Mam WLP do koelscha i nie zawaham się ich użyć
Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
-
Belgian Wit?
Trappist HG?
Comment
-
-
No nic bardziej idiotycznego niż THG mi nie przychodzi do głowy
Comment
-
-
Poczytałam przepisy Mapajaka oraz to, co mi Banaszek i KULI napisali (dzięki!) i zdecydowałam się na metodę zacierania najbliższą memu sercu, czyli metodę "na lenia"
70 stopni 40 minut
75 stopni 30 minut
Idę w końcu wstawić tą wodę, bo czytam i czytam, a śruta czeka
Comment
-
-
Ktoś źle życzy mojemu Grodziszowi - to moja 76 warka i po raz pierwszy mam problemy z filtracją Konkretnie: nic nie leci. Zabełtałam młóto łychą i czekam dalej, dobrze, że w miarę wcześnie zaczęłam warzyć, to przed nocą może zdążę
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziKtoś źle życzy mojemu Grodziszowi
Trzymam kciuki!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek Wyświetlenie odpowiedzi
Trzymam kciuki!
Wydajność przy tym rodzaju zacierania - beznadziejna. Przy następnym "grodziszu" zrobię "normalne" przerwy
Comment
-
-
Chmielenie:
90 minut 50 g lubelski
60 minut 30 g lubelski
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziChmielenie:
90 minut 50 g lubelski
60 minut 30 g lubelski
Drożdże zapodane?
No i jakie to drożdże...?
Comment
-
-
Jak smakuje? Nigdy nie próbuję niesfermentowanej brzeczki, a fe
Drożdże WLP Koelsch.
Nie wiem, co z tego wyjdzie, bo jeszcze tak mętnego syfu z gara do wiadra nie przelewałam
Comment
-
-
Oj.... nie jest dobrze.....
Drożdże WLP dostały papu z brzeczki grodziszowej wczoraj po południu i do obecnej chwili NIC się nie ruszają
Albo drożdże dead, albo brzeczka taka, że żryć nie chą
Dosypałam do startera cukru, żeby zdiagnozować przyczynę. Jeśli dalej nie ruszą, to zadam brzeczkę US 56 albo Irish Ale
Jeśli ruszą, to znaczy się, brzeczka spier....tenteges. To wtedy podzielę starter na 2 części, jedną do lodówki, a drugą - pewnie na zmarnowanie - do brzeczki wrzucę...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziOj.... nie jest dobrze.....
Drożdże WLP dostały papu z brzeczki grodziszowej wczoraj po południu i do obecnej chwili NIC się nie ruszają
Albo drożdże dead, albo brzeczka taka, że żryć nie chą
Dosypałam do startera cukru, żeby zdiagnozować przyczynę. Jeśli dalej nie ruszą, to zadam brzeczkę US 56 albo Irish Ale
Jeśli ruszą, to znaczy się, brzeczka spier....tenteges. To wtedy podzielę starter na 2 części, jedną do lodówki, a drugą - pewnie na zmarnowanie - do brzeczki wrzucę...
Tak z ciekawości zapytam czy zasyp był do wody o temperaturze 70*C
Comment
-
-
Zrobiłam wg przepisu Mapajaka, jemu wyszło dobre piwo
Zasyp nastąpił do wody o temp. 74 stopnie, po wsypaniu spadła do 70 stopni
Marku, dlatego właśnie dosypałam cukru, żeby zobaczyć, czy to właśnie to, o czym mówisz, czy drożdże trupy
Comment
-
Comment