Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #586
    A tak w ogóle to dziś premiera taboretu gazowego. Boję się wybuchu, uciekłam z kuchni

    Okna pootwierane, ale klepie trochę czymś jak farba, pewnie po prostu nowy taboret musi się wyśmierdzieć, tak jak to mają np. piekarniki
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #587
      Zacieranie zwane przeze mnie na lenia, vel a'la Krzysiu, vel po angielsku:

      71 st.-> 61 st. 120 minut
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #588
        I tymże oto sposobem wpisałem się złotymi zgłoskami w historii polskiego piwowarstwa.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #589
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          I tymże oto sposobem wpisałem się złotymi zgłoskami w historii polskiego piwowarstwa.
          No cóż, musiałam Ci jakoś pomóc, jako koledze
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #590
            Trwa wysładzanie.
            Dalej boję się taboretu
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • bomba_z_wrocka
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.07
              • 222

              #591
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              Trwa wysładzanie.
              Dalej boję się taboretu
              Ja ,tez sie balem gazowego taboretu,a uzywalem duzego na 150-200 litrowy garnek niestety nie do wazenia piwa,nigdy nic sie nie stalo.Powodzennia traktuj taboret jak przyjaciiela, to cie nie zawiedzie.
              Haniu, Kochanie jajeczniczka na sniadanie.;)

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #592
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika margosporter
                Ja ,tez sie balem gazowego taboretu,a uzywalem duzego na 150-200 litrowy garnek niestety nie do wazenia piwa,nigdy nic sie nie stalo.Powodzennia traktuj taboret jak przyjaciiela, to cie nie zawiedzie.
                Wszystko poszło OK, ale pierwsze razy są zawsze stresujące

                Stout 30 litrów się chłodzi. Trochę mnie ten stresik zmęczył
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #593
                  19 sierpnia w skansenie w Kudowie powstała warka#79 - Jasne Cepowe

                  4 kg pilzneński
                  1 kg monachijski

                  Zacieranie po angielsku 72-> 62 stopnie 90 minut (chyba)

                  Chmielenie - chyba 35 g marynki na początek i 35 gram na 15 minut przed końcem.

                  A dziś wareczka nr 80, taka sama, trzeba jasnego dorobić, bo się kończy Wydam ją na pożarcie drożdżom Trappist HG, żeby się rozruszały, bo chcę belga jakiegoś machnąć za parę dni.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #594
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    19 sierpnia w skansenie w Kudowie powstała warka#79 - Jasne Cepowe

                    4 kg pilzneński
                    1 kg monachijski

                    Zacieranie po angielsku 72-> 62 stopnie 90 minut (chyba)

                    Chmielenie - chyba 35 g marynki na początek i 35 gram na 15 minut przed końcem.
                    cepowe, niestety, poszło do kibla - a taka ładna etykieta była, co za pech...

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    A dziś wareczka nr 80, taka sama, trzeba jasnego dorobić, bo się kończy Wydam ją na pożarcie drożdżom Trappist HG, żeby się rozruszały, bo chcę belga jakiegoś machnąć za parę dni.
                    Rozruszały się, ale - niezbadane są wyroki drożdży: machnęłam dwa belgijskie, dzień po dniu, zacieranie takie samo - jedno odfermentowało z 15 do 3, a drugie z 16,5 do 5

                    W ogóle jakaś strasznie słaba wydajność zeszłorocznego słodu - z 7,5 kg wyszło mi zaledwie 20 litrów 15 blg Normalnie z takiej ilości wyciągałam nawet 25 l 18 blg
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • adam16
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2001.02
                      • 9866

                      #595
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                      cepowe, niestety, poszło do kibla - a taka ładna etykieta była, co za pech...(
                      No mam nadzieję, że jednak nie była a jest Do zbioru będzie w sam raz z adnotacją, że jest specjalna bo do niebyłej warki niestety.
                      Browar Hajduki.
                      adam16@browar.biz
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #596
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
                        No mam nadzieję, że jednak nie była a jest Do zbioru będzie w sam raz z adnotacją, że jest specjalna bo do niebyłej warki niestety.
                        Etykiet tych nie zabraknie dla kolekcjonerów, bo wszak żadna nie została "zmarnowana" na butelkach

                        Co do warzenia: po warce 81 i 82 - oba belgi - powstało jeszcze #83 Red Ale -> ciekawe, jaki będzie miało smak - zacierka po angielsku, a drożdże do belgijskiego
                        Przy czym THG znowu mnie zdenerwowały, bo z 12 blg łaskawie zjadły do 5 blg - po przelaniu na cichą w wiadrze niewiele się dzieje, więc pewnie jak zejdzie do 4 to wszystko

                        Następnie nawarzyłam #84 koelscha, drożdże German Ale właśnie mi go pożerają

                        Przepisów nie zamieszczam, bo ostatnio trzaskam same powtórki, w niedzielę chyba zabiorę się za jakiegoś tripelkaTzn. za ZROBIENIE, nie za picie
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #597
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                          Co do warzenia: po warce 81 i 82 - oba belgi - powstało jeszcze #83 Red Ale -> ciekawe, jaki będzie miało smak - zacierka po angielsku, a drożdże do belgijskiego
                          Smak ma wg Slavoya orzechowy W każdym razie nic wspólnego z belgiem nie ma, mimo drożdży
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                          Przy czym THG znowu mnie zdenerwowały, bo z 12 blg łaskawie zjadły do 5 blg - po przelaniu na cichą w wiadrze niewiele się dzieje, więc pewnie jak zejdzie do 4 to wszystko
                          Zjadły do 3,5

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                          Następnie nawarzyłam #84 koelscha, drożdże German Ale właśnie mi go pożerają

                          Przepisów nie zamieszczam, bo ostatnio trzaskam same powtórki, w niedzielę chyba zabiorę się za jakiegoś tripelkaTzn. za ZROBIENIE, nie za picie
                          Tripelka nie zrobiłam, a dzisiaj, jako, że mam świeżą gęstwę German Ale, robię typowo niemieckie piwo - IPA

                          W składzie trochę więcej jasnego karmelu:
                          3 kg pils
                          2,7 kg monach
                          0,3 karmel jasny

                          Chmielenie 70 min. w toku:
                          50 g marynka na początek
                          40 g marynka 10 minut przed końcem
                          Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2007-10-26, 14:44.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #598
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            Tripelka nie zrobiłam,
                            To juz nie będziesz robić Tripla? Chętnie bym spróbował jakiegoś innego
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #599
                              Coś Ty, pewnie, że będę, tylko teraz chciałam porobić trochę piw do picia, a nie czekania, aż dojrzeją
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #600
                                Niemieckiego IPA wyjszło 28 litrów 13 blg. niemce żreją teraz tego angola i przerabiają na Bóg wie, co
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...