Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
-
Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2007-12-16, 23:41.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Po moim ostatnim weizenie, który okazał sie pierońsko przechmielony do ostatniego podszedłem "naukowo". Wg wzorca stylu max. goryczka powinna wynosić 15IBU. Jeżeli ta "Wesoła Marynka" ma 9% alfakwasów to Twój weizen będzie miał 30IBU. Ale to tylko teoria więc pewno sie mylę i będzie dobrze
Jak mi na wodzie sklepowej wyjdą banany i goździki to i tak po wiezenbocku machnę jeszcze jedną pszeniczkę i dam 2 razy mniej chmielu
A póki co 27 litrów 11 blg zadano drożdżemComment
-
Comment
-
Można IBU ew. oszacować na tej stronie.
Jest jeden mały minus - jednostki.Trochę się trzeba naprzeliczać. W Twoim przypadku:
11blg -> 1.0402
28l -> 6.16gal
35g ->1.23oz
I też tu wyszło 30IBU.Comment
-
To www.promash.com
Wersja demo pozwala robić wszelkie obliczenia. Ograniczenie to możliwość zapisania tylko 3 przepisów. Można tez kupic licencję (24$ to już nie majątek) albo (czego oczywiście nie polecam) poszukać wersji zkrakowanej.
Ale cieszę się, że nam wyszło to samo.
Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2007-12-17, 13:23.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Comment
-
Akurat IBU to i bez promasha i bez wspomnianej strony można oszacować (było chyba o tym kiedyś na forum):
IBU = [ilość chmielu w miligramach] * [ilość alfakwasów] * [stopień wykorzystania chmielu] / [ilość brzeczki]
stopień wykorzystania dla szyszki przy gotowaniu przez 60 minut to około 25% (dla granulatu 30%)
W tym wypadku: IBU=35*1000*0,09*0,25/27=29,2 - też nie chce wyjść inaczej. Oczywiście to jest tylko oszacowanie ale wielokrotnie porównywałem z promashem i różnice są nieistotne.
A IBU=30 w pszeniczce się nie przejmuj. Zawsze możesz stwierdzić, że to taki trochę rzadszy weizenbock (zalecane IBU 15 - 30)
IBU zacząłem liczyć odkąd, przepisując bezkrytycznie receptury z forum, zrobiłem sobie "zajzajer" o IBU powyżej 80. Chyba nigdy tego nie wypiję. A z gości to tylko mojemu teściowi smakujeComment
-
Comment
-
Z powodu nagłych zmian imprezowych weizenbocka dzisiaj wykonam, właśnie śrutuję:
1,7 kg pilzneński
1,5 kg monachijski
0,6 kg carawheat
0,15 karmelowy ciemny
Drożdżyki na pszenicznym cudnie pachną bananami i zostaną zebrane i przerzucone bezpośrednio do nowej warkiComment
-
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
Z głównego dworca kolejowego jest stąd...-
Channel: Rumunia
2023-12-20, 22:22 -
-
Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
-
Channel: Islandia
2025-01-19, 20:34 -
-
Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...-
Channel: Śląskie
-
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 01:56 -
-
W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.
Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...-
Channel: Islandia
2024-09-28, 23:39 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment