Chmielenie:
50 g Challenger, granulat 2012 na 60 min.
10 g Challenger, granulat 2012 na 30 min.
40 g Challenger, granulat 2012 na 15 min.
1 kg cukru białego na 15 min.
Wyszło 20 l 26 blg
Obecnie wysłodek się gotuje.
Chmielenie:
50 g Bobek, granulat 2011 na 60 min.
40 g Bobek, granulat 2011 na 15 min. + laska wanilli. Albo dwie?
Zainspirowana klonem własnego piwa, którym poczęstował mnie kolega na naszym kursie warzenia piwa w Szynkarni (którego recepturę jako jedyną przekazałam swojego czasu do zamieszczenia w książeczce "Znakomite piwa - sprawdzone receptury"), postanowiłam, że czas na powtórkę mojej warki #14 - Maliniak Klasztorny
Chmielenie Maliniaka:
20 g Marynka, szyszka 2013 na 60 min.
8 g Marynka, granulat 2012 na 60 min.
30 g Hersbrucker, szyszka 2013 na 15 min.
0,25 g sok malinowy Łowicz na 15 min.
Chmielenie Maliniaka:
20 g Marynka, szyszka 2013 na 60 min.
8 g Marynka, granulat 2012 na 60 min.
15 g Hersbrucker, szyszka 2013 na 15 min.
15 g Marynka, szyszka 2013 na 60 min.
0,25 g sok malinowy Łowicz na 15 min.
Chmielenie BSA:
35 g Brewer's Gold, granulat 2013, 60 min.
20 g Hersbrucker, szyszka 2013 na 15 min.
5 g kolendra, zmiażdżona na 15 min.
1 szt. suszona minipomarańczka gorzka
0,5 kg cukru białego
Błehehe. Dziś warzę pale ale i pomyślałam, że jedno wiaderko zadam gęstwą THG i będzie Raging Bitch. Otwieram lodówkę, a tam stoi słoik z THG, ale z oryginałem, a nie gęstwą (tzn. gęstwy też są, ale skąd, skoro THG nie używane?). Okazało się, że pomyliłam słoiki i belga z maliniakiem zadałam starterami z Munich Lagera A coś przy butelkowaniu właśnie dziwne było dla mnie, że bukietu "belgijskiego" nie ma
A dzisiaj zasyp:
6 kg pale ale
1 kg wiedeński
1 kg karmelowy 20-30 EBC
0,2 kg żytni karmelowy (trzeba było to kiedyś do czegoś zużyć)
Obecnie trwa przerwa białkowa, potem podgrzeję do 69 st.
Chmielenie:
50 g Brewers Gold, granulat 2013 na 60 min.
25 g Cascade, granulat 2013 na 20 min.
15 g Cascade, granulat 2013 na 10 min.
10 g Cascade, granulat 2013 na 0 min.
Planowane chmielenie na zimno: Mandarina Bavaria, po 50 g do każdego fermentora
Drożdże:
1 wiaderko - THG
2 wiaderko - Mangrove's Jack West Coast
Comment