Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #646
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    No nie wiem,ale chyba napisałaś, że ta Marynka bogata jest w alfakwasy. Jeżeli tak to IMO mocno przechmieliłaś tego weizena.
    No nie przesadzaj - 28 litrów brzeczki to jest Będzie dobrze
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      #647
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      No nie przesadzaj - 28 litrów brzeczki to jest Będzie dobrze
      Po moim ostatnim weizenie, który okazał sie pierońsko przechmielony do ostatniego podszedłem "naukowo". Wg wzorca stylu max. goryczka powinna wynosić 15IBU. Jeżeli ta "Wesoła Marynka" ma 9% alfakwasów to Twój weizen będzie miał 30IBU. Ale to tylko teoria więc pewno sie mylę i będzie dobrze
      Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2007-12-16, 23:41.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #648
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
        Po moim ostatnim weizenie, który okazał sie pierońsko przechmielony do ostatniego podszedłem "naukowo". Wg wzorca stylu max. goryczka powinna wynosić 15IBU. Jeżeli ta "Wesoła Marynka" ma 9% alfakwasów to Twój weizen będzie miał 30IBU. Ale to tylko teoria więc pewno sie mylę i będzie dobrze
        No..... właśnie muszę się w końcu zmusić do czasem naukowego bardziej podejścia, bo "na oko" nie wszystko wychodzi

        Jak mi na wodzie sklepowej wyjdą banany i goździki to i tak po wiezenbocku machnę jeszcze jedną pszeniczkę i dam 2 razy mniej chmielu

        A póki co 27 litrów 11 blg zadano drożdżem
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          #649
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          No..... właśnie muszę się w końcu zmusić do czasem naukowego bardziej podejścia, bo "na oko" nie wszystko wychodzi
          W moim przypadku "naukowe podejście" polega na użyciu ProMasha. Leży mi bardzo ten program.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • Stasiek
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2007.02
            • 609

            #650
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
            W moim przypadku "naukowe podejście" polega na użyciu ProMasha. Leży mi bardzo ten program.
            A jak ktoś nie ma ProMasha?
            Można IBU ew. oszacować na tej stronie.
            Jest jeden mały minus - jednostki. Trochę się trzeba naprzeliczać. W Twoim przypadku:
            11blg -> 1.0402
            28l -> 6.16gal
            35g ->1.23oz
            I też tu wyszło 30IBU.

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              #651
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
              A jak ktoś nie ma ProMasha?
              To www.promash.com
              Wersja demo pozwala robić wszelkie obliczenia. Ograniczenie to możliwość zapisania tylko 3 przepisów. Można tez kupic licencję (24$ to już nie majątek) albo (czego oczywiście nie polecam ) poszukać wersji zkrakowanej.
              Ale cieszę się, że nam wyszło to samo .
              Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2007-12-17, 13:23.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #652
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                Ale cieszę się, że nam wyszło to samo .
                Ale ja się, kurka, nie cieszę Chyba Wam za karę wyślę po butelce tego przechmielonego pszeniczniaka
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  #653
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Ale ja się, kurka, nie cieszę Chyba Wam za karę wyślę po butelce tego przechmielonego pszeniczniaka
                  BAAAARDZO CHĘTNIE
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • Stasiek
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2007.02
                    • 609

                    #654
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    Chyba Wam za karę wyślę po butelce tego przechmielonego pszeniczniaka
                    Ja też z przyjemnością sprawdzę jak bardzo się pomyliłem w obliczeniach.

                    Comment

                    • krogo
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.03
                      • 66

                      #655
                      Akurat IBU to i bez promasha i bez wspomnianej strony można oszacować (było chyba o tym kiedyś na forum):
                      IBU = [ilość chmielu w miligramach] * [ilość alfakwasów] * [stopień wykorzystania chmielu] / [ilość brzeczki]

                      stopień wykorzystania dla szyszki przy gotowaniu przez 60 minut to około 25% (dla granulatu 30%)

                      W tym wypadku: IBU=35*1000*0,09*0,25/27=29,2 - też nie chce wyjść inaczej. Oczywiście to jest tylko oszacowanie ale wielokrotnie porównywałem z promashem i różnice są nieistotne.

                      A IBU=30 w pszeniczce się nie przejmuj. Zawsze możesz stwierdzić, że to taki trochę rzadszy weizenbock (zalecane IBU 15 - 30)

                      IBU zacząłem liczyć odkąd, przepisując bezkrytycznie receptury z forum, zrobiłem sobie "zajzajer" o IBU powyżej 80. Chyba nigdy tego nie wypiję. A z gości to tylko mojemu teściowi smakuje

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #656
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krogo

                        A IBU=30 w pszeniczce się nie przejmuj. Zawsze możesz stwierdzić, że to taki trochę rzadszy weizenbock (zalecane IBU 15 - 30)
                        Wcale się nie przejmuję - i tak się wypije Ale to nie weizenbock, tylko zwykła pszeniczka, weizenbocka to za tydzień zrobię
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #657
                          Z powodu nagłych zmian imprezowych weizenbocka dzisiaj wykonam, właśnie śrutuję:

                          1,7 kg pilzneński
                          1,5 kg monachijski
                          0,6 kg carawheat
                          0,15 karmelowy ciemny

                          Drożdżyki na pszenicznym cudnie pachną bananami i zostaną zebrane i przerzucone bezpośrednio do nowej warki
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Stasiek
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2007.02
                            • 609

                            #658
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            Z powodu nagłych zmian imprezowych weizenbocka dzisiaj wykonam, właśnie śrutuję:

                            1,7 kg pilzneński
                            1,5 kg monachijski
                            0,6 kg carawheat
                            0,15 karmelowy ciemny
                            Weizenbock bez słodu pszenicznego? Czyżby miało być:
                            1,7kg pszeniczny?
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Stasiek; 2007-12-21, 15:47.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #659
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
                              Weizenbock bez słodu pszenicznego? Czyżby miało być:
                              1,7kg pszeniczny?
                              Eeeeyyyy Oczywiście, jeszcze:
                              3 kg pszeniczny

                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • slavoy
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛
                                • 2001.10
                                • 5056

                                #660
                                Zacieranie dekokcyjne, jednowarowe, właśnie się kończy.

                                To piszę, ja Marusia
                                Dick Laurent is dead.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...