Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi

    A pomysł zrobienia gluta z mąki przed zacieraniem faktycznie nietrafiony
    No, glut był straszny Ale jakoś się rozglucił w trakcie zacierania
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      Bo gluty kukurydziane nie sa bardzo uciążliwe. Zresztą mieszanie zacieru ściera gluta na zol.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        Ostatnio grzałem osobno kaszkę kukurydzianą i mi wyszła polenta
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
          mieszanie zacieru ściera gluta na zol.
          A co to ten zol - nie zauważyłam go w zacierze?

          Kutwa, jeszcze muszę dziś zagruntować sufit w sypialni i pomalować szafę (no, jej fragmenty), ale pracowity dzień, szkoda, że mi nikt za to nie płaci

          W każdym razie, podsumowując: piwom z dodatkiem czegokolwiek z kukurydzy mówię stanowczo NIE
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            Chmielenie 60 minut:
            Chmieleni 70 minut. Jakoś przeoczyłam czas dodania drugiej porcji chmielu
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              30 litrów brzeczki 13 blg zadano drożdżami Czech Pils.

              Wydajność dobra jak na 5 kg słodu i 0,5 kg mąki, brzeczka nastawna już nie śmierdzi kukurydzą, powinno być ok
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                Dzisiaj powtórka z quasi Grodzisza:

                3 kg wędzony
                2 kg pszeniczny

                Zacieranie w 15 l wody 70->62 90 minut
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dzisiaj powtórka z quasi Grodzisza:

                  3 kg wędzony
                  2 kg pszeniczny

                  Zacieranie w 15 l wody 70->62 90 minut
                  odstraw kilka butelek na przyszłoroczny konkurs w Grodzisku
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    odstraw kilka butelek na przyszłoroczny konkurs w Grodzisku
                    No raczej nie bardzo, bo znowu steruję w kierunku 10 blg Bardziej mi takie smakuje, niż 8 blg, porównywałam.

                    Z tego co pamiętam, to Grodzisz miał kilka przedziałów blg, może poszerzycie "asortyment" konkursowy?
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • JAQBA
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.08
                      • 1352

                      A nam wyszedł grodzisz - 14 Blg
                      Już zabutelkowany - ciekawa jestem jak będzie smakował

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        ... Z tego co pamiętam, to Grodzisz miał kilka przedziałów blg...
                        Klasyczny Grodzisz miał 7,8 Blg. w ciągu ostatnich kilku lat funkcjonowania wprowadzono jasną 12 i 14, oraz ciemną dwunastkę.

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                          Klasyczny Grodzisz miał 7,8 Blg. w ciągu ostatnich kilku lat funkcjonowania wprowadzono jasną 12 i 14, oraz ciemną dwunastkę.
                          No to kurde, nie mieszczę się w żadnej kategorii
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • JAQBA
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.08
                            • 1352

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                            Klasyczny Grodzisz miał 7,8 Blg. w ciągu ostatnich kilku lat funkcjonowania wprowadzono jasną 12 i 14, oraz ciemną dwunastkę.
                            Dzięki Krzysiu odrazu mi lepiej

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Chmielenie 90 minut, 50 g lubelski na początek i 30 g lubelski po 30 minutach.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                                Mojego pożal się Boże "grodzisza" szamają pięknie Irish Ale - piana jak się patrzy
                                A opóźniony w rozwoju starter WLP dziś zaczął pracować. No to żeby go sprawdzić przyszykowałam mu podpuchę:
                                w 3 litrach wody pogotowałam 0,5 kg ekstraktu słodowego pszenicznego z chmielem i paroma łyżkami glukozy, podam to drożdżom do szamania. Jak zrobią z tego piwo, to w niedzielę warzę koelscha lub powtórkę z grodzisza na gęstwie

                                Zapomniałam napisać, że mój "pożal się Boże grodzisz" wyszedł w końcu bardzo smaczny, a drożdże WLP zrobiły z podpuchy straszne paskudztwo i wylądowały w kiblu
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X