Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sztetke
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.12
    • 355

    Zrób z suszonej, świeża mięta jest taka trawiasta (łodygowa) w smaku, zresztą porównaj dal pewności herbatę z suszonej i świeżej, ta pierwsza powinna być lepsza .

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Ale ja będę robić wyciąg, a nie wywar.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • sztetke
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.12
        • 355

        Tak czy tak, moim skromnym zdaniem lepiej zrobić z suszonej mięty, zrób test z suszona i świeżą, często robimy sobie taką wodę miętową i z suszonej jest lepsza, ze świeżej jest nuta "surowizny".

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Robię sobie i z suszonej i ze świeżej też - właśnie ta zielskość w świeżej mi się podoba - kwestia gustu. Ale z ciekawości wykonam eksperyment wyciągu zimnego ze świeżej i suszonej, bo tego jeszcze nie robiłam na żadnej - dam znać, co wyszło
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            Dzisiaj stoucik, docelowo z dodatkiem kawy, ale to dopiero przed butelkowaniem w formie ekstraktu zimnego.

            Zasyp:
            4 kg pale ale
            4 kg monachijski
            1 kg kawowy 250 EBC
            0,3 kg jęczmień palony 1000 EBC
            0,5 kg black 1500 EBC
            0,5 kg czekoladowy 1200 EBC
            Kawy dodano do 25 l przed butelkowaniem - wyciąg zimny z 800 g kawy świeżo mielonej, 24 h w lodówce.

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            Witek:

            Do jednego fermentowa poszły S 33, do drugiego Brewferm Blanche. Przed butelkowaniem zamierzam przyprawić część brzeczki zimnym wyciągiem ze świeżej mięty.
            W końcu dodałam do fermentora z BB wywaru ze świeżej mięty kosmatej. Ile? Za mało Bałam się, że pastą do zębów będzie zapodawać i póki co lekko tylko coś w tle czuć moim zdaniem.

            Piwko wyszło pyszne, parę dni w butelkach i już można pić - w dodatku słabe (10 blg) to można go pić dużo Dobrze, że jest 50 litrów, to starczy na parę dni
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Dzisiaj piwo jasne dolnej i górnej fermentacji - czyli jedno wiaderko myk, do lodówki, a drugie do piwnicy, czyli obecnie ok. 18 st. C.

              Zasyp:
              7,5 kg pilzneński
              0,5 kg pszeniczny
              1,5 kg wiedeński

              Czekam od rana, aż przestanie padać, żeby się z warzeniem na tarasie umościć, a tu cały czas siąpi. Prognozy pogody w necie kompletnie ignorują ten fakt i cały czas usiłują mi wmówić, że dziś w ogóle nie pada. Chyba dam się przekonać, najwyżej wezmę parasol
              Last edited by Marusia; 2014-07-31, 12:36.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                Zacieranie:

                55 st. 15 min.
                +/- 63 st. 60 min.
                +/- 73 st. 15 min.

                Wydłużona przerwa spowodowana koniecznością wyjazdu po butlę z gazem
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Chmielenie:
                  60 g marynka, granulat 2013 na 60 min.
                  30 g marynka, granulat 2013 na 30 min.
                  50 g cascade DE, granulat 2013 na 10 min.
                  20 g cascade DE, 0 min.
                  Last edited by Marusia; 2014-07-31, 16:18.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    O, ta marynka ma 10% alfa - redukcja zatem:

                    50 g marynka, granulat 2013 na 60 min.
                    15 g marynka, granulat 2013 na 30 min.
                    50 g cascade DE, granulat 2013 na 10 min.
                    20 g cascade DE, 0 min.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Wyszło 46 l brzeczki 11 blg, mętna wyjątkowo jakaś

                      19 l zadano drożdżem Danstar Nottingham, a 27 l Saflager S 23.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        A dzisiaj pszeniczne:

                        4 kg pilzneński
                        4 kg pszeniczny
                        1 kg karmelowy 20 EBC
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Zacieranie:

                          +/- 44 st. 15 min.
                          +/- 63 st. 20 min.
                          +/- 73 st. 20 min.

                          Chmielenie:
                          60 min. 10 g lubelski 2013, granulat i 35 g Hallertauer Mittelfruh 2013 35 g granulat.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Ale heca - to ja już tyle czasu niczego nie uwarzyłam???

                            No dobra - w międzyczasie we Włocławku na gościnnych występach w Centrum Kultury "Browar B" - w budynku starego browaru uwarzyłam polotmavą pszeniczkę. Dobrze, że zapasy były spore i do tej pory głód do skrzynek nie zajrzał

                            Dziś, korzystając z ostatnich podrygów słonecznej jesieni warzenie na tarasie - pale ale:

                            6 kg pale ale
                            2 kg wiedeński
                            2 kg karmelowy 60-80 EBC

                            Wstępna nazwa warki to November Rust.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Zacieranie:

                              +/- 55 st. 15 min.
                              +/- 63 st. 30 min.
                              +/- 73 st. 30 min.

                              Podgrzewanie między przerwami: po 10 minut każde.

                              Chmielenie:
                              80 g marynka, szyszka z własnej hodowli 2014 na 60 min.
                              10 g marynka, granulat 2013 na 60 min. (na wszelki wypadek, gdyby szyszka okazała się zupełnym sianem)
                              30 g marynka, szyszka z własnej hodowli 2014 na 30 min.
                              10 g saphir, granulat 2013 na 30 min.
                              40 g marynka, szyszka z własnej hodowli 2014 na 10 min.

                              Wyszło 44 l 13 blg.

                              Jeden fermentor zadany Safale S04, drugi - Danstar Nottingham. W planie chmielenie na zimno.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Najpierw zaległości:

                                14.12.2014

                                Porter i stout

                                Zasyp:
                                4,5 kg monachijski
                                1,5 kg karmelowy 150 EBC
                                1,5 kg karmelowy 600 EBC
                                4 kg pale ale
                                0,75 kg barwiący

                                Chmielenie:
                                Porter 22 blg, 22 l
                                80 g Marynka tarasowa 2014 na 60 min.
                                10 g lubelski granulat 2013 na 60 min.
                                40 g Saphir, granulat 2013 na 10 min.
                                1 kg cukru białego na 10 min.

                                Stout wysłodkowy, 11 blg, 24 l
                                - do filtracji dodano 250 g barwiącego

                                80 g Saphir, granulat 2013 na 60 min.
                                40 g Saphir, granulat 2013 na 10 min.
                                pół bardzo płaskiej małej łyżeczki zmiażdżonego kardamonu

                                8.01.2015

                                Porter i stout

                                Zasyp:
                                4,5 kg monachijski
                                1,5 kg karmelowy 150 EBC
                                1,5 kg karmelowy 600 EBC
                                4 kg pale ale
                                0,75 kg barwiący

                                Chmielenie:
                                Porter 22 blg, 22 l
                                50 g Marynka tarasowa 2014 na 60 min.
                                25 g Marynka, granulat 2013 na 60 min.
                                50 g Saphir, granulat 2013 na 10 min.


                                Stout wysłodkowy, 9 blg, 25 l
                                - do filtracji dodano 250 g barwiącego

                                70 g Saphir, granulat 2013 na 60 min.
                                30 g Saphir, granulat 2013 na 10 min.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X