Chodzi Ci o ciemniaka antypiłkonożnego? Na Danstar Nottingham. Wyszedł bardzo smaczny
Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
-
Po bardzo długiej przerwie (jak na mnie) pora wrócić do procederu warzeniem zwanego. Amerykański bitter dziś, weizenbock w najbliższym czasie, a potem to już tylko lagery pewnie będę trzaskać do wiosny
Zasyp:
5 kg monachijski
1 kg karmelowy jasny 40-60 EBC
Idę wstawiać gar na palnik.
Comment
-
-
Zacieranie:
+/- 55 st. 15 minut
+/- 63 st. 15 min.
+/- 73 st. 30 min.
Comment
-
-
Chmielenie:
30 g Zeus 2010 na 60 min.
20 g Zeus2010 na 30 min.
30 g Simcoe na 15 minut
20 g Simcoe po wyłączeniu.
Comment
-
-
Ten Zeus tak ładnie pachnie, że dałam go zamiast Simcoe. Simcoe pójdzie do chmielenia na zimno
Comment
-
-
Wyszło 30 l 13 blg, zadano danstarami nottingamami.
A dziś weizen - taka ładna pogoda, że zachciało mi się jeszcze jedno piwko letnie wykonać
Zasyp:
2,5 kg pilzneński
2,5 kg pszeniczny
0,5 kg karmelowy 40-60 EBC
Zacieranie:
+/- 42 st. 15 minut
+/- 63 st. 15 min.
+/- 73 st. 30 min.
Comment
-
-
-
Chmielenie eksperymentalno-wywrotowe:
Columbus, szyszka 2011 - 10 g na 60 min.
Zeus, granulat 2010 - 10 g na 15 min.
Złamiemy banany chmielem, a co, kto mi zabroni.
Comment
-
-
Oj, jedzie starą skarpetą ta szyszka - zamieniam na:
12 g Aurora, granulat 2011 na 60 min.
12 g Aurora, granulat 2011 na 15 min.
Comment
-
-
29 l 12,5 blg zadano gęstwą Wyeast Weihenstephaner Weizen.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziMam w tym roku ładne tło dla garaŻycie zaczyna się po pierwszej warce :)
Comment
-
-
Za to czeka mnie wycinanie tego zielska z balustrady A ja za rok też winobluszcz puszczę po jednej stronie, chmiel puszczę na drugą część balustrady.
Szyszki pięknie pachną, szkoda, że nie wiem, czy to lubelski, czy marynka - trzeba będzie zaeksperymentować na pierwszym lagerku tego sezonu
Comment
-
-
Z winobluszczem jest ten problem, że jego pędy nie giną na zimę. Z roku na rok stają się coraz grubsze i coraz bardziej zdrewniałe. Po kilku latach to w zasadzie konar jak w drzewie, więc usunięcie go z np płotu staje się niemożliwe. No chyba, że razem z płotemŻycie zaczyna się po pierwszej warce :)
Comment
-
Comment