Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Przez ten wielki gar (60 l) co to go od BIGBy odkupiliśmy strasznie rzadko warzę, bo warki po 45-50 litrów wychodzą i trzeba to potem wypić

    Od ostatniego wpisu powstała w czerwcu pszenica, gotowana na 2 gary, bo do jednego poszło 20 kwiatów czarnego bzu.

    Pyszna ta z czarnym bzem, tylko następnym razem ze 2 razy więcej kwiatów dodam, bo aromat jest aż zbyt dyskretny.

    A dzisiaj jakieś coś - w piwnicy ostał się jeno słody kolorowe oraz wiedeński, wędzony i pszeniczny, zatem wcale nie robię Grodzisza, o nie, tylko jakieś ale:

    6 kg wiedeński
    3 kg pszeniczny
    1 kg karmelowy czerwony

    Zacieranie:

    +/- 55 st. 10 min.
    +/- 63 st. 45 min.
    +/- 73 st. 20 min.

    Woda się grzeje, trochę z utrudnieniami, bo w moim letnim browarze dziś silny wiatr - musiałam balustradę kartonami pouszczelniać, żeby nie wygasało pod kotłem.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • iron
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼
      • 2002.08
      • 6725

      Sami ten gar chcieliście, to teraz nie wypominać
      bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
      Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
      Rock, Honor, Ojczyzna

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Nie, wcale nie narzekam

        Chmielenie:
        95 g Marynka tarasowa 2014, szyszka, 60 min.
        47 g Cascade DE 2014, granulat, 30 min.
        50 g Mosaic 2014, 15 min.

        Planowane chmielenie na zimno. Zadano 40 l brzeczki 13 blg gęstwą Essex Ale.

        A dzisiaj witbier (no, wariacja, bo bez pszenicy, tak jak zresztą wykonaliśmy Kolendra w Browarze Lubrow)

        3,5 kg pszeniczny
        3,5 kg pilzneński
        1 kg karmelowy 30 EBC
        1,6 kg płatki owsiane błyskawiczne Halina

        Zacieranie:
        10 min. kleikowanie płatków 90->100 st.
        15. min. 63 st.
        30 min. 73 st.

        Z dodatków: do jednego wiadra na zimno na pewno znowu pójdzie mięta. Zastanawiam się, czy werbenę cytrynową dać do gotowania, czy też do leżakowania - w sumie za duża mi nie urosła, to nie poszaleję. Idę pogrzebać, co ja tam jeszcze mam - jakiś cytryniec chiński mi czeka w szufladzie, imbir, skórka cytrynowa (jeszcze na cytrynach) no i oczywiście - kolendra. A może pieprz syczuański?
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          O fak, przegięłam z tymi płatkami - filtracja masakra była.

          Chmieleniei dodatki:
          35 g Sybilla, granulat 2014, 60 min.
          20 g zamiażdżona kolendra, 5 g cytryniec, 2 źdżbła trawy cytrynowej, 10 g liście kaffir, 5 g zmiażdżonych niedojrzałych pomarańczek na 15 min.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          Przetwarzanie...
          X