Gratulacje - no to PIĄTKA
Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
Marusia napisał(a)
Właśnie zlałam moją piątą wareczkę na fermentację cichą. Ludzie, jaka pychota! Przy okazji spróbowałam czwóreczki, którą pewnie jutro zabutelkuję - no rewelacja! Nie ma to jak zacierane, fajne smaczki, wyszło trochę słodkie, trochę gorzkie i całkowicie MOJE!!Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
adam16 napisał(a)
Rzeknę jeno iż bym spróbował. Jeśli będziesz w Tychach to pamiętaj o mnie
Comment
-
-
Właśnie testuję "Gotowca po znajomości" - dwa tygodnie od butelkowania pianka super, ale dalej gooooorzkie jak diabli, trzeba mu jeszcze dać trochę czasu
Comment
-
-
Dziś butelkowanie pierwszej zacierki. Zlałam do fermentora z kranikiem, balling utrzymał się na poziomie 4 - sklarowane jest do bólu, kolor - polotmave
Comment
-
-
Butelek wyszło 27 x 0,5 oraz 23 x 0,33 l, nie jest źle
Comment
-
-
Warsztatowe Jasne i Warsztatowe Pszeniczne
Wpisuję tutaj, bo choć nie do końca to "moje" warki, ale gdzieś trza przebieg warzelniczy zapisać
W poniedziałek pszeniczne zostało nachmielone i zadane drożdżami, a jasne rozcieńczone wodą z miodem i zadane drożdżami.
Pofermentowały parę dni, zlałam oba na cichą. Balling początkowy obu: 11, końcowy: 3. Butelkowanie planowane na czwartek.
W smaku póki niespecjalne, ale tak przecież bywa na początku
Comment
-
-
Rudy 102 zaciera się właśnie po raz trzeci
Pani i Panowie, właśnie pierwsza przerwa 62-64 w toku - 6 kg słodu pilzneńskiego.
Zamiar jest taki: ma być podobne do pierwszej zacierki, jeno deko ciemniejsze. Po za tym postanowiłam zmienić drugą przerwę - poprzednio były obie po 40 minut - teraz zrobię pierwszą 40 min., a drugą 30 min. Przy drugiej przerwie po 15 minutach dodam słodu barwiącego. Do chmielenia przed końcem zostanie dodany miód gryczany - strasznie pasują mi miodowe dodatki w piwie, a gryczany sprawdza się idealnie
Comment
-
-
Comment
-
-
Odp: Rudy 102 zaciera się właśnie po raz trzeci
Marusia napisał(a)
Przy drugiej przerwie po 15 minutach dodam słodu barwiącego.
Wstrzymaj sie z dodawaniem barwiącego już w czasie zacierania.
Ja to robie tak: ześrutowany słód zalewam w dużym kubku wrzątkiem.Otrzymuje czarna masę, która dodaję do zacieru w trakcie przelewania do kadzi filtracyjnej.Robię to tak, by ta masa znalazła się w środku zacieru, czyli wybieram gęsty osad lychą i przerzucam do filtracyjnej, na to rzucam tą czarna papkę, a na to reszta zacieru.Jeśli z zaciru wyciągniesz już wsyztsko możesz być pewna, że jasne to na pewno nie będzie i w ten sposób unikniesz przypalonego smaku, a przynajmniej ograniczysz go do minimum.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Dzięki, Naczelniku - na szczęście już CarlBerg mi przypomniał, że coś mi się popyrtałoLast edited by Marusia; 2004-05-28, 17:26.
Comment
-
-
Krzysiu napisał(a)
Ja sypię słód barwiący po prostu do zacieru po ostatniej przerwie na 5 minut przed przelaniem do filra.
Mam 25 l pachnącej, ciemnej brzeczki, która od 1 w nocy stygnie, stygnie i cały czas ma jeszcze 28 stopni Chłodzenie odbywa się na lenia - po prostu stoi przy oknie
Aha - balling 16.
Comment
-
-
Drożdże Danstar zadano przy temp. 24 st. o godz. 15.00 - chyba im posmakował ciemniaczek, bo po 9 godzinach już była czapa, a teraz już pod sufit piany mam
Comment
-
-
Warka nr 7, pszeniczne piwo urodzinowe
Urodzinowe, bo warka nr 7, a 7 czerwca mam urodziny Osiemnaste, oczywiście
Skład:
3,5 kg słodu pszenicznego
2,5 kg słodu jęczmiennego
Przerwy:
35 st. - 15 min.
45 st. - 15 min.
55 st. - 20 min.
62 st. - 30 min.
72 st. - 30 min.
Jestem w bardzo komfortowej sytuacji - warzy ze mną naczelnik, wobec tego po raz pierwszy nie ja przy swojej warce pilnuję czasu i temperatur
Właśnie kończymy zacieranko
Comment
-
Comment