Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 2007.05
    • 1501

    #1321
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    29 l brzeczki 13 blg zadano gęstwą Munich Lager.
    Coś długo się chłodziło
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #1322
      Wiedziałam, że padnie spostrzeżenie tego typu

      Drożdże pracują od 12.12, nie od dzisiaj, po prostu zaległości nadrabiam w opisie.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #1323
        Pierwszy śnieg, trzeba to uczcić. Najlepiej porterem.
        Nie wiem, o której skończę, bo za bardzo czasu nie mam, ale w sumie przecież piwo tak trochę samo się robi, więc jakoś dam radę

        Zasyp nieco dziwny, bo coś się kiedyś źle sypło i czeka na zagospodarowanie, a mieszanka pale ale i bardzo ciemny karmelowy nijak nigdzie mi nie pasowała:

        3 kg pale ale
        1 kg monachijski
        2,5 kg pilzneński
        0,9 karmelowy jasny 125 EBC
        0,7 kg karmelowy ciemny 540-850 EBC
        0,3 kg barwiący
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #1324
          Zacieranie:


          +/- 55 st. 15 minut
          +/- 63 st. 45 min.
          +/- 73 st. 15 min.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #1325
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            30 g Centennial na zimno do fermentacji cichej (jak nie zapomnę)
            Oczywiście zapomniałam

            Chmielenie portera:
            40 g marynka, granulat 2011 na 60 min.
            20 g marynka, granulat 2011 na 60 min.

            Wyszło 16 l 22 blg

            Oprócz tego wysłodek porterowy 18 l 9 blg z dodatkiem odrobiny imbiru na koniec gotowania. Chmielenie:
            10 g marynka, granulat 2011 na 60 min.
            10 g marynka, granulat 2011 na 60 min.

            ale wyszło gorzkie, bo dolałam do gotowania litr portera z chmielem, co się nie chciał na dnie kadzi filtracyjnej ułożyć - szkoda było wylewać
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              #1326
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              40 g marynka, granulat 2011 na 60 min.
              20 g marynka, granulat 2011 na 60 min.

              10 g marynka, granulat 2011 na 60 min.
              10 g marynka, granulat 2011 na 60 min.
              A nie można było dodać 60 i 20g??
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #1327
                CtrlC+CtrlV i się zapomniało nanieść zmiany

                Już się poprawiam:
                40 g marynka, granulat 2011 na 60 min.
                20 g marynka, granulat 2011 na 15 min.

                10 g marynka, granulat 2011 na 60 min.
                10 g marynka, granulat 2011 na 15 min.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • puszka
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2002.10
                  • 204

                  #1328
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia


                  Następnie zlewamy pięknie pachnącego pilsa na cichą, a tu przy przelewaniu ze zdezynfekowanego fermentora chlorem zajechało jak z butelki Ace. Niestety, przy metodzie "chlust Slavoyem" proces przelewania jest bardzo krótki i już nie dało się go zatrzymać. Ciekawe, czy będę miała okazję zaobserwować w swoim piwie pierwszą w karierze aptekę. Jeśli tak, będzie to ewidentny dowód winy niedopłukanego po chemii pojemnika.

                  W każdym razie nastrój mam jako piwowar minorowy.

                  Z drugiej strony jednak trzeba warzyć, bo jakby mi 2 warki miał szlag trafić to uschnę z pragnienia
                  Marusia no i jak ma się sprawa tego piwka??

                  Jestem ciekaw co się dzieje jak się nie dostatecznie wypłuka fermentor z ACE

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #1329
                    Pilsik jest ok, tzn. nic mu nie dolega, tylko, niestety, jeszcze niedojrzały jest do , ale, oczywiście, i tak próbowałam
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #1330
                      Dziś ciężki dzień w browarze - butelkowanie zaległości (rauch szkółkowy, pils, vienna i wysłodek porterowy) oraz - jak już pracować, to na całego - kolejne warzenie. Mąż naciska na jasne dolnej fermentacji, zatem nie będzie eksperymentów, tylko:

                      Zasyp znowu:
                      pilzneński 5,5 kg
                      karmelowy pils Steinbach 0,5 kg

                      Zacieranie na wytrawnie - nie wiem, jak ten pils, co jeszcze w wiaderku siedzi, ale ten pierwszy z obecnego sezonu lagerowego za mocno słodowy jak dla mnie, wręcz słodki, mimo zacierania na wytrawnie właśnie

                      Chmielenie z użyciem żateckiego dla aromatu.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #1331
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        Oczywiście zapomniałam
                        Chodziło o chmielenia bittera na zimno - wyszedł bardzo aromatyczny i bez tego. Jednak następnym razem zapiszę sobie na czole to chmielenie, bo tak czy siak chmielony na zimno pachnie zniewalająco, a taki bez chmielenia na zimno pachnie tylko bardzo dobrze

                        Zacieranie pilsa znowu:

                        +/- 55 st. 15 minut
                        +/- 63 st. 45 min.
                        +/- 73 st. 15 min.

                        Zredukowałam ilość słodu pilzneńskiego o 0,5 kg żeby trochę mieć słabsze piwo (ostatnio wyszło mi 13,5 blg a w fermentorze zabrakło miejsca na dolanie wody).
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #1332
                          Chmielenie:
                          60 min. Northern Brewer, 25 g, granulat 2010 (poprzednio 35 g i jest nieco przegięciarsko gorzkie)
                          30 min. 10 g Żatecki, granulat 2011
                          15 min. 15 g Żątecki, granulat 2011
                          5 min. 25 g Żatecki, granulat 2011
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #1333
                            Nie no, uwielbiam sytuacje, gdy pod koniec chmielenia gaz w butli się kończy

                            Nie będę latać teraz po nową butlę - coś tam się pyrli, chociaż te ostatnie 10 minut trudno nazwać gotowaniem
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Feti
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.10
                              • 801

                              #1334
                              Ja cię kręce, jak to odczucie goryczki może być różne. Dla mnie 50 gram na goryczkę i 50 gram na aromat to piwo słabo nachmielone. A tu 25 gram na goryczkę.

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #1335
                                To jeszcze zależy od ilości alfakwasów chmielu, którym chmielisz. No i dodatkowo na 30 minut też poszedł chmiel, zatem to też ma znaczenie na podbicie goryczki. Jak przejrzysz moje warki, to raczej chmielu nie skąpię
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...