Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Koelsch zszedł sobie do 2,5 blg i wczoraj powędrował do 58 półlitrowych butelek. Już jest pyszny

    A dziś - w końcu - TRIPEL
    Przepis standardowy na piwo typu belgijskiego, tylko mniej wysładzania

    Zacieranie:

    45 min. 62 st.
    20 min. 72 st.

    6,2 kg pils
    1,5 kg monach
    0,3 kg karmel jasny

    Oprócz tripelka z wysłodzin wyciągnę jeszcze jakiegoś słabiaka i wydam go na żer drożdżom German Ale.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Jako, że laryngolog przepisał mi ostatnio płyn Lugola do inhalacji, zrobiłam bodajże drugą w życiu próbę jodową

      Filtrowanko trwa

      Chmielenie będzie 60 minut
      30 g marynka na początek i
      20 g marynka na 10 minut przed końcem, oraz
      0,5 kg cukru kandyzowanego brązowego i 8 g kolendry
      Last edited by Marusia; 2007-11-04, 14:01.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        W trakcie grzania brzeczki do chmielenia skończył się gaz w butli Slavoy pojechał zakupić nową, a ja dalej wysladzam cienkusza

        Pora chyba na jakieś piwo
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          24 litry tripelka 20 blg zadano drożdżami THG.

          Oprócz tego powstało 15 litrów podpiwku cynamonowego.

          Do gotowania brzeczki tego cosia dodano 10 g chmielu marynka na początek, po pół godzinie 10 g marynki + kawałek laski cynamonu. Gotowanie łącznie 45 minut - nie chciało mi się dlużej

          Podpiwek zadany też THG, uznałam, że bardziej będą pasować te drożdże do cynamonu, niż German Ale
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            24 litry tripelka 20 blg zadano drożdżami THG.
            Taaaa.... mam nadzieję, że to były drożdże THG - póki co po 5 dniach fermentacji zeszło z 20,5 do 14 dopiero

            Zapach taki, jakbym przez pomyłkę German Ale dała Ale w smaku rokuje, że belg, więc już nic nie wiem.

            W każdym razie, przy robieniu belgów zdecydowanie wrócę do drożdży Wyeast Abbaye II, o wiele lepiej przebiega na nich fermentacja - szybciej i skuteczniej.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Qboland
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2006.04
              • 242

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              Taaaa.... mam nadzieję, że to były drożdże THG - póki co po 5 dniach fermentacji zeszło z 20,5 do 14 dopiero
              mi po 7 zeszło z 19.5 do 12 i po natępnych 7 do 7blg

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Qboland Wyświetlenie odpowiedzi
                mi po 7 zeszło z 19.5 do 12 i po natępnych 7 do 7blg
                Taaaa... no to znaczy się, drożdże te same - a Wam na 100% dałam THG
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Zambezi Premium Export Lager

                  Mąż mi kazał takie coś zrobioć Wygrzebał w książce Clone Brews Szamatulskich

                  No to kombinuję jak koń pod górę, bo oczywiście nie mam ani German Crystal Malt, ani British 2-row lager malt, że nie wspomnę o CUKRZE KUKURYDZIANYM

                  Zatem zmodyfikowany skład do zacierania wygląda tak:

                  5 kg słod pilzneński
                  50 g słód karmelowy jasny
                  500 g kaszka kukurydziana

                  Idę śrutować
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Hmmmm... poczytałam Krzysiowe przygody z kaszką kukurydzianą i stwierdziłam, że zamienię ją na mąkę, no i skleikuję nieco przed dodaniem do zacieru, bo nie wiem, czy temperatura zacierania wystarczy na skleikowanie.

                    Zrobię po prostu tak, że zagotuję mąkę i wyłączę gaz, postoi sobie tak, a potem ją dodam do zacieru. Ciekawe, czy dobrze kombinuję
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi

                      Zrobię po prostu tak, że zagotuję mąkę i wyłączę gaz, postoi sobie tak, a potem ją dodam do zacieru.
                      Obiecuję, że już nigdy nie wpadnę na taki głupi pomysł
                      Po pierwsze, zagotowanie 0,5 kg mąki w 2,5 l wody jest praktycznie niemożliwe, a biorąc pod uwagę ciągłe mieszanie, to jeszcze łapa boli. Zoatawiłam to dziadostwo w temperaturze 85 stopni, jak nie skleikuje, to niech spada
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Tja.... powoli zaczynam widzieć sensowność dodatku łupinek z ryżu, widniejących w oryginalnym przepisie...
                        No trudno, chyba czeka mnie dłuuuuga filtracja

                        Zacieranie:
                        63 st. 60 minut
                        73 st. 20 minut -> chyba, że próba jodowa będzie nie tentegoes, to dłużej. Płyn Lugola znowu pójdzie do boju
                        Last edited by Marusia; 2007-11-13, 13:33.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Piłam piwo z dodatkiem mąki kukurydzianej made by Krzysiu, było niezłe. Całe szczęście, że piłam, to wiem, że produkt finalny może być w porządku - bo jak dla mnie to kukurydza niemiłosiernie klepie, psuje cały klimat zacierania
                          Last edited by Marusia; 2007-11-13, 13:46.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Filtracja, wbrew obawom, przebiega bez trudności. Ale dalej klepie kukurydzą, tzn. nie taką gotowaną, tylko jakby ktoś liście podgotował

                            Na przyszłość jednak pozostanę przy składnikach niesłodowanych opartych na zbożu
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              Mąki kukurydzianej nie trzeba kleikować. Nalepiej dodać ją SUCHĄ do SUCHEJ śruty i rozmieszać, wtedy przy zalaniu wodą nie tworzą się gluty. W trakcie zacierania mąka całkowicie się rozkłada, nie zostaje nic, co mogłoby utrudnić filtrację (przy użyciu kaszy zapewne coś zostaje).

                              A pomysł zrobienia gluta z mąki przed zacieraniem faktycznie nietrafiony

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Chmielenie 60 minut:
                                50 g marynka na początek
                                40 g marynka na 15 minut przed końcem

                                Drożdże Wyeast Czech Pils czekają (dzięki, Mareks!)
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X