Niech tam Ci będzie.:-)
Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
Zima, a tu mąż każe koelscha warzyć. No trudno, uwarzę, żeby oka nie podbił
W dodatku wymyślił, że z SAMOPSZĄ.
4 kg pilzneńaki
1 kg pszenica samposza
jeszcze nie ześrutowane...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi4 kg pilzneńaki
1 kg pszenica samposzaPozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Comment
-
-
Zacieranie:
+/- 63 st. 40 min.
+/- 73 st. 15 min.
Tym razem bez przerwy białkowej, bo woda mi się podgrzała do 65 stopni i nie chciało mi się studzić.
Obecnie wysładzanie. Chmielenie planuję następujące:
30 g Perle, granulat 2011 na 60 min.
20 g Perle, granulat 2011 na 10 min.
Nie stosowałam jeszcze tego chmielu, więc pomyślałam, że przy tak delikatnym piwie będzie można dobrze wyczuć jego właściwości smakowo zapachowe i dzięki temu wyrobić sobie zdanie na jego temat.Last edited by Marusia; 2012-01-29, 16:48.
Comment
-
-
Oprócz tego wysłodek porterowy 18 l 9 blg z dodatkiem odrobiny imbiru na koniec gotowania. Chmielenie:
10 g marynka, granulat 2011 na 60 min.
10 g marynka, granulat 2011 na 60 min.
ale wyszło gorzkie, bo dolałam do gotowania litr portera z chmielem, co się nie chciał na dnie kadzi filtracyjnej ułożyć - szkoda było wylewać
Właśnie piję sobie imbirka wysłodkowego poporterowego - bardzo zacna dziewiątka, goryczka się ugladziła, lekki, nienachalny aromat imbiru w tle - zdecydowanie do powtórzenia W sensie warzenie do powtórzenia. Wypicie, że do powtórzenia to oczywiste
Comment
-
-
30 litrów brzeczki 11 blg mrozi się na tarasie (-9 stopni) w oczekiwaniu na wydanie na pastwę drożdżom Danstar Nottingham
Comment
-
-
Sprzęt rozłożony to chyba pojadę dalej z tym koksem
Tzn. chciałabym, ale tego posta zaczęłam pisać półtorej godziny temu i do tej pory nie miałam czasu go zakończyć, zatem nie wiem, czy wyrobię z warzeniem w takiej sytuacji
Comment
-
-
Po kolejnej godzinie udało się wrzucić do gara zestaw na doppelbocka, mam nadzieję, że się sam uwarzy ten kozioł, ja tylko co jakiś czas zamerdam łyżką
Zasyp:
3 kg wiedeński
4 kg monachijski
1 kg karmelowy jasny 125 EBC
0,2 kg caraaroma
Zacieranie:
+/- 55 st. 10 minut
+/- 63 st. 35 min.
+/- 73 st. 25 min.
Comment
-
-
20 blg to chyba trippelbock? W każdym razie 21 litrów wyszło.
Chmielenie:
50 g marynka, granulat 2011 na 60 min.
20 g Tradition, granulat 2011 na 15 min.
Oprócz tego jeszcze się chmieli podkoźlak, chyba 9 blg wyjdzie, 12 litrów
Chmielenie:
15 g Tradition, granulat 2011 na 60 min.
15 g Tradition, granulat 2011 na 15 min.
Uwarzyły się koziołki same prawie na szczęście, bo zalatana byłam. Ryję nosem...
Comment
-
-
Kurza twarz, tak to jeszcze nie miałam
Piwnica i klatka schodowa: w jednym miejscu 14 stopni - trochę za wysoko na dolną fermentację, w drugim miejscu 5 stopni - trochę przymało. Koźlak stoi pod drzwiami wejściowymi w 6 stopniach, podkoziołek w 14 stopniach, a koelsch, niestety, w domu w 20 stopniach, bo nigdzie między 16 a 18 nie mam. Pils z porterem stoją w 5 stopniach, ale one to już właściwie zaliczają cichą fermentację, choć nie przelane jeszcze do czystych wiaderek, więc OK. Poproszę o ocieplenie na dworze o jakieś 5 stopni, wystarczy.Last edited by Marusia; 2012-02-02, 13:43.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziPoproszę o ocieplenie na dworze o jakieś 5 stopni, wystarczy.
A parę stopni ochłodzenia nie mogłoby być w zamian?
Comment
-
-
Tez kombinowałem z temperaturą w piwnicy, przy podłodze 5*C ale już na stole 9*C, przy ścianie zewnętrznej zimno "promieniuje" jak diabli (będzie na cichą jak znalazł). Ustawiłem fermentujące piwo na środku piwnicy na pustych fermentorach (~9*C).
Comment
-
-
A ja wyjeżdzając na weekend złamałam się i wstawiłam do kotłowni - 12-14 stopni
Comment
-
-
Ale jaja - w lutym ani jednej warki!!!!!
Comment
-
Comment