Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
    Mam jeszcze litrowy słoik gęstwy, jutro butelkuję Koźlaka więc będą kolejne z cichej.

    Sie rozlazły te drożdże, najlepszy to dowód, że to żywe organizmy
    Swojego czasu moje WLP 550 zwiedziły całą Polskę, i na Wybrzeżu były, i na Górnym Śląsu, że o Wrocławiu nie wspomnę Chyba z pół roku się panoszyły bez przerwy
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Dziś butelkowanie pszenicy - ale pycha, z wiadra bananami zajeżdża, nic, tylko brać chochlę i pić

      Odfermenciła do 3 blg.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
        Swojego czasu moje WLP 550 zwiedziły całą Polskę, i na Wybrzeżu były, i na Górnym Śląsu, że o Wrocławiu nie wspomnę Chyba z pół roku się panoszyły bez przerwy
        Były... były Baaardzo dobre piwa wyszły.
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Aj - aj - dziś w przerwach między symulacjami kredytowymi, telefonami służbowymi i niesłużbowymi uwarzyłam proste jasne

          4 kg pilzneński
          1 kg monachijski

          Zacieranie:
          63 min. 60 minut
          73 min. 60 minut

          Czemu tak długo? No, bo jeszcze oprócz pracowania na chleb to butelkowaliśmy 2 warki i fermentor z kranikiem był zajęty, a ja wszak fitruję prymitywną metodą wiaderkową

          Chmiel Wesoła marynka 35 g na pocztąek, 20 g "prawdopodobnie lubelski" ( to taki nowy rodzaj chmielu) od Theodorehare na 5 minut przed końcem.

          Drożdże Czech Pils wyrwane niecnie spod zabutelkowanego dziś koźlaczka, który to był zszedł (ale nie umarł) do 5 blg.

          Drugą zabutelkowaną pół-warką były wysłodki po porterze, zapowiada się sympatyczny, lekki ciemniaczek
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Dzisiaj Pale Ale

            3 kg pilzneński
            2,8 kg monachijski
            0,2 kg karmelowy jasny

            Zacieranie na lenia (72->62 st. 1,5 h) zaraz się zacznie
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi

              Zacieranie na lenia (72->62 st. 1,5 h) zaraz się zacznie
              Jak głęboko odfermentowuje Ci piwo po takim zacieraniu? Jak zatarłem tak a'la Grodziskie to mi odfermentowało z 10,5°Blg ledwo do 4°. Tylko, że to na S33 robiłem.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                U mnie po takim zacieraniu jest najwyższa wydajność.

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                  U mnie po takim zacieraniu jest najwyższa wydajność.
                  Wydajność to jedno a zawartość cukrów fermentowalnych drugie. Jak u Ciebie ten aspekt wygląda?
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    Nie mam pojęcia. Nigdy mnie to nie interesowało.

                    Comment

                    • piotry
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.08
                      • 761

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      Dzisiaj Pale Ale

                      3 kg pilzneński
                      2,8 kg monachijski
                      0,2 kg karmelowy jasny

                      Zacieranie na lenia (72->62 st. 1,5 h) zaraz się zacznie
                      czy na lenia 72 -> 62 oznacza podgrzanie do 72 i zostawienie aby stygło do 62 ??

                      Comment

                      • Makaron
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 2107

                        Ja jednotemperaturowo zacieram od okolo dwoch lat i nie widze zadnych wiekszych roznic ani wydajnoci jak rowniez odfermentowaniu.
                        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi
                          czy na lenia 72 -> 62 oznacza podgrzanie do 72 i zostawienie aby stygło do 62 ??
                          Raczej wsypanie do wody o takiej temperaturze, by po zmieszaniu wyszło 72°, po czym pozostawienie (pod przykryciem) na dość długi czas (2h). W tym czasie zacier ochładza sie do 62°C
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ja jednotemperaturowo zacieram od okolo dwoch lat i nie widze zadnych wiekszych roznic ani wydajnoci jak rowniez odfermentowaniu.
                            Tylko, trudno nazwać zacieranie "na lenia" zacieraniem jednotemperaturowym.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                              Jak głęboko odfermentowuje Ci piwo po takim zacieraniu? Jak zatarłem tak a'la Grodziskie to mi odfermentowało z 10,5°Blg ledwo do 4°. Tylko, że to na S33 robiłem.
                              Z 15 blg do 5 blg a z 12-13 blg do 3-3,5 blg schodzi.

                              Tym razem wyszło mi jakieś 30 litrów brzeczki 12 blg, drożdże German Ale - jeszcze jakieś przeżyły w lodówce
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                                Z 15 blg do 5 blg a z 12-13 blg do 3-3,5 blg schodzi.

                                Tym razem wyszło mi jakieś 30 litrów brzeczki 12 blg, drożdże German Ale - jeszcze jakieś przeżyły w lodówce
                                Dla uściślenia: te 72°C to temp. początkowa zacieru, czy temp. wody, do której wsypujesz słód?
                                Last edited by jkocurek; 2008-02-07, 12:27.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X