwą Munich Lager.
    Coś długo się chłodziło
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Wiedziałam, że padnie spostrzeżenie tego typu

      Drożdże pracują od 12.12, nie od dzisiaj, po prostu zaległości nadrabiam w opisie.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Pierwszy śnieg, trzeba to uczcić. Najlepiej porterem.
        Nie wiem, o której skończę, bo za bardzo czasu nie mam, ale w sumie przecież piwo tak trochę samo się robi, więc jakoś dam radę

        Zasyp nieco dziwny, bo coś się kiedyś źle sypło i czeka na zagospodarowanie, a mieszanka pale ale i bardzo ciemny karmelowy nijak nigdzie mi nie pasowała:

        3 kg pale ale
        1 kg monachijski
        2,5 kg pilzneński
        0,9 karmelowy jasny 125 EBC
        0,7 kg karmelowy ciemny 540-850 EBC
        0,3 kg barwiący
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Zacieranie:


          +/- 55 st. 15 minut
          +/- 63 st. 45 min.
          +/- 73 st. 15 min.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            30 g Centennial na zimno do fermentacji cichej (jak nie zapomnę)
            Oczywiście zapomniałam

            Chmielenie portera:
            40 g marynka, granulat 2011 na 60 min.
            20 g marynka, granulat 2011 na 60 min.

            Wyszło 16 l 22 blg

            Oprócz tego wysłodek porterowy 18 l 9 blg z dodatkiem odrobiny imbiru na koniec gotowania. Chmielenie:
            10 g marynka, granulat 2011 na 60 min.
            10 g marynka, granulat 2011 na 60 min.

            ale wyszło gorzkie, bo dolałam do gotowania litr portera z chmielem, co się nie chciał na dnie kadzi filtracyjnej ułożyć - szkoda było wylewać
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              40 g marynka, granulat 2011 na 60 min.
              20 g marynka, granulat 2011 na 60 min.

              10 g marynka, granulat 2011 na 60 min.
              10 g marynka, granulat 2011 na 60 min.
              A nie można było dodać 60 i 20g??
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                CtrlC+CtrlV i się zapomniało nanieść zmiany

                Już się poprawiam:
                40 g marynka, granulat 2011 na 60 min.
                20 g marynka, granulat 2011 na 15 min.

                10 g marynka, granulat 2011 na 60 min.
                10 g marynka, granulat 2011 na 15 min.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • puszka
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2002.10
                  • 204

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi


                  Następnie zlewamy pięknie pachnącego pilsa na cichą, a tu przy przelewaniu ze zdezynfekowanego fermentora chlorem zajechało jak z butelki Ace. Niestety, przy metodzie "chlust Slavoyem" proces przelewania jest bardzo krótki i już nie dało się go zatrzymać. Ciekawe, czy będę miała okazję zaobserwować w swoim piwie pierwszą w karierze aptekę. Jeśli tak, będzie to ewidentny dowód winy niedopłukanego po chemii pojemnika.

                  W każdym razie nastrój mam jako piwowar minorowy.

                  Z drugiej strony jednak trzeba warzyć, bo jakby mi 2 warki miał szlag trafić to uschnę z pragnienia
                  Marusia no i jak ma się sprawa tego piwka??

                  Jestem ciekaw co się dzieje jak się nie dostatecznie wypłuka fermentor z ACE

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Pilsik jest ok, tzn. nic mu nie dolega, tylko, niestety, jeszcze niedojrzały jest do , ale, oczywiście, i tak próbowałam
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Dziś ciężki dzień w browarze - butelkowanie zaległości (rauch szkółkowy, pils, vienna i wysłodek porterowy) oraz - jak już pracować, to na całego - kolejne warzenie. Mąż naciska na jasne dolnej fermentacji, zatem nie będzie eksperymentów, tylko:

                      Zasyp znowu:
                      pilzneński 5,5 kg
                      karmelowy pils Steinbach 0,5 kg

                      Zacieranie na wytrawnie - nie wiem, jak ten pils, co jeszcze w wiaderku siedzi, ale ten pierwszy z obecnego sezonu lagerowego za mocno słodowy jak dla mnie, wręcz słodki, mimo zacierania na wytrawnie właśnie

                      Chmielenie z użyciem żateckiego dla aromatu.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Oczywiście zapomniałam
                        Chodziło o chmielenia bittera na zimno - wyszedł bardzo aromatyczny i bez tego. Jednak następnym razem zapiszę sobie na czole to chmielenie, bo tak czy siak chmielony na zimno pachnie zniewalająco, a taki bez chmielenia na zimno pachnie tylko bardzo dobrze

                        Zacieranie pilsa znowu:

                        +/- 55 st. 15 minut
                        +/- 63 st. 45 min.
                        +/- 73 st. 15 min.

                        Zredukowałam ilość słodu pilzneńskiego o 0,5 kg żeby trochę mieć słabsze piwo (ostatnio wyszło mi 13,5 blg a w fermentorze zabrakło miejsca na dolanie wody).
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Chmielenie:
                          60 min. Northern Brewer, 25 g, granulat 2010 (poprzednio 35 g i jest nieco przegięciarsko gorzkie)
                          30 min. 10 g Żatecki, granulat 2011
                          15 min. 15 g Żątecki, granulat 2011
                          5 min. 25 g Żatecki, granulat 2011
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Nie no, uwielbiam sytuacje, gdy pod koniec chmielenia gaz w butli się kończy

                            Nie będę latać teraz po nową butlę - coś tam się pyrli, chociaż te ostatnie 10 minut trudno nazwać gotowaniem
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Feti
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.10
                              • 801

                              Ja cię kręce, jak to odczucie goryczki może być różne. Dla mnie 50 gram na goryczkę i 50 gram na aromat to piwo słabo nachmielone. A tu 25 gram na goryczkę.

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                To jeszcze zależy od ilości alfakwasów chmielu, którym chmielisz. No i dodatkowo na 30 minut też poszedł chmiel, zatem to też ma znaczenie na podbicie goryczki. Jak przejrzysz moje warki, to raczej chmielu nie skąpię
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X