Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
    Z winobluszczem jest ten problem, że jego pędy nie giną na zimę. Z roku na rok stają się coraz grubsze i coraz bardziej zdrewniałe. Po kilku latach to w zasadzie konar jak w drzewie, więc usunięcie go z np płotu staje się niemożliwe. No chyba, że razem z płotem
    Spoko, balustrada na tarasie ma już parę latek i liczę na to, że ten winobluszcz będzie ją trzymał do kupy jak się zacznie kiedyś rozlatywać

    Dzisiaj lager wiedeński:

    Zasyp:
    5 kg wiedeński
    0,5 kg karmelowy 40-60 EBC

    Zacieranie:
    +/- 52 st. 15 minut
    +/- 63 st. 30 min.
    +/- 73 st. 30 min.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Chmielenie:

      35 g Aurora, granulat 2011 na 60 min.
      15 g Aurora, granulat 2011 na 10 min.

      Drożdże: chyba S 23, bo zapomniałam saszetkę z Munich Lagerami rozbić wczoraj i póki co nie napuchła. Ma prawo zwlekać, bo data produkcji to kwiecień 2012.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Wiedeński sobie fermentuje w lodówce w temp. 7 stopni, a dzisiaj stout:


        Zasyp:
        2,5 kg pilzneński
        2 kg monachijski
        0,5 kg karmelowy 350 EBC
        0,3 kg karmelowy bardzo ciemny
        0,3 kg jęczmień palony
        0,4 kg słód barwiący
        0,5 kg płatki owsiane

        Zacieranie:
        +/- 52 st. 15 minut
        +/- 63 st. 20 min.
        +/- 73 st. 30 min.

        Chmielenie na 60 minut Nugget, granulat 2011 40 g i pozostałe 10 g na 10 minut. Do gotowania jakieś reszki laktozy - nie chce mi się ważyć - powiedzmy, że ok. 500 g.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Laktozy jednak tylko ok. 300 g. Pomiar blg przed jej dodaniem:14.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Pora ochrzcić świeżo wyremontowaną kuchnię jakąś wareczką. Miała być wczoraj, końcoświatowa, ale jakoś dzień mi się rozszedł i rozmienił na drobne, zatem dziś robię wszystko: piwo, śledzie i babkę piaskową

            Zasyp:
            5 kg pilzneński
            0,3 kg karmelowy 20-30 EBC


            Zacieranie:
            +/- 52 st. 15 minut
            +/- 63 st. 30 min.
            +/- 73 st. 15 min.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Chmielenie:

              25 g Nugget, granulat 2011, 11,8 alpha na 60 min.
              10 g Nugget, granulat 2011 na 30 min.
              15 g Nugget, granulat 2011 na 10 min.
              Last edited by Marusia; 2012-12-22, 14:47.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Ale jaja - w lutym ani jednej warki!!!!!
                A w tym roku to ani w styczniu, ani w lutym?
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Nie, po prostu trzymam zapisy w kajeciku
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Żeby nie było, że nic nie robię: od ostatniego wpisu powstały warki:
                    200a Porter Samo Zło 24 blg
                    200b Podporter 10 blg
                    201 Doppelpanzerweizenlagerbock 18 blg
                    202 piwo jasne dolne 13,5 blg
                    203a porter 22 blg
                    203b podporter 10 blg
                    204 Bitterend 13 blg
                    205 stout 12 blg
                    206 weizen
                    207 piwo jasne dolne 12 blg
                    208 Hopfire 16 blg
                    209 Witmint 11 blg
                    210 Robust 12 blg
                    211 Cienki Alek 9 blg
                    212 Weizen 12 blg
                    213 bitter 12 blg
                    214 WeizenZbok 16 blg
                    215 Jarmarkowe Jasne 11 blg
                    216 Beżowe 10 blg
                    217a pils 12 blg
                    217b jasne górne 12 blg

                    A wczoraj warka 218, Antypodzkie Jasne:

                    7 kg pale ale
                    1 kg karmelowy 30 EBC

                    Topaz 50 g

                    Wyszło 50 l 11 blg, zadano szalonym starterem London Ale III w 2 wiaderkach.
                    Planowane chmielenie na zimno:
                    1 wiaderko Topaz 50 g na 4 dni
                    2 wiaderko Nelson Sauvin 50 g 4 dni.

                    Generalnie to się opierniczałam w tym roku - zawsze średnio 25 warek mi wychodziło, a tu wychodzi na to, że teraz musiałabym warzyć co tydzień, żeby się w normie wyrobić.
                    Last edited by Marusia; 2013-11-06, 13:20.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Maggyk
                      Szara Adminiscjencja
                      🍼
                      • 2004.05
                      • 5617

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      Generalnie to się opierniczałam w tym roku - zawsze średnio 25 warek mi wychodziło, a tu wychodzi na to, że teraz musiałabym warzyć co tydzień, żeby się w normie wyrobić.
                      Na dwa gary przecież możesz jechać
                      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                      Piwo domowe -
                      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                      Reklama w BROWARZE
                      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        No właśnie ten rok był eksperymentalny, bo z Marcinem_wc 2 razy uwarzyliśmy po 2 warki naraz, a raz nawet 3 warki jednocześnie. Jakby to zsumować, to oznacza, że op... się jeszcze bardziej, niż mi się wydawało
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Dzisiaj porter niepodległościowy:
                          4 kg pilzneński
                          4 kg monachijski
                          1 kg karmelowy 150 EBC
                          1 kg karmelowy 400 EBC
                          0,5 kg Caraaroma
                          0,7 kg barwiący
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Chmielenie:
                            35 g Aurora, granulat 2010 na 60 min.
                            30 g Aurora, granulat 2010 na 15 min.

                            Wysłodek 10 blg:
                            20 g Aurora, granulat 2010 na 60 min.
                            10 g Aurora, granulat 2010 na 10 min.
                            10 g Bobek, granulat 2010 na 10 min.

                            Chmiele stare, ale ładnie pachną - skarpety nie zarejestrowano
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10768

                              Bobki dodajesz do piwa?
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                No tak, bobki, w dodatku stare

                                Wyszło 20 l portera 22 blg (na koniec gotowania dałam jeszcze 1 kg cukru, a co)
                                oraz 25 l ciemniaka 11 blg.
                                Zadano gęstwami Urquell Lager i wio - do lodówki jedno, a do piwnicy drugie.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X