Zrób z suszonej, świeża mięta jest taka trawiasta (łodygowa) w smaku, zresztą porównaj dal pewności herbatę z suszonej i świeżej, ta pierwsza powinna być lepsza .
Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
Ale ja będę robić wyciąg, a nie wywar.
Comment
-
-
Robię sobie i z suszonej i ze świeżej też - właśnie ta zielskość w świeżej mi się podoba - kwestia gustu. Ale z ciekawości wykonam eksperyment wyciągu zimnego ze świeżej i suszonej, bo tego jeszcze nie robiłam na żadnej - dam znać, co wyszło
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziDzisiaj stoucik, docelowo z dodatkiem kawy, ale to dopiero przed butelkowaniem w formie ekstraktu zimnego.
Zasyp:
4 kg pale ale
4 kg monachijski
1 kg kawowy 250 EBC
0,3 kg jęczmień palony 1000 EBC
0,5 kg black 1500 EBC
0,5 kg czekoladowy 1200 EBC
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziWitek:
Do jednego fermentowa poszły S 33, do drugiego Brewferm Blanche. Przed butelkowaniem zamierzam przyprawić część brzeczki zimnym wyciągiem ze świeżej mięty.
Piwko wyszło pyszne, parę dni w butelkach i już można pić - w dodatku słabe (10 blg) to można go pić dużo Dobrze, że jest 50 litrów, to starczy na parę dni
Comment
-
-
Dzisiaj piwo jasne dolnej i górnej fermentacji - czyli jedno wiaderko myk, do lodówki, a drugie do piwnicy, czyli obecnie ok. 18 st. C.
Zasyp:
7,5 kg pilzneński
0,5 kg pszeniczny
1,5 kg wiedeński
Czekam od rana, aż przestanie padać, żeby się z warzeniem na tarasie umościć, a tu cały czas siąpi. Prognozy pogody w necie kompletnie ignorują ten fakt i cały czas usiłują mi wmówić, że dziś w ogóle nie pada. Chyba dam się przekonać, najwyżej wezmę parasolLast edited by Marusia; 2014-07-31, 12:36.
Comment
-
-
Zacieranie:
55 st. 15 min.
+/- 63 st. 60 min.
+/- 73 st. 15 min.
Wydłużona przerwa spowodowana koniecznością wyjazdu po butlę z gazem
Comment
-
-
Chmielenie:
60 g marynka, granulat 2013 na 60 min.
30 g marynka, granulat 2013 na 30 min.
50 g cascade DE, granulat 2013 na 10 min.
20 g cascade DE, 0 min.Last edited by Marusia; 2014-07-31, 16:18.
Comment
-
-
O, ta marynka ma 10% alfa - redukcja zatem:
50 g marynka, granulat 2013 na 60 min.
15 g marynka, granulat 2013 na 30 min.
50 g cascade DE, granulat 2013 na 10 min.
20 g cascade DE, 0 min.
Comment
-
-
Wyszło 46 l brzeczki 11 blg, mętna wyjątkowo jakaś
19 l zadano drożdżem Danstar Nottingham, a 27 l Saflager S 23.
Comment
-
-
A dzisiaj pszeniczne:
4 kg pilzneński
4 kg pszeniczny
1 kg karmelowy 20 EBC
Comment
-
-
Zacieranie:
+/- 44 st. 15 min.
+/- 63 st. 20 min.
+/- 73 st. 20 min.
Chmielenie:
60 min. 10 g lubelski 2013, granulat i 35 g Hallertauer Mittelfruh 2013 35 g granulat.
Comment
-
-
Ale heca - to ja już tyle czasu niczego nie uwarzyłam???
No dobra - w międzyczasie we Włocławku na gościnnych występach w Centrum Kultury "Browar B" - w budynku starego browaru uwarzyłam polotmavą pszeniczkę. Dobrze, że zapasy były spore i do tej pory głód do skrzynek nie zajrzał
Dziś, korzystając z ostatnich podrygów słonecznej jesieni warzenie na tarasie - pale ale:
6 kg pale ale
2 kg wiedeński
2 kg karmelowy 60-80 EBC
Wstępna nazwa warki to November Rust.
Comment
-
-
Zacieranie:
+/- 55 st. 15 min.
+/- 63 st. 30 min.
+/- 73 st. 30 min.
Podgrzewanie między przerwami: po 10 minut każde.
Chmielenie:
80 g marynka, szyszka z własnej hodowli 2014 na 60 min.
10 g marynka, granulat 2013 na 60 min. (na wszelki wypadek, gdyby szyszka okazała się zupełnym sianem)
30 g marynka, szyszka z własnej hodowli 2014 na 30 min.
10 g saphir, granulat 2013 na 30 min.
40 g marynka, szyszka z własnej hodowli 2014 na 10 min.
Wyszło 44 l 13 blg.
Jeden fermentor zadany Safale S04, drugi - Danstar Nottingham. W planie chmielenie na zimno.
Comment
-
-
Najpierw zaległości:
14.12.2014
Porter i stout
Zasyp:
4,5 kg monachijski
1,5 kg karmelowy 150 EBC
1,5 kg karmelowy 600 EBC
4 kg pale ale
0,75 kg barwiący
Chmielenie:
Porter 22 blg, 22 l
80 g Marynka tarasowa 2014 na 60 min.
10 g lubelski granulat 2013 na 60 min.
40 g Saphir, granulat 2013 na 10 min.
1 kg cukru białego na 10 min.
Stout wysłodkowy, 11 blg, 24 l - do filtracji dodano 250 g barwiącego
80 g Saphir, granulat 2013 na 60 min.
40 g Saphir, granulat 2013 na 10 min.
pół bardzo płaskiej małej łyżeczki zmiażdżonego kardamonu
8.01.2015
Porter i stout
Zasyp:
4,5 kg monachijski
1,5 kg karmelowy 150 EBC
1,5 kg karmelowy 600 EBC
4 kg pale ale
0,75 kg barwiący
Chmielenie:
Porter 22 blg, 22 l
50 g Marynka tarasowa 2014 na 60 min.
25 g Marynka, granulat 2013 na 60 min.
50 g Saphir, granulat 2013 na 10 min.
Stout wysłodkowy, 9 blg, 25 l - do filtracji dodano 250 g barwiącego
70 g Saphir, granulat 2013 na 60 min.
30 g Saphir, granulat 2013 na 10 min.
Comment
-
Comment