Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • CarlBerg
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.09
    • 968

    Gratulacje - no to PIĄTKA
    Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
    Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

    Comment

    • adam16
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.02
      • 9865

      Marusia napisał(a)
      Właśnie zlałam moją piątą wareczkę na fermentację cichą. Ludzie, jaka pychota! Przy okazji spróbowałam czwóreczki, którą pewnie jutro zabutelkuję - no rewelacja! Nie ma to jak zacierane, fajne smaczki, wyszło trochę słodkie, trochę gorzkie i całkowicie MOJE!!
      Rzeknę jeno iż bym spróbował. Jeśli będziesz w Tychach to pamiętaj o mnie
      Browar Hajduki.
      adam16@browar.biz
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        adam16 napisał(a)
        Rzeknę jeno iż bym spróbował. Jeśli będziesz w Tychach to pamiętaj o mnie
        W Tychach nie będę, będę w Żywcu - ale ale, ty juz daaaawno u mnie nie byłeś!!!
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Właśnie testuję "Gotowca po znajomości" - dwa tygodnie od butelkowania pianka super, ale dalej gooooorzkie jak diabli, trzeba mu jeszcze dać trochę czasu
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Dziś butelkowanie pierwszej zacierki. Zlałam do fermentora z kranikiem, balling utrzymał się na poziomie 4 - sklarowane jest do bólu, kolor - polotmave
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Butelek wyszło 27 x 0,5 oraz 23 x 0,33 l, nie jest źle
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                Warsztatowe Jasne i Warsztatowe Pszeniczne

                Wpisuję tutaj, bo choć nie do końca to "moje" warki, ale gdzieś trza przebieg warzelniczy zapisać

                W poniedziałek pszeniczne zostało nachmielone i zadane drożdżami, a jasne rozcieńczone wodą z miodem i zadane drożdżami.
                Pofermentowały parę dni, zlałam oba na cichą. Balling początkowy obu: 11, końcowy: 3. Butelkowanie planowane na czwartek.

                W smaku póki niespecjalne, ale tak przecież bywa na początku
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Rudy 102 zaciera się właśnie po raz trzeci

                  Pani i Panowie, właśnie pierwsza przerwa 62-64 w toku - 6 kg słodu pilzneńskiego.

                  Zamiar jest taki: ma być podobne do pierwszej zacierki, jeno deko ciemniejsze. Po za tym postanowiłam zmienić drugą przerwę - poprzednio były obie po 40 minut - teraz zrobię pierwszą 40 min., a drugą 30 min. Przy drugiej przerwie po 15 minutach dodam słodu barwiącego. Do chmielenia przed końcem zostanie dodany miód gryczany - strasznie pasują mi miodowe dodatki w piwie, a gryczany sprawdza się idealnie
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Podgrzewamy do drugiej przerwy i czas na piwko
                    Attached Files
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • naczelnik
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 1884

                      Odp: Rudy 102 zaciera się właśnie po raz trzeci

                      Marusia napisał(a)
                      Przy drugiej przerwie po 15 minutach dodam słodu barwiącego.
                      Jest ryzyko, że będziesz czuła w tym piwie coś przypalonego.
                      Wstrzymaj sie z dodawaniem barwiącego już w czasie zacierania.
                      Ja to robie tak: ześrutowany słód zalewam w dużym kubku wrzątkiem.Otrzymuje czarna masę, która dodaję do zacieru w trakcie przelewania do kadzi filtracyjnej.Robię to tak, by ta masa znalazła się w środku zacieru, czyli wybieram gęsty osad lychą i przerzucam do filtracyjnej, na to rzucam tą czarna papkę, a na to reszta zacieru.Jeśli z zaciru wyciągniesz już wsyztsko możesz być pewna, że jasne to na pewno nie będzie i w ten sposób unikniesz przypalonego smaku, a przynajmniej ograniczysz go do minimum.
                      Popieram domowe browary!

                      Polakom gratulujemy naczelnika

                      Zamykam browar.
                      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                      gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Dzięki, Naczelniku - na szczęście już CarlBerg mi przypomniał, że coś mi się popyrtało
                        Last edited by Marusia; 2004-05-28, 17:26.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          Ja sypię słód barwiący po prostu do zacieru po ostatniej przerwie na 5 minut przed przelaniem do filra.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Krzysiu napisał(a)
                            Ja sypię słód barwiący po prostu do zacieru po ostatniej przerwie na 5 minut przed przelaniem do filra.
                            I tak właśnie uczyniłam

                            Mam 25 l pachnącej, ciemnej brzeczki, która od 1 w nocy stygnie, stygnie i cały czas ma jeszcze 28 stopni Chłodzenie odbywa się na lenia - po prostu stoi przy oknie

                            Aha - balling 16.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Drożdże Danstar zadano przy temp. 24 st. o godz. 15.00 - chyba im posmakował ciemniaczek, bo po 9 godzinach już była czapa, a teraz już pod sufit piany mam
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Warka nr 7, pszeniczne piwo urodzinowe

                                Urodzinowe, bo warka nr 7, a 7 czerwca mam urodziny Osiemnaste, oczywiście

                                Skład:
                                3,5 kg słodu pszenicznego
                                2,5 kg słodu jęczmiennego

                                Przerwy:
                                35 st. - 15 min.
                                45 st. - 15 min.
                                55 st. - 20 min.
                                62 st. - 30 min.
                                72 st. - 30 min.

                                Jestem w bardzo komfortowej sytuacji - warzy ze mną naczelnik, wobec tego po raz pierwszy nie ja przy swojej warce pilnuję czasu i temperatur

                                Właśnie kończymy zacieranko
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X