Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Dzisiaj jasne dolne:

    7 kg pilzneński
    1 kg karmelowy jasny 30 EBC

    Idę po taboret do piwni.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Chmielenie:
      60 g Marynka, szyszka 2013 na 60 min.
      20 g Marynka, szyszka 2013 na 30 min.
      50 g Hersbrucker, szyszka 2013 na 10 min.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Wydajność nędzna wyszła - 40 l 11 blg
        Jedno wiaderko zadano German Ale, drugie - Urquell Lager.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Zapewne ostatnia warka w tym roku, zatem jakiś mocny akcent się by przydał - co to takiego?

          8 kg pale ale
          1 kg karmelowy jasny Strzegom
          1 kg karmelowy ciemny Strzegom
          0,5 kg caraaroma
          1 kg jęczmień palony
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            RIS..

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Wiem, łatwizna A z wysłodzin stout z dodatkiem laski wanilii do gotowania. Idę po gar.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                W dużym będziesz zacierała?

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Ano w dużym

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Zapewne ostatnia warka w tym roku, zatem jakiś mocny akcent się by przydał - co to takiego?

                  8 kg pale ale
                  1 kg karmelowy jasny Strzegom
                  1 kg karmelowy ciemny Strzegom
                  0,5 kg caraaroma
                  1 kg jęczmień palony
                  Trochę przesadziłam z karmelowymi, ale trudno, nie chce mi się już dośrutowywac pale ale. No i ten jęczmień palony chyba zredukuję do 0,8 kg.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Chmielenie:
                    50 g Challenger, granulat 2012 na 60 min.
                    10 g Challenger, granulat 2012 na 30 min.
                    40 g Challenger, granulat 2012 na 15 min.
                    1 kg cukru białego na 15 min.

                    Wyszło 20 l 26 blg

                    Obecnie wysłodek się gotuje.

                    Chmielenie:
                    50 g Bobek, granulat 2011 na 60 min.
                    40 g Bobek, granulat 2011 na 15 min. + laska wanilli. Albo dwie?
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Zainspirowana klonem własnego piwa, którym poczęstował mnie kolega na naszym kursie warzenia piwa w Szynkarni (którego recepturę jako jedyną przekazałam swojego czasu do zamieszczenia w książeczce "Znakomite piwa - sprawdzone receptury"), postanowiłam, że czas na powtórkę mojej warki #14 - Maliniak Klasztorny

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      6 kg słodu pilzneńskiego
                      300 g monachijski
                      400 g jasny karmel

                      Przerwa 61-64 st. 45 min.
                      71-74 st. 30 min.

                      Chmielenie: 20 g Magnum na początku, 30 g Lubelski po 45 minutach. Syrop malinowy, 300 g, na 10 minut przed końcem.
                      Ponieważ mam teraz gar 60 l, a nie chcę 40 litrów Maliniaka, postanowiłam podzielić brzeczkę na Maliniaka i Belgian Specialty Ale. Zasyp:

                      9 kg pilzneński
                      1 kg wiedeński
                      0,8 kg karmelowy 100-130 EBC
                      0,2 kg karmelowy 20-30 EBC
                      (zabrakło mi tego ciemnego - pora na zakupy)

                      Co do chmielenia - mam Brewers Gold i Hersbrucker, zatem pole manewu mam niewielkie

                      Idę wstawiać wodę.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Chmielenie Maliniaka:
                        20 g Marynka, szyszka 2013 na 60 min.
                        8 g Marynka, granulat 2012 na 60 min.
                        30 g Hersbrucker, szyszka 2013 na 15 min.
                        0,25 g sok malinowy Łowicz na 15 min.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Edit:

                          Chmielenie Maliniaka:
                          20 g Marynka, szyszka 2013 na 60 min.
                          8 g Marynka, granulat 2012 na 60 min.
                          15 g Hersbrucker, szyszka 2013 na 15 min.
                          15 g Marynka, szyszka 2013 na 60 min.
                          0,25 g sok malinowy Łowicz na 15 min.

                          Chmielenie BSA:
                          35 g Brewer's Gold, granulat 2013, 60 min.
                          20 g Hersbrucker, szyszka 2013 na 15 min.
                          5 g kolendra, zmiażdżona na 15 min.
                          1 szt. suszona minipomarańczka gorzka
                          0,5 kg cukru białego
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Wyszło 19 l Maliniaka 15 blg oraz 21 l BSA 18 blg. Zadane starterkiem Wyeast THG, po 12 godzinach ruszyła fermentacja.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Zadane starterkiem Wyeast THG
                              Błehehe. Dziś warzę pale ale i pomyślałam, że jedno wiaderko zadam gęstwą THG i będzie Raging Bitch. Otwieram lodówkę, a tam stoi słoik z THG, ale z oryginałem, a nie gęstwą (tzn. gęstwy też są, ale skąd, skoro THG nie używane?). Okazało się, że pomyliłam słoiki i belga z maliniakiem zadałam starterami z Munich Lagera A coś przy butelkowaniu właśnie dziwne było dla mnie, że bukietu "belgijskiego" nie ma

                              A dzisiaj zasyp:
                              6 kg pale ale
                              1 kg wiedeński
                              1 kg karmelowy 20-30 EBC
                              0,2 kg żytni karmelowy (trzeba było to kiedyś do czegoś zużyć)

                              Obecnie trwa przerwa białkowa, potem podgrzeję do 69 st.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Chmielenie:
                                50 g Brewers Gold, granulat 2013 na 60 min.
                                25 g Cascade, granulat 2013 na 20 min.
                                15 g Cascade, granulat 2013 na 10 min.
                                10 g Cascade, granulat 2013 na 0 min.

                                Planowane chmielenie na zimno: Mandarina Bavaria, po 50 g do każdego fermentora
                                Drożdże:
                                1 wiaderko - THG
                                2 wiaderko - Mangrove's Jack West Coast
                                Last edited by Marusia; 2014-02-11, 16:43.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X