Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
Wyświetlenie odpowiedzi
Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNo nie przesadzaj - 28 litrów brzeczki to jest Będzie dobrzeLast edited by jkocurek; 2007-12-16, 23:41.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziPo moim ostatnim weizenie, który okazał sie pierońsko przechmielony do ostatniego podszedłem "naukowo". Wg wzorca stylu max. goryczka powinna wynosić 15IBU. Jeżeli ta "Wesoła Marynka" ma 9% alfakwasów to Twój weizen będzie miał 30IBU. Ale to tylko teoria więc pewno sie mylę i będzie dobrze
Jak mi na wodzie sklepowej wyjdą banany i goździki to i tak po wiezenbocku machnę jeszcze jedną pszeniczkę i dam 2 razy mniej chmielu
A póki co 27 litrów 11 blg zadano drożdżem
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNo..... właśnie muszę się w końcu zmusić do czasem naukowego bardziej podejścia, bo "na oko" nie wszystko wychodziPozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziW moim przypadku "naukowe podejście" polega na użyciu ProMasha. Leży mi bardzo ten program.
Można IBU ew. oszacować na tej stronie.
Jest jeden mały minus - jednostki. Trochę się trzeba naprzeliczać. W Twoim przypadku:
11blg -> 1.0402
28l -> 6.16gal
35g ->1.23oz
I też tu wyszło 30IBU.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedziA jak ktoś nie ma ProMasha?
Wersja demo pozwala robić wszelkie obliczenia. Ograniczenie to możliwość zapisania tylko 3 przepisów. Można tez kupic licencję (24$ to już nie majątek) albo (czego oczywiście nie polecam ) poszukać wersji zkrakowanej.
Ale cieszę się, że nam wyszło to samo .Last edited by jkocurek; 2007-12-17, 13:23.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziAle cieszę się, że nam wyszło to samo .
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziAle ja się, kurka, nie cieszę Chyba Wam za karę wyślę po butelce tego przechmielonego pszeniczniakaPozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziChyba Wam za karę wyślę po butelce tego przechmielonego pszeniczniaka
Comment
-
-
Akurat IBU to i bez promasha i bez wspomnianej strony można oszacować (było chyba o tym kiedyś na forum):
IBU = [ilość chmielu w miligramach] * [ilość alfakwasów] * [stopień wykorzystania chmielu] / [ilość brzeczki]
stopień wykorzystania dla szyszki przy gotowaniu przez 60 minut to około 25% (dla granulatu 30%)
W tym wypadku: IBU=35*1000*0,09*0,25/27=29,2 - też nie chce wyjść inaczej. Oczywiście to jest tylko oszacowanie ale wielokrotnie porównywałem z promashem i różnice są nieistotne.
A IBU=30 w pszeniczce się nie przejmuj. Zawsze możesz stwierdzić, że to taki trochę rzadszy weizenbock (zalecane IBU 15 - 30)
IBU zacząłem liczyć odkąd, przepisując bezkrytycznie receptury z forum, zrobiłem sobie "zajzajer" o IBU powyżej 80. Chyba nigdy tego nie wypiję. A z gości to tylko mojemu teściowi smakuje
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krogo Wyświetlenie odpowiedzi
A IBU=30 w pszeniczce się nie przejmuj. Zawsze możesz stwierdzić, że to taki trochę rzadszy weizenbock (zalecane IBU 15 - 30)
Comment
-
-
Z powodu nagłych zmian imprezowych weizenbocka dzisiaj wykonam, właśnie śrutuję:
1,7 kg pilzneński
1,5 kg monachijski
0,6 kg carawheat
0,15 karmelowy ciemny
Drożdżyki na pszenicznym cudnie pachną bananami i zostaną zebrane i przerzucone bezpośrednio do nowej warki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziZ powodu nagłych zmian imprezowych weizenbocka dzisiaj wykonam, właśnie śrutuję:
1,7 kg pilzneński
1,5 kg monachijski
0,6 kg carawheat
0,15 karmelowy ciemny
1,7kg pszeniczny?Last edited by Stasiek; 2007-12-21, 15:47.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedziWeizenbock bez słodu pszenicznego? Czyżby miało być:
1,7kg pszeniczny?
3 kg pszeniczny
Comment
-
Comment